Rookmelders in woningen zijn verplicht omdat ze tijdig alarm slaan bij rookvorming. Hiermee kunnen mensen op tijd worden gewaarschuwd in het geval van rook en brand. Branden in woningen eisen elk jaar tientallen levens. De rook bij een brand is verstikkend en verspreidt snel in de woning.
Afhankelijk van het gewest zijn de regels voor rookmelders anders. In dit artikel lees je wat de verplichtingen zijn en wat de wet voorschrijft ten aanzien van optische rookmelders.
Vanaf 10 maart 2017 is het per gewest verplicht optische rookmelders in alle woningen op te hangen. Elke woning, huur of koop, moet minimaal één rookmelder bevatten.
Volgens de wetgeving moeten rookmelders optisch zijn, daarnaast CE gemarkeerd zijn en aan de norm NBN EN 14604 voldoen.
CE keurmerk
Een CE gemarkeerde rookmelder beantwoordt aan de Europese vereisten. De rookmelder is dan op veiligheid, gezondheid en bescherming van het leefmilieu gekeurd en goed bevonden.
NBN EN 14604
De norm NBN EN 14604 stelt minimale eisen aan de rookmelders:
Wanneer een huis niet voldoet aan de rookmelder verplichting krijgt deze geen conformiteitsattest.
Vanaf januari 2020 gelden nieuwe richtlijnen en verplichtingen ten aanzien van rookmelders. Dit is afhankelijk van het gewest. Hieronder zijn de regels per gewest weergegeven.
Rookmelders kopen?
Klik hier om alle rookmelders te bekijkenIn het Vlaamse gewest zijn in alle woningen optische rookmelders verplicht.
Regels voor rookmelders:
In Vlaanderen moeten rookmelders CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de NBN EN14604 norm.
In het Brussels Hoofdstedelijk gewest zijn optische rookmelders verplicht in alle huizen.
Regels voor rookmelders:
Wanneer je een rookmelder op batterij gebruikt moet dit een lithiumbatterij zijn, met een levensduur van minstens vijf jaar. Sluit je de rookmelder aan op netspanning? Dan is een gewone noodbatterij voldoende.
In Wallonië zijn optische rookmelders verplicht in alle huizen.
Regels voor rookmelders:
De rookmelders moeten voldoen aan de NBN EN14604 norm.
Optische rookmelders gebruiken in huurhuizen is verplicht. Ook moeten deze rookmelders voldoen aan de NBN EN 14604 norm. Het niet plaatsen van rookmelders en daardoor niet voldoen aan de rookmeldersverplichting is een gebrek van categorie ll. Het huis zal in deze situatie ongeschikt verklaard worden. Daarnaast is het verhuren van een huis zonder rookmelders strafbaar en zal de verhuurder een boete riskeren.
De verhuurder is verantwoordelijk voor het kopen en plaatsen van rookmelders. Wanneer de verhuurder kiest voor een rookmelder op batterijen moeten deze tijdig worden vervangen door de huurder.
Zorg dat de rookmelders op de juiste plekken hangen:
Heb je vragen over de wet- en regelgeving, of wens je graag meer informatie over rookmelders? Neem dan contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.
Is je huis verzekerd zonder rookmelder?
Een brandverzekering, ook wel woonverzekering genoemd is niet verplicht. Een brandverzekering vergoedt tegen brandschade, waterschade, glasbreuk en stormschade. En helpt de verzekeraar bij het herstellen van de schade. Het afsluiten van deze verzekering is verstandig omdat de verzekeraar, naast het vergoeden van de schade, ook je kan bijstaan bij noodgevallen.
Hoeveel rookmelders verplicht in huis?
Vanaf 2020 is het per gewest verplicht optische rookmelders in alle woningen op te hangen. Elke woning, huur of koop, moet minimaal één rookmelder bevatten. Het advies is om op elke verdieping, slaapkamers en woonkamer een rookmelder te plaatsen. Wanneer je een huurwoning hebt is de verhuurder verantwoordelijk om rookmelders te installeren.
Wat als ik geen rookmelder plaats?
Voor handhaving van de regels ten aanzien van rookmelders zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk om boetes uit te schrijven wanneer dit nodig is. De politie, verzekeraars en brandweer handhaven hier niet op. Wanneer iemand aan de deur komt die claimt rookmelders te controleren, ga er dan vanuit dat dit niet klopt.
Rookmelders kopen?
Klik hier om alle rookmelders te bekijken