Trek- en buigveren

Trek- en buigveren zijn essentiële gereedschappen bij het leggen van diverse soorten kabels en buizen. Elektramat biedt een uitgebreid assortiment trek- en buigveren aan. Je kunt deze gereedschappen bij ons tegen scherpe prijzen aanschaffen en profiteren van snelle levering, zodat je snel aan de slag kunt met je klus. Hieronder worden verschillende soorten trek- en buigveren besproken en hun werking uitgelegd. 


Wat is een trekveer?

Een trekveer, ook wel bekend als trekkous, is een dunne spiraalveer die wordt gebruikt bij het leggen van kabels. Het gebruik van een kabeltrekveer maakt het eenvoudig om kabels door buizen te trekken. Deze veren staan bekend om hun hoge flexibiliteit, waardoor ze soepel door buizen kunnen bewegen. Hoewel het gebruik van trekveren niet strikt noodzakelijk is voor het leggen van kabels, zijn ze uiterst handig. Ze maken het werk aanzienlijk eenvoudiger en kunnen zowel tijd als moeite besparen. 

Er zijn in principe twee soorten trekveren die vaak worden gebruikt: de metalen trekveer en de kunststof trekveer. De stalen trekveer is over het algemeen sterker dan de kunststof trekveer, waardoor deze minder snel knikt. Bovendien kunnen metalen trekveren in combinatie met een verenpomp worden gebruikt. Kunststof trekveren zijn daarentegen vaak iets nauwkeuriger te hanteren, wat voordelig kan zijn bij specifieke toepassingen. 

Wat is een buigveer?

Een buigveer is een gereedschap dat wordt gebruikt om knikken te voorkomen bij het buigen van buizen. De meest voorkomende variant van de buigveer is de binnenbuigveer, die in de buis wordt geplaatst tijdens het buigproces. Er zijn ook buitenbuigveren beschikbaar, die over de buitenkant van de buis worden geschoven. 

Een binnenbuigveer wordt in de buis ingebracht en ondersteunt de buis van binnenuit tijdens het buigen, waardoor het risico op knikken aanzienlijk wordt verminderd. Een buitenbuigveer ondersteunt de buis van buitenaf, waardoor hetzelfde resultaat wordt bereikt. Voor beide typen buigveren is het belangrijk om het middendeel van de veer te positioneren op de plek waar de buis gebogen moet worden, zodat optimale ondersteuning wordt geboden tijdens het buigen.