Schuurmiddelen

Schuren is een bewerkingstechniek waarbij schuurmiddelen wordt gebruikt om oppervlakken glad te maken, te egaliseren of te polijsten. Je kan schuren handmatig uitvoeren met schuurpapier, schuurlinnen, vijlen of schuursponzen. Daarnaast is het ook mogelijk om elektrische gereedschappen te gebruiken, zoals schuurmachines met schuurschijven. Voor al deze schuurmiddelen kan je bij ons terecht. 

De voordelen van Elektramat

De voordelen van Elektramat

 • 90 dagen retourtermijn
 • Specialist in elektromaterialen
 • Gratis verzending vanaf €100,-*

Soorten schuurmiddelen

Er zijn verschillende soorten schuurmiddelen beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke toepassingen en oppervlakken. Onderstaand de meest voorkomende schuurmiddelen:

 • Schuurpapier: Dit is een veelgebruikt schuurmiddel dat bestaat uit een flexibele, vaak papieren of stoffen rug waarop schuurkorrels zijn bevestigd. Het is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes. Variërend van grof tot fijn en wordt gebruikt voor het handmatig schuren van diverse materialen zoals hout, metaal en kunststof. 
 • Schuurlinnen: Dit is vergelijkbaar met schuurpapier, maar met een rug van geweven linnen of katoen voor extra duurzaamheid. Het wordt vaak gebruikt in situaties waarbij een sterker schuurmiddel nodig is, zoals bij het bewerken van metalen oppervlakken. Schuurlinnen zijn verkrijgbaar in diverse korrelgroottes en kunnen zowel handmatig als met behulp van schuurmachines worden toegepast. 
 • Schuurspons: Een schuurspons is een flexibel schuurhulpmiddel dat schuurmateriaal combineert met een sponsachtige structuur. Ideaal voor het schuren van gebogen of onregelmatige oppervlakken. Schuursponzen zijn verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes en worden vaak gebruikt bij het voorbereiden van oppervlakken voor schilderwerk of afwerking. 
 • Vijl: Een vijl is een langwerpig, snijdend gereedschap met een geruwd oppervlak dat wordt gebruikt voor het verwijderen van materiaal van harde voorwerpen, zoals metaal, hout of kunststof. Het wordt vaak gebruikt om randen af te ronden of ongewenste bramen te verwijderen. Vijlen zijn er in verschillende vormen en grofheden, afhankelijk van het beoogde gebruik. 
 • Staalborstel/komborstel: Staalborstel, ook wel bekend als komborstel, is gemaakt van stalen draden die samenkomen om een borstel te vormen. Ze worden gebruikt voor het verwijderen van roest, verf of andere onzuiverheden van metalen oppervlakken. Komborstels zijn beschikbaar in verschillende vormen, waaronder ronde, vlakke of conische borstels en kunnen handmatig worden gebruikt of op boormachines worden gemonteerd.
 • Schuurschijf: Een schuurschijf is een schuurmiddel dat is bevestigd aan een steunschijf en wordt gebruikt in combinatie met een schuurmachine. Deze schijven zijn beschikbaar in diverse korrelgroottes en zijn effectief voor het snel verwijderen van materiaal, het egaliseren van oppervlakken en het voorbereiden van grote vlakken voor verdere afwerking, zoals schilderen of polijsten. 

Korrelgrootte en toepassingen

De keuze van de korrelgrootte van het schuurpapier hangt af van het doel van het schuren en de huidige staat van het oppervlak. Hoe lager het cijfer, hoe grover het schuurpapier en hoe meer er van het oppervlak wordt afgeschuurd. Hier zijn algemene richtlijnen:

Grof schuren (verwijderen van veel materiaal).

 • Korrelgrootte: 40 tot 80
 • Toepassingen: Het verwijderen van oude verflagen, roest of grote oneffenheden.

Gemiddeld schuren (vormgeven en egaliseren).

 • Korrelgrootte: 100 tot 150
 • Toepassingen: Het egaliseren van oppervlakken, het voorbereiden van hout voor schilderen of het verwijderen van krassen. 

Fijn schuren (afwerking en polijsten).

 • Korrelgrootte: 180 tot 240
 • Toepassingen: Het verkrijgen van een glad oppervlak voor afwerking, het voorbereiden van hout voor beitsen of het polijsten van metaal. 

Extra fijn schuren (afwerking voor schilderen of lakken).

 • Korrelgrootte: 320 en hoger
 • Toepassingen: Het gladmaken van oppervlakken voor een fijne afwerking, het voorbereiden van hout voor lakken of het polijsten van gelakt materiaal. 

Schuurmiddelen kopen bij Elektramat

Ben je op zoek naar schuurmiddelen? Dan ben je bij Elektramat aan het juiste adres! Wij hebben allerlei soorten schuurmiddelen waaruit je kan kiezen. Heb je hulp nodig met het vinden van het juiste materiaal? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Zij helpen je graag met al je vragen.