Zekeringkast

Bij het vervangen van een zekeringkast dien je rekening te houden met een aantal zaken. Deze zaken worden in dit artikel beschreven. Elektramat biedt je zekeringkasten aan van de merken: Vynckier, Emat, Schneider en Legrand. Om de correcte zekeringkast voor jouw situatie te kiezen kan je gebruik maken van de zekeringkast generator.

 

Hulp nodig met het samenstellen van een zekeringkast?
Hulp nodig met het samenstellen van een zekeringkast?
Stel de juiste zekeringkast samen met deze generator


Zekeringkast vervangen

Een zekeringkast vervangen is niet altijd nodig, maar in sommige gevallen wel slim om te doen. Wanneer het wel verstandig is om een zekeringkast te vervangen:

  • Je gaat een oude woning moderner maken
  • Je wil de zekeringkast uitbreiden of aanpassen
  • Je wil een elektrisch fornuis
  • Je wil extra stopcontacten gaan plaatsen
  • Je besluit om zonnepanelen te laten plaatsen

Hieronder worden de bovenstaande redenen toegelicht.

Oude zekeringkast vervangen

Een oude zekeringkast vervangen voor een nieuwe kast komt de veiligheid ten goede. Daarnaast is een nieuwe zekeringkast samen te stellen om het gebruiksgemak en beschikbaarheid van je eigen installatie te optimaliseren.
Let op: Wanneer je een oude zekeringkast gaat vervangen dien je de juiste materialen en aansluitdraden te gebruiken. Dit vergemakkelijkt de klus.

Zekeringkast uitbreiden of aanpassen

Wanneer het nodig is om een zekeringkast uit te bereiden of aan te passen kan dit zonder een nieuwe zekeringkast te installeren. Het is echter van belang dat je zekeringkast over voldoende ruimte beschikt om de gewenste aanpassing te maken. Een zekeringkast dient te voldoen aan minimaal een tweepolige hoofddifferentieelschakelaar van 40A, 300 mA. De zekeringkast is uit te bereiden met automaten, differentieelschakelaars en een beltransformator. Gebruik hiervoor de juiste apparatuur.

Extra stopcontacten plaatsen

Het is mogelijk in de zekeringkast een extra stopcontact te plaatsen. Deze toevoeging kan ertoe leiden dat de zekeringkast moet worden aangepast, door extra groepen toe te voegen, of volledig dient te worden vervangen.

Nieuwe apparatuur aansluiten

Bij het plaatsen van bijvoorbeeld een nieuwe keuken of het aansluiten van (hoog vermogen) apparatuur dien je een aanpassing te maken in je zekeringkast. Ovens, vaatwassers, wasmachines, droogkasten en een jacuzzi zijn grootverbruikers. Maximaal hoeveelheid vermogen per groep is 5,7 kW. Op een typeplaatje of in de handleiding staat vermeld hoeveel vermogen een apparaat heeft.

Overstappen naar een meerfase zekeringkast

Krachtstroom wordt toegepast bij meerfase zekeringkasten. Daarbij hebben bepaalde krachtstroom apparaten een perilex stopcontact nodig. Ook wanneer je zonnepanelen wil gaan gebruiken, maak je gebruik van een meerfasige groepenkast.
Let op: De aansluiting van zonnepanelen is zeer complex en dient een specialist uit te voeren.

Een specialist inschakelen

Het is belangrijk om een specialist in te schakelen wanneer je niet zeker weet wat je moet doen. Het verwijderen van een zekeringkast dient op een juiste en veilige manier te worden gedaan. Bij Elektramat kunnen wij deze werkzaamheden voor je uitvoeren. Meer informatie over zekeringkasten? Bekijk dan het ruime aanbod.

Conform gestelde normen

Alle zekeringkasten van Elektramat zijn voorbedraad, leeg of weerbestendig te verkrijgen. De levertijd van alle producten, ook de zekeringkasten, is maximaal twee werkdagen. Heb je vragen over de zekeringkasten? Wij staan altijd voor je klaar met deskundig advies.