Differentieelschakelaar kapot of valt uit

3 minutes read

Een goed werkende differentieelschakelaar in je zekeringkast is essentieel voor de veiligheid van je huis. Maar wat als de differentieelschakelaar kapot is? Hoe stel je dit vast? In dit artikel ontdek je de test om te weten of de differentieelschakelaar kapot is. We bespreken ook enkele oorzaken waarom deze schakelaar afspringt.

Wat doet een differentieelschakelaar?

De differentieelschakelaar detecteert wanneer verliesstroom optreedt. Deze verliesstroomschakelaar beschermt je installatie tegen schade en schakelt het circuit preventief uit. Hiermee voorkom je dus meer schade in huis of bij personen.

Wat is verliesstroom?

Verliesstroom treedt op wanneer elektrische stroom een alternatieve route vindt naar de aarde. De normale situatie is dat stroom via de bedoelde stroomlus vloeit.

Bij verliesstroom lekt een deel van de stroom weg. Daarom hoor je vaak aardlekstroom als synoniem voor verliesstroom. Verliesstroom zorgt voor een onevenwicht in inkomende en uitgaande stroom binnen het circuit.


Hoe weet je of een differentieelschakelaar kapot is?

Iedere differentieelschakelaar heeft een grotere schuifknop. Als deze naar boven wijst, staat de differentieelschakelaar aan. Als deze naar onder wijst, staat de differentieelschakelaar uit. We gaan ervan uit dat je differentieelschakelaar uit is gevallen.



Voer deze stap uit om te weten of je hoofddifferentieelschakelaar kapot is:

  • Schakel eerst alle zekeringen in de elektriciteitskast uit. Probeer dan het hoofddifferentieel aan te zetten. Lukt dit niet? Dan is je hoofddifferentieel hoogstwaarschijnlijk kapot.

Daarnaast heeft iedere differentieelschakelaar een testknop, het woord ‘test’ of de letter ‘T’ staan bij de knop. We raden aan om je differentieelschakelaar meerdere keren per jaar te testen. Dit is belangrijk voor je eigen veiligheid.

Differentieelschakelaar testen in 2 stappen

Stap 1: Controleer of de knop van de schakelaar omhoog wijst. Dit betekent dat de differentieelschakelaar aan staat. Top, want nu kan je deze testen.

Stap 2: Je duwt de testknop in op de schakelaar. Het volgende kan dan gebeuren:

  1. De knop van de differentieelschakelaar springt af en wijst naar beneden. De schakelaar werkt.
  2. De knop van de differentieelschakelaar blijft aan staan en wijst omhoog. De schakelaar werkt niet en is defect. Vervang deze meteen met een nieuwe differentieelschakelaar.



Wat zijn de oorzaken van verliesstroom?

De differentieelschakelaar in je zekeringkast slaat af als verliesstroom optreedt. 

2 mogelijke oorzaken van verliesstroom:

  1. Fouten in geleiding of isolatie
    De isolatie van kabels is beschadigd. Dit zijn kabels van apparaten of algemene bedrading richting de zekeringkast.

  2. Fouten in aarding
    Aarding zorgt ervoor dat elektrische stroom een veilige route heeft naar de aarde, in geval van een fout of overbelasting. Als dit aardingssysteem gebreken heeft, kan je verliesstroom hebben.

Nieuwe differentieelschakelaar kopen?
Nieuwe differentieelschakelaar kopen?
Ontdek al onze types differentieelschakelaars

 

Heb je vragen over differentieelschakelaars? Neem dan contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Nieuwe differentieelschakelaar kopen? Ontdek alle differentieelschakelaars in onze webshop

Foto van auteur Gabriel Akfidan
Geschreven door: Gabriel Akfidan Allround marketeer Laatst geüpdatet: 31 maart 2025 om 12:43
x
loader
Bezig met laden...