Hoofddifferentieelschakelaar

Een hoofddifferentieelschakelaar 300mA, ook wel hoofdaardlekschakelaar, hoofdlekstroomschakelaar of hoofdverliesstroomschakelaar genoemd, is een verplicht onderdeel van elke zekeringkast. Dit component wordt in het begin van de elektrische installatie geplaatst en heeft een belangrijke rol. Wanneer er verliesstroom optreedt, zal deze automatisch de spanning onderbreken. Op deze manier voorkom je elektrocutie. Elektramat verkoopt differentieelschakelaars van verschillende topmerken zoals EMAT, ABB, Eaton, Hager en Schneider Electric.


Wat is een hoofddifferentieelschakelaar?

Een hoofddifferentieel schakelt automatisch in wanneer er teveel verliesstroom optreedt. Deze zorgt er op moment voor dat de spanning onderbroken wordt. Dit voorkomt gevaarlijke situaties, zoals elektrocutie.

Hoofdverliesstroomschakelaar 300mA

Volgens de richtlijnen van AREI moet elke zekeringkast verplicht een differentieelschakelaar met een gevoeligheid van 300mA bevatten. Deze bevindt zich in het begin van de verdeelkast, daar waar de stroomvoorziening de zekeringkast binnenkomt. Vanuit hier vloeit de stroom door naar de andere componenten.

Omdat deze aan het begin van de zekeringkast zit en hiermee aan het ‘hoofd’ staat van de stroomvoorziening, wordt dit component ook wel hoofddifferentieelschakelaar, hoofdverliesstroomschakelaar of hoofdaardlekschakelaar genoemd.

Hoofddifferentieel 300mA kopen

Wanneer je bij Elektramat bestelt, ben je verzekerd van:

  • Snelle levering
  • Laagste prijzen
  • Minimaal 2 jaar garantie op alle producten
  • Minimaal 10 jaar garantie op alle EMAT-producten
  • Onafhankelijk en deskundig advies

Heb je vragen over een van onze producten of wil je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Een van onze experts helpt je dan graag verder.

Werking hoofddifferentieel

De elektriciteit in een zekeringkast stroomt in en uit de installatie. De hoofddifferentieel meet continu hoeveel stroom een draad ingaat en vervolgens weer terugvloeit door de andere draad. Deze hoeveelheden moeten gelijk zijn. Wanneer dit niet het geval is, betekent dit dat er sprake is van verliesstroom. De aardlekschakelaar detecteert dit en zal vervolgens automatisch de stroomkring onderbreken.

Verschil differentieelschakelaar 300mA en 30 mA

Wanneer een differentieelschakelaar in werking treedt, is afhankelijk van de gevoeligheid. Heeft het component een gevoeligheid van 300mA, dan wordt de stroomkring onderbroken bij een verliesstroom van 150mA tot 300mA. Een lekstroomschakelaar met een gevoeligheid van 30mA treedt in werking bij een detectie tussen de 15mA en 30mA verliesstroom.

Beide varianten zijn verplicht in elke tellerkast. De differentieelschakelaar 300mA wordt in het begin van de stroomkring geplaatst en dient als hoofddifferentieel. De aardlekschakelaar 30mA heeft een andere functie. Deze wordt geplaatst aan het begin van de groep voor vochtige ruimtes.

Verschil 2-polig en 4-polig

Schakelaars kunnen 2-polig of 4-polig zijn. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van de samenstelling van je verdeelkast. Een 2-polig product kan gebruikt worden in zowel mono- als driefasige zekeringkasten. 4-polige verliesstroomschakelaars worden alleen gebruikt in driefasige tellerkasten en bij gebruik van 4-polige automaten.