Messen

Een goed snijgereedschap is onmisbaar tijdens het klussen. Denk hierbij aan op maat knippen van materiaal of het openen van dozen. Daarom hebben we bij Elektramat een ruim aanbod in messen, van bekende merken zoals Knipex, Kreator, Cimco, Stanley en nog meer. 


Soorten messen

Er zijn verschillende soorten messen, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Hieronder een overzicht van verschillende soorten messen in ons assortiment.

  • Kabelmes: Een kabelmes is een type snijgereedschap dat wordt gebruikt om kabels te strippen en te snijden. Je hebt hierbij de keuze uit standaard messen en beveiligde messen.
  • Afbreekmes: Een afbreekmes wordt gebruikt voor het snijden in verschillende materialen. Een afbreekmes is uitschuifbaar en biedt de mogelijkheid om een stuk van het mes af te breken, wanneer het mes bot is. Zo heb je telkens weer een scherp mes. 
  • Uitschuifmes: Een uitschuifmes is een soort mes waarvan het lemmet kan worden uitgeschoven en ingesteld op verschillende lengtes. Dit is vooral een handig gereedschap voor als je regelmatig snijwerk moet uitvoeren. 
  • Reservemes: Een reservemes is een mes dat is ontworpen om te worden gebruikt als vervanging voor een bot of beschadigd mes. Hierdoor hoef je alleen het lemmet te vervangen in plaats van het gehele mes. 
  • Ontbraammes: Een ontbraammes is een gereedschap dat wordt gebruikt om bramen te verwijderen. Deze ontstaan na het bewerken van metaal en kunnen scherp en gevaarlijk zijn. Daarom is het goed om deze te verwijderen. 
  • Stanleymes: Een stanleymes is een bekend type mes dat is ontworpen voor algemeen gebruik en kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen. 

Messen slijpen

Het slijpen van messen is een belangrijk onderdeel voor het onderhouden van jouw messen. Messen slijpen zorgt ervoor dat jouw messen scherp blijven en je deze veilig kan gebruiken.

Je kan messen slijpen met een wetsteen, slijpstaaf of elektrische slijpmachine. De hoek waaronder het mes wordt geslepen is erg belangrijk. Meestal is het tussen de 15 en 20 graden. Zodra je begint met slijpen is het belangrijk om het mes stevig vast te houden en langzaam te bewegen. Herhaal dit een aantal keer totdat het mes snede scherp is. 

Na het slijpen kan je het mes polijsten met een fijnere slijpsteen of polijstschijf om de mes snede gladder te maken. Tot slot kan je het mes testen op papier, om te zien of die scherp genoeg is. Deze stappen zorgen ervoor dat je de messen scherp en veilig kan gebruiken. 

Messen kopen

Wil je messen kopen? Dan zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Denk hierbij aan het type mes, het materiaal waarvan het gemaakt is, de grootte en de kwaliteit. Binnen ons assortiment hebben we een ruim aanbod snijgereedschap. Ook voor ander handgereedschap kan je bij ons terecht. Neem dus zeker alvast een kijkje in ons assortiment. Liever persoonlijk advies? Neem dan contact op met een van onze specialisten via 011 98 84 42 of stuur een mail naar [email protected].