XGB kabel

Een XGB kabel heb je nodig voor het aanleggen van installaties, zoals voor schakelmateriaal en verlichting. We knippen elke kabel graag voor je op maat. Je kan ook kabels op rol kopen. De meeste kabels die wij aanbieden zijn van het merk Nexans.


Wat is een XGB kabel?

Een XGB kabel is net als een XVB kabel een installatiekabel. Het verschil is dat een XGB kabel halogeenvrij is. Ook kun je deze kabel herkennen aan de groene buitenmantel. Een XGB kabel is niet brandverspreidend, waardoor deze veiliger is dan de XVB variant. Het gebruik van een XGB kabel is verplicht bij gebouwen die hoger zijn dan 25 meter en openbare gebouwen. Voor woningen is de kabel niet verplicht. Je kan deze wel gebruiken als veiliger alternatief.

XGB kabel varianten

Een XGB kabel bestaat uit meerdere VOB draden (aders), die omhuld zijn door de halogeenvrije buitenmantel. Je kan kiezen tussen kabels met 3, 4 en 5 aders. Daarnaast verschilt de doorsnede per kabel. Hoe meer aders en hoe groter de doorsnede, hoe meer stroom de kabel aan kan. Zo kan een XGB 5G6 kabel meer stroom overdragen dan een XGB 5G2,5 kabel. Een XGB 5G10 kabel kan dus de meeste stroom aan.

XGB kabel toepassing

Een XGB kabel kun je op dezelfde manier toepassen als een XVB kabel. Beide kabels kunnen verwerkt worden in muren, onder valse vloeren en achter valse plafonds. Daarnaast is een XGB kabel geschikt voor opbouw. Het is verplicht om de kabel in een beschermende buis te plaatsen. Zoek je een alternatief voor buiten? Kies dan voor een EXVB kabel.

XGB kabel kopen

Heb je een XGB kabel nodig, maar twijfel je welke variant de beste keuze is? Onze klantenservice en technische specialisten helpen je graag verder. Mail je vraag naar [email protected], bel via 011 98 84 42 of gebruik de chatfunctie.