Beltransformator

Een beltransformator of beltransfo wordt gebruikt voor het aansluiten van een deurbel. Een deurbel heeft een lagere spanning nodig en kan dus niet zomaar aangesloten worden op standaard netstroom. Om de spanning om te zetten in een lager voltage heb je een beltransfo nodig. Bij Elektramat koop je deze voordelig van merken zoals Legrand, Hager, Schneider Electric en EMAT.


Wat is een beltransfo?

Een transformator gebruik je voor het verhogen of verlagen van spanning. In het geval van een beltransfo wordt de standaard spanning 230V omgezet in een lagere wisselspanning. Een deurbel werkt namelijk op zwakstroom en kan hierdoor niet direct op een zekeringkast aangesloten worden. Wanneer dit wel gebeurt, kan dit enorme schade opleveren.

Welke heb ik nodig?

Welke beltransformator je nodig hebt, is afhankelijk van het type deurbel. Hierbij is het vooral belangrijk om te weten van welk voltage de deurbel gebruik maakt. Als je dit niet zeker weet, kan dit getest worden met behulp van een spanningsmeter. Op basis van de benodigde voltage (8V, 12V of 24V) kies je een bijpassende beltransfo. Sommige beltransformatoren zijn geschikt voor meerdere voltages, anderen kunnen alleen bij een specifiek voltage gebruikt worden.

Beltransfo videodeurbel

Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor een deurbel met videocamera. In sommige gevallen kan je deze met behulp van een beltransformator aansluiten op de zekeringkast. Dit is echter wel afhankelijk van het type product en de spanning die de videodeurbel nodig heeft. Deze informatie kan je veelal terugvinden in de bijgeleverde informatie van de fabrikant.

Hoe werkt een beltransformator?

Een transformator heeft twee zijdes: de primaire zijde (of ingangszijde) en een secundaire zijde (of uitgangszijde). Als er aan allebei de kanten evenveel spanning vloeit, blijft deze gelijk. Wanneer de spanning aan de secundaire zijde afwijkt, zal de transformator hogere spanning in een lagere spanning omzetten óf een lagere spanning in een hogere spanning omzetten.

In het geval van een beltransfo wordt de 230V netspanning omgezet in een lagere voltage. Deze spanning wordt ook wel zeer lage veiligheidsspanning of afgekort ZLVS genoemd. Het voltage van de deurbel kan 8V, 12V of 24V zijn. Dit verschilt per type.

Beltransfo kopen bij Elektramat

Een beltransfo bestel je gemakkelijk online bij Elektramat. Bij ons ben je verzekerd van:

  • Scherpe prijzen
  • Keuze uit een uitgebreid assortiment
  • Levering uit eigen voorraad
  • Verzending binnen 24 uur
  • Minimaal 2 jaar garantie op alle producten
  • Minimaal 10 jaar garantie op alle EMAT-producten

Heb je behoefte aan advies over het soort beltransformator of vragen over een bepaald product? Onze specialisten helpen je graag! We zijn telefonisch bereikbaar via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected].