Differentieelschakelaar

Een gevoelige differentieelschakelaar (30mA), ook wel aardlekschakelaar, verliesstroomschakelaar of lekstroomschakelaar genoemd, vind je terug in elke zekeringkast. Deze component wordt geplaatst aan het begin van de kring voor vochtige ruimtes en gaat werken wanneer er sprake is van verliesstroom. Hierdoor beschermt het tegen elektrocutie. Elektramat biedt een uitgebreid aanbod aan differentieelschakelaars. Verliesstroomschakelaars van onder andere ABB Vynckier, Schneider Electric, Legrand en ons eigen merk EMAT koop je bij ons tegen scherpe prijzen.

Pagina
Pagina

Wat is een differentieelschakelaar?

De differentieelschakelaar treedt automatisch in werking wanneer er sprake is van verliesstroom. Deze schakelaar zorgt er op dat moment voor dat de gekoppelde componenten spanningsloos worden. Hierdoor voorkom je elektrocutie. De differentieelschakelaar heeft de volgende benamingen:

  • Differentieelschakelaar of differentieel
  • Verliesstroomschakelaar
  • Aardlekschakelaar of aardlek
  • Lekstroomschakelaar

Hoe werkt een verliesstroomschakelaar?

Er vloeit stroom in en uit een zekeringkast. De aardlekschakelaar houdt in de gaten of deze hoeveelheden gelijk zijn. Wanneer de hoeveelheid stroom dat opgenomen wordt groter is dan de hoeveelheid terugvloeiende stroom, is er sprake van verliesstroom. Het differentieel treedt op dat moment automatisch in werking en zorgt ervoor dat de gekoppelde onderdelen spanningsloos worden. Zo voorkom je gevaarlijke situaties.

Differentieelschakelaar 30mA of 300mA

Wanneer een verliesstroomschakelaar in werking treedt, is afhankelijk van de gevoeligheid van het component. Er zijn differentieelschakelaars met een gevoeligheid van 30mA. Deze treden in werking bij een verliesstroom van 15mA tot 30mA. Daarnaast zijn er verliesstroomschakelaars met een gevoeligheid van 300 mA. Deze treden in werking bij een verliesstroom van 150mA tot 300mA.

Het is verplicht om een differentieelschakelaar met een gevoeligheid van 300mA te plaatsen aan het begin van de stroomvoorziening. Vanuit hier vloeit de stroom naar de rest van de zekeringkast en de verliesstroomschakelaar 30mA voor vochtige ruimtes.

Functie verliesstroomschakelaar 30mA

Een differentieel met een gevoeligheid van 30mA dient geplaatst te worden aan het begin van de kring voor vochtige ruimtes. Deze groep omvat de badkamer, maar ook apparaten zoals de wasmachine, droogkast en vaatwasmachine.

4-polig of 2-polig

Het type schakelaar die je nodig hebt is afhankelijk van je zekeringkast. Een 2-polige schakelaar kan gemonteerd worden in monofasige en driefasige zekeringkasten. Een 4-polige verliesstroomschakelaar wordt alleen gebruikt binnen een meerfasige zekeringkast en bij gebruik van 4-polige automaten.

Differentieelschakelaar 30mA kopen?

Bij Elektramat bestel je gemakkelijk en snel een differentieelschakelaar. We zetten de voordelen voor je op een rij:

  • Laagste prijsgarantie
  • Alle merken op voorraad
  • Producten worden binnen 24 uur verzonden
  • Voorzien van alle keurmerken
  • Deskundig advies

Wil je meer informatie of heb je behoefte aan onafhankelijk advies? Neem dan contact op met onze helpdesk. Onze specialisten helpen je graag telefonisch 011 98 84 42 of per e-mail [email protected] verder.