Draad en Kabel

Draad en kabels zijn onmisbaar bij het creëren van een veilige en efficiënte elektrische installatie in een woning of gebouw. Draad en kabels zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, elk ontworpen voor specifieke doeleinden. Bij Elektramat hebben we een breed assortiment zoals XVB, EXVB en XGB kabels om aan al jouw behoeften te voldoen. Bij elke soort draad en kabel lees je waardevolle informatie die jou helpt bij het maken van de juiste keuze. 

Populaire kennisbank artikelen

Hoge kwaliteit draad en kabels

Bij Elektramat hechten we veel waarde aan kwaliteit. Daarom werken wij alleen samen met gerenommeerde merken die voldoen aan strenge certificeringseisen. Zo ben je verzekerd van betrouwbare en duurzame producten waar je op kunt vertrouwen. Of je nu een kleine klus hebt of een groot project realiseert, onze draad en kabels zorgen voor een veilige en betrouwbare elektrische installatie. 

Breed assortiment voor elke toepassing

Of je bekabeling zoekt voor nieuwbouw, renovatie of industriële toepassingen, bij Elektramat kan je kiezen uit verschillende soorten draad en kabels. Binnen ons assortiment hebben we installatiekabels, installatiedraden, maar ook hulpmiddelen voor draad en kabels.

Installatiekabels

Er zijn verschillende soorten installatiekabels. De meestvoorkomende installatiekabels worden hieronder beschreven:

  • XVB kabel: Dit is een type kabel dat vaak wordt gebruikt voor vaste installaties in woningen. De XVB kabel is geschikt voor vaste installaties zoals verlichting, stopcontacten, schakelaars en zekeringkasten.
  • XGB kabel: Deze type kabel is de halogeenvrije variant van de XVB kabel en is te herkennen aan de groene kleur. Ook deze kabel is geschikt voor vaste installaties in woningen. XGB kabels zijn verplicht voor gebouwen hoger dan 25 meter.
  • EXVB kabel: Deze kabel kan je in tegenstelling tot bovengenoemde kabels wel buitenshuis gebruiken. Dit komt door de extra sterke PVC-buitenmantel. 

Installatiedraad

Binnen ons assortiment vind je installatiedraden in verschillende kleuren. Een bekend type installatiedraad is de VOB draad. VOB draad is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De kleuren geven de functie van het draad aan. 

Kleur: Functie:
Geel/groen (aardedraad) Zorgt voor ontlading en afvoer van spanning
Bruin (fasedraad) Aanvoerdraad van de stroom
Blauw (nuldraad) Afvoerdraad van de stroom
Zwart (schakeldraad) Om bijvoorbeeld schakelmateriaal of verlichting te schakelen

 

Wat is het verschil tussen draad en kabels?

Het grote verschil tussen draad en kabels is dat kabels een samenstelling van een of meerdere draden zijn gebundeld in een isolerende omhulsel. Een draad daarentegen is meer een enkele geleider.