Rookmelders

Een rookmelder (ook wel brandalarm of branddetector genoemd) helpt brand zo snel mogelijk te detecteren. Dit is van groot belang om de woning tijdig te kunnen verlaten. Om die reden zijn in Vlaanderen vanaf 2020 voldoende rookmelders in elke woning wettelijk verplicht. Bij Elektramat helpen we je graag om kwalitatieve melders te kopen, die voldoen aan de eisen van de Vlaamse overheid.
Pagina
Pagina

Het belang van een brandalarm

Jaarlijks overlijden tientallen mensen door een brand. Dit komt vaak niet door het vuur, maar juist door de rook. Rook bevat altijd giftige en schadelijke stoffen. Hoe meer rook je in ademt, hoe schadelijker dit voor je lichaam is. Uiteindelijk kan het inademen van rook leiden tot de dood. 

Een rookmelder detecteert de rook die ontstaat door de brand en slaat alarm. Hoe eerder de rook opgemerkt wordt, hoe minder rook je inademt en hoe groter de kans is dat jij jezelf en anderen in veiligheid kan brengen. Rookmelders zijn dus van zeer groot belang. 

Eisen voor rookmelders

Niet elk brandalarm of elke branddetector voldoet aan de eisen. Let dus goed op deze eisen, zodat je zeker weet dat je de juiste melder koopt. Dit zijn de eisen die de Vlaamse overheid stelt:

  • Het is een kwalitatieve, optische rookmelder
  • De melder heeft een CE markering
  • De melder voldoet aan de norm NBN EN 14604
  • De melder detecteert rookontwikkeling bij brand en geeft een scherp geluidssignaal af
  • De melder beschikt over een testknop

Rookmelders met een niet-vervangbare batterij, die 10 jaar meegaat, worden aangeraden. 

Daarnaast heb je voldoende melders voor jouw woning nodig. Bij zelfstandige woningen (eengezinswoningen, appartementen en studio’s) dient op elke verdieping minimaal 1 brandalarm te zijn. Bij kamerwoningen moet op elke kamer een brandalarm zijn. Kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn, die voor gedeeld gebruik zijn of die een technische installatie bevatten, moeten ook elk voorzien zijn van een melder.

Let op: Deze eisen gelden enkel voor Vlaanderen. Voor Brussel en Wallonië gelden andere regels. 

Werking rookmelder

Optische rookmelders worden aangeraden, omdat dit type melder het snelst rook (en dus ook brand) opmerkt. Een optische rookmelder zendt een lichtbundeltje uit, dat door een lichtgevoelige cel opgevangen wordt. Bij rook wordt dit licht verstrooid of geabsorbeerd. Deze verstoring zorgt ervoor dat de melder alarm slaat. Dit maakt optische rookmelders zeer geschikt voor het detecteren van een smeulende of beginnende brand.

brandalarm

Koolmonoxidemelders

Koolmonoxidemelders zijn niet verplicht in België, maar worden wel sterk aangeraden. Koolmonoxide (CO) is een giftig gas dat geur-, kleur- en smaakloos is. Het is dus vrijwel onmogelijk om dit gas zelf op te merken. Een koolmonoxidemelder gaat af wanneer het CO gehalte in de lucht te hoog is. Ook hierbij geldt dat hoe eerder het gas opgemerkt wordt, hoe groter je overlevingskans is. Je kan dan nog op tijd vluchten. 

Rookmelder kopen

Heb je een nieuwe melder nodig? Je kan eenvoudig een rookmelder kopen bij Elektramat. Wij bieden kwalitatieve brandmelders aan en we staan klaar om je vragen te beantwoorden. Neem voor meer informatie of voor advies gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via 011 98 84 42, [email protected] en de chatfunctie.