Dimmer

Wil je een dimmer aanschaffen voor het dimmen van jouw lampen? Bij Elektramat vind je verschillende soorten dimmers in het assortiment.

Het is belangrijk om het juiste type lamp bij het juiste type dimmer te gebruiken. Voor LED lampen gebruik je bijvoorbeeld een speciale LED dimmer, voor een DALI systeem gebruik je een DALI dimmer.


Hoe werkt een dimmer?

Een dimmer regelt de toevoer van spanning of stroom naar elektrische apparaten. Een dimmer voor licht komt het meeste voor. Hiermee kan je de lichtintensiteit instellen. Een dimmer werkt met een minimaal en maximaal aangesloten vermogen. Gebruik je een lamp met minder dan het minimaal aangesloten vermogen? Dan gaat de lamp knipperen. Ga je dimmen met meer dan het maximaal aangesloten vermogen? Dan is de kans groot dat de dimmer kapotgaat.

Welke soorten dimmers zijn er?

Er bestaan verschillende soorten dimmers. Welke dimmer je nodig hebt is afhankelijk van het type lamp wat je wil gaan dimmen. Voor een LED lamp heb je een speciale LED dimmer nodig. Algemeen genomen kunnen we de volgende soorten dimmers met dimbaarheid symbolen onderscheiden:

  • R: voor gloeilampen en 230V halogeenlampen.
  • C: voor gloeilampen, 230V halogeenlampen, 12V halogeenlampen, dimbare LED lampen en dimbare spaarlampen.
  • L: voor gloeilampen en 230V halogeenlampen. Als dit type geschikt is voor het dimmen van LED lampen dan moet dit vermeld zijn op de dimmer.

Wat is een DALI dimmer?

Naast bovenstaande soorten dimmers, is er ook nog de DALI dimmer. DALI staat voor digital addressable lighting interface. Het is een open, digitale standaard die over de hele wereld wordt gebruikt voor het sturen van verlichting. Je kan zeggen dat DALI een systeem is voor het op intelligente wijze beheren van verlichting. Daarnaast zorgt het voor een besparing van energieverbruik.

Wil je weten welke dimmer je nodig hebt in jouw situatie? Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste dimmer. Je kan ons telefonisch bereiken op 011 98 84 42. Een mail kan je sturen naar [email protected].