Wisselschakelaar

Een wisselschakelaar is een schakelaar met meerdere mogelijkheden. Heb je dus een schakelaar nodig, dan is de kans groot dat een wisselschakelaar de oplossing biedt. Hieronder vind je verschillende soorten wisselschakelaars. Kies de schakelaar die past bij jouw situatie.


Wat is een wisselschakelaar?

Een wisselschakelaar bestaat uit drie aansluitklemmen en één knop. De wisselschakelaar wordt ook wel een universele schakelaar genoemd, omdat hij op verschillende manieren gebruikt kan worden. Doordat de wisselschakelaar meerdere functies kent, is het een veel gebruikte schakelaar.

Wisselschakelaar aansluiten

Zoals hierboven staat aangegeven, kan de wisselschakelaar op verschillende manieren gebruikt worden. De functie die jij gaat gebruiken, bepaalt hoe je de wisselschakelaar moet aansluiten.

De eerste mogelijkheid is om het licht vanaf één locatie te bedienen. Je gebruikt de wisselschakelaar dan in principe als een enkelpolige schakelaar. Je sluit daarom slechts twee van de drie aansluitklemmen aan.

Wil je de wisselschakelaar aansluiten als onderdeel van een wisselschakeling? Dan kan je het licht in- en uitschakelen vanaf twee verschillende plaatsen. De twee wisselschakelaars moeten dan wel met elkaar verbonden worden.

Wisselschakelaar buiten gebruiken

Ga je een wisselschakelaar buiten gebruiken? Zorg er dan voor dat je de juiste aanschaft. Buiten is de wisselschakelaar aan meer invloeden onderhevig zoals regen en wind. De wisselschakelaar moet dan voorzien zijn van de juiste beschermingsgraad.

Heb je nog vragen over de wisselschakelaars die je in ons assortiment vindt? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Mail naar [email protected] of bel ons via 011 98 84 42.

Je kan ook een chatgesprek starten door te klikken op de chat ballon rechts onderin het scherm.