Meetinstrumenten

Als je gaat werken met elektriciteit is je veiligheid belangrijk. Met de juiste meetinstrumenten kan je nauwkeurige waardes bepalen. Afhankelijk van je type klus bieden we verschillende soorten meetinstrumenten. Deze staan hieronder weergegeven. Wil je bijvoorbeeld weten of de spanning eraf is? Dan kan je dit eenvoudig meten met een spanningstester. Zo voorkom je gevaarlijke situaties. 

Populaire kennisbank artikelen

Soorten meetinstrumenten

Er zijn verschillende soorten meetinstrumenten die worden gebruikt in verschillende vakgebieden, zoals wetenschap, techniek en geneeskunde. Bij Elektramat hebben we een ruim assortiment aan verschillende soorten meetinstrumenten. Denk hierbij aan een stroomtang, spanningstester, multimeter, temperatuurmeter, laserafstandsmeter en nog meer. 

Spanning meten

Spanning meten is belangrijk voor je veiligheid wanneer je met elektriciteit gaat werken. Met een spanningstester kan je snel en gemakkelijk controleren of er spanning aanwezig is op een elektrisch apparaat of stopcontact. Een spanningstester wordt vaak gebruikt door elektriciens, doe-het-zelvers en professionals om snel te controleren of een elektrisch circuit spanning heeft voordat ze eraan werken. 

Stroom meten

Om stroom te meten gebruik je een stroomtang. Dit is een meetinstrument dat wordt gebruikt om elektrische stroom te meten zonder dat het circuit onderbroken hoeft te worden. Een stroomtang meet de magnetische velden rond een geleider om de stroomsterkte te bepalen. Een multimeter is een ander soort meetinstrument dat je ook hiervoor kan gebruiken. Dit is een combinatie tussen een voltmeter, ampèremeter en ohmmeter. 

Temperatuur meten

Temperatuur meten doe je met verschillende soorten temperatuurmeters. Zo heb je warmtebeeldcamera’s, maar ook digitale temperatuurmeters. Met een temperatuurmeter kan je nauwkeurig en betrouwbaar de temperatuur in kaart brengen. Met warmtebeeldcamera’s kan je contactloos de temperatuur meten. Dit is een veilige oplossing voor wanneer je te maken hebt met hete, gevaarlijke of onbereikbare objecten. 

Dimensies meten

Om dimensies te meten moet je nauwkeurig kunnen meten. Een kleine fout kan namelijk voor problemen zorgen. Zorg er daarom voor dat je het juiste meetinstrument gebruikt om objecten en/of oppervlakken goed te kunnen meten. Een aantal van deze meetinstrumenten zijn rolmaten, schuifmaten, duimstokken, meetlinten en laserafstandsmeter. Bij het meten van dimensies heb je vaak ook aftekengereedschap nodig, zoals markers, pennen en potloden

Hoeken meten

Om hoeken te meten kan je gebruikmaken van een winkelhaak. Een winkelhaak is een meetinstrument dat veel wordt gebruikt in de bouw, houtbewerking en metaalbewerking om haakse hoeken te markeren en te controleren. Het heeft een vorm van een driehoek met een van de hoeken precies 90 graden (een rechte hoek). Je kan daarnaast ook kiezen voor verstelbare winkelhaken met waterpas. Hiermee kan je hoeken met verschillende graden meten. 

Meetinstrumenten kopen bij Elektramat

Meetinstrumenten kan je eenvoudig bestellen op onze website. Wil je graag deskundig advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Je kan ze telefonisch bereiken op 011 98 84 42. Stuur een mail naar [email protected] of gebruik onze live chat. 

  • Snelle levering
  • Ruim assortiment
  • Scherpe prijzen
  • Gratis deskundig advies