Patchkasten

Een patchkast, ook wel een serverkast of netwerkkast genoemd, is een veilige centrale verzamelplek voor netwerkkabels en netwerkapparatuur. Denk hierbij aan servers, switches, routers, patchpanelen en andere netwerkcomponenten. Een patchkast is te vergelijken met een zekeringkast, maar dan alles van het netwerk. Bij Elektramat hebben we een ruim assortiment patchkasten en accessoires.  


Wat is een patchkast?

De naam patchkast komt voort uit het woord patchen. Patchen is een ander woord voor het maken van een netwerkverbinding. Dit wordt gedaan door een netwerkkabel aan te sluiten op een patchpaneel. Dit zijn platen met connectoren, waar de netwerkkabels op aangesloten kunnen worden. Door de patchpanelen worden de netwerkkabels binnen de patchkast verbonden met een router, modem of switch. 

Wat is het verschil tussen een serverkast en een patchkast?

Een patchkast wordt vaak vergeleken met een serverkast, maar er zit een klein verschil tussen deze twee kasten. Het verschil zit in de deuropening van de kasten. Dit verschil is in weinig situaties relevant, maar de serverkast heeft een iets andere functie. De deur van een serverkast is geperforeerd, terwijl die van een patchkast van glas is. Serverkasten bevatten vaak meerdere apparaten, zoals hardware die veel warmte afgeeft. Door de geperforeerde deur kan de warmte makkelijker ontsnappen. Wanneer deze warmte niet kan ontsnappen, zoals in een patchkast, kunnen de apparaten oververhit raken. Binnenin de patchkast komt alles samen en wordt het aangesloten op een router, modem of switch. Wij bieden zowel dichte kasten als kasten met ventilatiegaten aan. Je kunt dus altijd een geschikte kast vinden. 

Waarom een patchkast gebruiken?

Het gebruiken van een patchkast is erg handig, omdat het jouw netwerkapparatuur beschermt tegen schadelijke stoffen. Hierdoor voorkom je dat er kortsluiting kan ontstaan door deze schadelijke stoffen. Dit zorgt voor meer veiligheid bij je thuis of op kantoor. Door gebruik te maken van een patchkast voorkom je ook een warboel van ongeorganiseerde kabels. Dit maakt het makkelijker om een defect te repareren of je netwerksysteem uit te breiden. Zonder de patchkast ontstaat er vaak een chaos van kabels, wat voor gepuzzel kan zorgen. Dit kun je met een patchkast voorkomen. 

Soorten patchkasten

Wij bieden diverse soorten patchkasten aan, zoals 10 inch patchkasten en 19 inch wandkasten. De 10 inch patchkast is ideaal voor thuis. Door zijn kleine formaat is hij makkelijk te plaatsen in de zekeringkast en biedt voldoende ruimte voor een switch, patchpaneel en netwerkkabels. Een 19 inch wandkast is meer geschikt voor kantoorgebouwen. In deze kast is er ruimte voor een switch met een groot aantal poorten, diverse patchpanelen en andere accessoires. 

Naast patchkasten bieden wij ook diverse accessoires aan om je netwerkkast compleet te maken. We zetten graag de belangrijkste voor je op een rij:

  • Ethernet switch: Om het aantal netwerkpoorten uit te breiden.
  • Patchpaneel: Om netwerkkabels samen te brengen voor overzicht.
  • Kabelmanagement: Om ervoor te zorgen dat netwerkkabels geordend de kast binnenkomen. 
  • Legborden: Om ruimte te creëren en apparaten in de kast te plaatsen.  

Patchkast kopen bij Elektramat

Bestel je patchkast en accessoires eenvoudig bij Elektramat. Bij ons profiteer je van snelle levering en scherpe prijzen. Bij een bestelling van €100,- of meer is de verzending gratis. 

Heb je nog vragen of advies nodig over patchkasten? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via 011 98 84 42, [email protected] of de chatfunctie.