Differentieelautomaat

Een differentieelautomaat is een combinatie van een differentieelschakelaar en een automaat. Dit product heeft hiermee dus twee functies: het biedt bescherming tegen verliesstroom én overbelasting. Bij Elektramat vind je monofasige en driefasige differentieelautomaten van merken als Hager, ABB, Eaton, Schneider Electric en Legrand.

Pagina
Pagina

Wat is een differentieelautomaat?

Een differentieelautomaat is een differentieelschakelaar en automatische zekering in één. Dit component combineert hiermee de onderstaande functies:

  • Een automatische zekering grijpt in wanneer de stroomvraag te groot is en beschermt op deze manier tegen overbelasting. Dit component is er voornamelijk ter beveiliging van het materiaal, zoals de installatie en het gebouw. Daarnaast worden de automaten gebruikt voor de stroomverdeling binnen een groep.
  • Een differentieelschakelaar kan stroomverlies detecteren. Dit product monitort constant de hoeveelheid stroom die de ene draad ingaat en door de andere draad terugstroomt. Wanneer er een verschil gemeten wordt, zal dit component de spanning onderbreken. Dit voorkomt elektrocutie. De differentieelschakelaar is er vooral voor de bescherming van personen.

Wanneer je een differentieelautomaat gebruikt voor een kring in je zekeringkast, heb je verder geen aparte differentieelschakelaar en automaten meer nodig. Bovenstaande functies zijn namelijk samengebracht in dit component. Deze beschermt hiermee zowel het materiaal als personen.

Voordelen

Bij gebruik van een differentieelschakelaar zal bij lekstroom de gehele kring uitgeschakeld worden. Alle aangesloten automaten worden spanningsloos en je kan hierdoor niet zien waar het probleem zit. In het geval van een differentieelautomaat zal alleen de kring waar het lek zich bevindt uitgeschakeld worden.

Daarnaast bespaar je een hoop ruimte in je zekeringkast. Dit omdat de differentieelautomaat de differentieelschakelaar en de bijbehorende automatische zekeringen vervangt.

Verschil differentieelautomaat en differentieelschakelaar

De differentieelschakelaar heeft één functie: beschermen tegen lekstroom. Een differentieelautomaat functioneert als twee producten in één. Deze heeft dan ook twee functies: beschermen tegen lekstroom (differentieelschakelaar) én ingrijpen in het geval van overbelasting (automaat).

Wanneer je een differentieelschakelaar gebruikt, zal je daarnaast dus nog automatische zekeringen moeten installeren in je zekeringkast. Als je kiest voor een differentieelautomaat hoeft dit niet. De differentieelautomaat vervangt deze componenten, waardoor er ruimte overblijft.

Differentieelautomaat kopen

In ons uitgebreide assortiment vind je diverse monofasige en driefasige differentieelautomaten van verschillende merken. Daarnaast biedt Elektramat jou:

  • Laagste prijsgarantie
  • Binnen 24 uur verzonden
  • Levering uit eigen voorraad
  • 10 jaar garantie op EMAT producten 
  • 2 jaar garantie op andere merken
  • Onafhankelijk advies

Heb je nog vragen of behoefte aan advies over welke differentieelautomaat je nodig hebt? Neem dan contact op. Onze experts denken graag met je mee. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel ons via 011 98 84 42.