UTP kabel

Een UTP kabel verbindt apparaten met het netwerk. Je kan met deze kabel bijvoorbeeld je laptop verbinden met het internet. Een UTP kabel wordt ook wel een ethernet kabel of een internet kabel genoemd. Bij Elektramat vind je diverse soorten internet kabels en accessoires. Wij helpen je graag de juiste kabel te vinden voor jouw situatie.

Populaire kennisbank artikelen

UTP kabel kenmerken

Een UTP kabel is een type ethernet kabel. De afkorting ‘UTP’ geeft aan hoe de binnenkant van de kabel eruitziet. UTP staat voor ‘Unshielded Twisted Pair’. Dit houdt in dat de kabel bestaat uit vier paren van draden die om elkaar heen gedraaid zijn, zonder extra bescherming. Deze extra bescherming heb je alleen nodig wanneer je meerdere kabels naast elkaar wil leggen, bijvoorbeeld in een groot kantoorpand. Voor thuisgebruik is een UTP kabel zeer geschikt.

UTP kabel

UTP kabel soorten

Je hebt bij UTP kabels keuze uit Cat5e, Cat6(a) en Cat7. Hoe hoger het getal, hoe meer en hoe sneller de kabel data kan verwerken. Het verschil tussen deze soorten heeft dan ook te maken met de bandbreedte en maximale snelheid. Een Cat5e kabel kan bijvoorbeeld een snelheid tot 1000 MBit/s behalen, terwijl een Cat7 kabel tot 10.000 MBit/s kan halen. Dit geeft aan hoe snel de data verwerkt wordt. De bandbreedte geeft aan hoeveel data op hetzelfde moment verwerkt kan worden. Bij een Cat5e kabel is de bandbreedte 100 MHz en bij Cat7 is dat 600 MHz. In onderstaande tabel kan je de kenmerken van de soorten ethernet kabels vergelijken.

Ethernet kabel kiezen

Welke ethernet kabel je nodig hebt, is afhankelijk van jouw situatie. Wil je af en toe een ethernet kabel gebruiken voor een vaste verbinding voor je laptop? Dan is Cat5e of Cat6 kabel een goede keuze. Deze kabels bieden beide een maximale snelheid van 1000 MBit/s aan. Dat komt overeen met het snelste internetaanbod van de meeste providers. Het heeft tenslotte geen nut om een kabel te kopen die meer data aankan dan wat jouw provider biedt. 

Een Cat6 kabel heeft een hogere bandbreedte, waardoor deze kabel een goede keuze is als je regelmatig grote bestanden wil versturen of ontvangen. Cat6a en Cat7 kabels zijn vooral geschikt voor op kantoor. De maximale snelheid en bandbreedte die deze kabels bieden, heb je thuis niet nodig.

De meeste ethernet kabels die wij aanbieden, zijn direct klaar om te gebruiken. Ze zijn namelijk al voorzien van RJ45 connectoren. Maak je liever zelf een ethernet kabel? Bestel dan de gewenste kabel en de benodigde accessoires (zoals de connectoren en een krimptang) eenvoudig in één keer.

UTP kabel kopen

Je kan eenvoudig een UTP kabel kopen bij Elektramat. Weet je niet zeker welke kabel geschikt is voor jouw situatie? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Je kan ons bereiken via [email protected], 011 98 84 42 en de chatfunctie. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.