Elektrabuizen

Bescherm je elektra tegen water, stof en knaagdieren

Bij het aanleggen van elektra heb je elektrabuizen nodig. Met een elektrabuis bescherm je je elektra en zorg je voor een goede geleiding. Bij Elektramat hebben we een ruim assortiment elektrabuizen, zodat je altijd de juiste elektrabuis kan vinden voor elke klus. We bieden flexibele buizen aan, zowel met als zonder draad. Ook voor PVC installatiebuizen en wachtbuizen kan je bij ons terecht. Daarnaast bieden wij verschillende accessoires aan voor het verbinden en vastmaken van elektrabuizen.


Elektrabuizen

Het is verstandig om elektra aan te leggen in een buis. Op deze manier bescherm je de kabels tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan stof, opspattend water, maar ook knaagdieren. Als de elektriciteitskabels niet goed beschermd zijn, kunnen ze op den duur niet meer goed functioneren. Een elektrabuis zorgt ervoor dat elektriciteitskabels een langere levensduur hebben. 

Elektrabuizen voor inbouw en opbouw

Elektrabuizen kunnen worden gebruikt voor zowel inbouw- als opbouwinstallaties. Bij een inbouwinstallatie worden de elektrabuizen binnen de wanden, vloeren of plafonds van een gebouw geplaatst. Hierdoor zijn ze niet zichtbaar en bieden daardoor een nette en strakke afwerking. Dit is vaak de voorkeursmethode in moderne woningen en renovatieprojecten. 

Een snelle en veilige oplossing

Bij een opbouwinstallatie worden de elektrabuizen aan de buitenkant van wanden, vloeren of plafond bevestigd. Ze zijn dus zichtbaar en lopen langs het oppervlak van het gebouw. Elektrabuizen voor opbouw zijn vaak sneller en eenvoudiger te installeren dan inbouw, omdat er geen sloopwerk nodig is om de buizen te verbergen. Het is daarom een snelle oplossing. 

Elektrabuizen in verschillende kleuren

De meestvoorkomende kleuren elektrabuizen zijn geel en grijs. De gele buizen worden veelal binnenshuis gebruikt. Hierbij is er dan geen verschil tussen inbouw of opbouw. De grijze kleur wordt meestal buiten gebruikt, omdat deze over het algemeen slagvast is. Buitenshuis zijn er meer invloeden die de buizen kunnen beschadigen. Vaak zijn de grijze elektrabuizen UV-bestendig. Dit zorgt ervoor dat ze minder snel broos worden.

Voorschriften elektrische installaties

Elektrische installaties moeten voldoen aan specifieke normen en  voorschriften om ervoor te zorgen dat ze veilig en conform de regelgeving zijn. Het is daarom goed om een expert in te schakelen bij het aanleggen van elektrische installaties. Een aantal van deze voorschriften waar je rekening mee moet houden zijn:

  • Elke groep dient in een aparte buis worden aangelegd. Heb je twee of meer groepen? Dan heb je dus twee of meer buizen nodig. 
  • Per buis geldt er een maximaal aantal draden wat er doorheen mag lopen. Dit wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de diameter van de buis, het type draden dat wordt gebruikt en de geldende elektrische codes en voorschriften. 
  • Een buis mag je niet los plaatsen. Deze moet altijd vastgezet worden met bevestigingsmateriaal dat geschikt is voor buizen. Dit voorkomt gevaarlijke situaties. 

Welke buis voor beton?

Het komt weleens voor dat kabels moeten worden aangelegd in beton. Dit kan niet zomaar geplaatst worden. Een goede oplossing hiervoor is het gebruik van een wachtbuis. Dit type buis leg je in het beton en door de wachtbuis kan je vervolgens kabels trekken. Op deze manier zorg je ervoor dat je kabels makkelijk kan vervangen, doordat je niets hoeft af te breken. Ook wil je niet dat je kabels vast komen te liggen in het beton. Want het kan dat je op termijn meerdere kabels wilt trekken. Daarom gebruik je een wachtbuis.