Automaat

Een automaat, ook wel automatische zekering of zekeringautomaat genoemd, zorgt voor de stroomverdeling binnen de zekeringkast en beschermt de kringen tegen overbelasting. Het maximum ampère waarop een automaat in werking treedt kan verschillen van 2A tot en met 63A. De stroomkringen voor verlichting of stopcontacten worden meestal voorzien van automaten van 16A of 20A. Bij Elektramat vind je deze onder andere van merken als ABB, AEG, Eaton, Hager, Schneider Electric en natuurlijk ons eigen merk EMAT.


Werking automaat

De automaat beschermt de elektrische installatie tegen overbelasting en schade. Elke automatische zekering heeft een maximum ampère. Wanneer deze een hoger ampère detecteert, zal de stroomkring automatisch verbroken worden. Op deze manier blijft de rest van de zekeringkast beschermt.

Automaat in de zekeringkast

De hoofddifferentieelschakelaar staat aan het begin van de stroomkring en beveiligt de gehele zekeringkast tegen bijvoorbeeld verliesstroom of een blikseminslag. Vanuit het hoofddifferentieel wordt de stroom verdeeld over de verschillende automaten. In het geval van de kring voor vochtige ruimtes gaat de stroom eerst nog naar de gevoelige differentieelschakelaar 30mA.

Op de automaten worden vervolgens de kabels aangesloten die de rest van de woning van stroom voorzien. Ze zijn dus het laatste station voordat de elektriciteit de zekeringkast verlaat.

Verschil zekering en automaat

De zekering is de voorloper van de automaat. Het grote verschil is dat een zekering maar één keer gebruikt kan worden. Wanneer deze doorgebrand is, kan je deze niet meer terug activeren. Deze zal dus na elke overbelasting vervangen moeten worden.

Een automaat kan je daarentegen wel weer opnieuw activeren. Dit doe je door de knop terug omhoog te schakelen. Automaten kunnen dus voor langere tijd gebruikt worden en zijn een stuk duurzamer. Daarom worden er tegenwoordig in nieuwe zekeringkasten alleen nog automaten gebruikt.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten automaten met elk hun eigen maximum ampère. Wanneer dit maximum overschreden wordt, verbreekt de automatische zekering de stroomkring. In onderstaand overzicht vind je de verschillende varianten en hun toepassing.

Ampère Voorbeeld gebruik
Automaat 16A  Verlichting 
Automaat 20A Huishoudelijke apparaten en stopcontacten 
Automaat 32A of 40A Elektrisch fornuis of kookeiland 
Automaat 40A of 50A  Airco of elektrische kachel


Automaat kopen bij Elektramat

Bij Elektramat koop je alle producten die je nodig hebt voor elektrische installaties. We zetten de voordelen graag op een rij:

  • Ruim assortiment
  • Snelle verzending
  • Persoonlijk advies
  • Minimaal 2 jaar garantie op alle producten
  • Minimaal 10 jaar garantie op alle EMAT-producten

Heb je nog vragen of behoefte aan advies over de inrichting van je zekeringkast? Onze experts helpen je graag verder. Bel ons via 011 98 84 42 of stuur een mail naar [email protected].