Kruisschakelaar

Heb je een kruisschakelaar nodig? Deze vind je bij Elektramat in het assortiment. Je hebt de keuze uit verschillende merken: Niko, Bticino en Legrand. Onderaan deze pagina vertellen wij je ook nog wat meer over wat een kruisschakelaar is en hoe je een kruisschakelaar kunt aansluiten.


Wat is een kruisschakelaar?

Een kruisschakelaar is een schakelaar met vier aansluitpunten en één bedieningsknop. Je gebruikt deze schakelaar als je een lichtpunt vanaf drie of meer plaatsen wilt kunnen in- en uitschakelen. De kruisschakelaar wordt altijd gebruikt in combinatie met twee wisselschakelaars.

Dit type schakelaar komt veelal voor in ruimtes waar zich meerdere in- en uitgangen bevinden. Denk hierbij aan een ontvangsthal of een trappenhuis. De kruisschakelaar kan tevens handig zijn in de slaapkamer. Je plaatst dan één schakelaar bij de deur en de andere twee naast weerszijden van het bed.

Kruisschakelaar aansluiten

Als je een kruisschakelaar gaat aansluiten, dan plaats je deze tussen de twee andere schakelaars in. De wisselschakelaars komen altijd aan het begin en het eind van de schakeling.

De kruisschakelaar kun je aansluiten op de andere schakelaars door middel van schakeldraden. De nuldraad (blauw) en de aardedraad (geel/groen) worden verbonden met de lamp. De fasedraad sluit je aan op de eerste schakelaar. Vanaf de laatste schakelaar sluit je een schakeldraad aan op de lamp. (zie afbeelding)

Aansluitschema kruisschakelaar

Let op: Als je met elektra aan de slag gaat, zorg er dan voor dat je het desbetreffende gebied spanningsloos maakt. Heb je geen ervaring met dit soort klussen? Laat het dan over aan een professional.

Kruisschakelaar kopen bij Elektramat

Een kruisschakelaar koop je eenvoudig bij Elektramat. Selecteer het model wat je nodig hebt en voeg deze toe aan jouw winkelmandje. Het merk van de kruisschakelaar dient overeen te komen met die van de wisselschakelaars die je in deze schakeling gaat gebruiken.

Heb je vragen over de kruisschakelaar? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Dit kan telefonisch op 011 98 84 42 of mail naar [email protected].