Rookmelder plaatsenRookmelder verplicht

Sinds 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen over rookmelders beschikken. Deze verplichting geldt voor zowel huur- als koopwoningen. De laatste jaren is het aantal woningbranden in België toegenomen. Jaarlijks ligt dit aantal op ongeveer 10.000 branden in gebouwen. In 2022 vielen er in België minstens 76 doden door woningbranden. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. 

Om nog meer slachtoffers te voorkomen is een rookmelder essentieel. Mede daarom is het installeren van een rookmelder dus ook verplicht. Maar dit is niet helemaal nieuw. Deze verplichting was er al voor nieuwbouwwoningen, huurwoningen, studentenwoningen en woningen met een sociale lening. Alleen nu geldt deze verplichting voor àlle Vlaamse woningen. 

Waaraan moet een rookmelder voldoen (per gewest)?

 • In het Vlaamse gewest moeten rookmelders CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de NBN EN 14604 norm. Zowel een type met vervangbare batterij als een type niet-vervangbare batterij is mogelijk. Er wordt meestal geadviseerd om het model met een niet-vervangbare batterij te kiezen. 
 • In het Waals gewest moeten rookmelders voldoen aan de NBN EN 14604 norm. Ook moeten de rookmelders BOSEC gekeurd zijn. 
 • In het Brussels Hoofdstedelijk gewest moeten rookmelders BOSEC gekeurd zijn. Belangrijk: Bij een rookmelder met batterij moet je gebruik maken van een lithiumbatterij met een levensduur van minimaal vijf jaar. Sluit je de rookmelder op netspanning aan? Dan is een gewone noodbatterij voldoende. 

Waar moet je rookmelders plaatsen?

Het is belangrijk om rookmelders in de juiste kamers van je woning te plaatsen. Voor een goede werking van een rookmelder gelden er een aantal algemene richtlijnen: 

 • Plaats op elke verdieping een rookmelder (de hal of centrale open ruimte). 
 • Plaats je rookmelder op het plafond. 
 • Op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek.
 • Op minimaal 30 centimeter van een lamp. 

Hieronder zie je alvast waar je de rookmelders in een kamer kan plaatsen. 

Waar plaats je géén rookmelders?

 • Plaats geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming
 • Plaats geen rookmelder in de badkamer (vanwege waterdamp). 
 • Plaats geen rookmelder in de keuken (vanwege kookdamp).
 • Plaats geen rookmelder in de garage.

Verder is het goed om te weten dat je tijdens je slaap het meest kwetsbaar bent voor het uitbreken van brand. Daarom is het dus verstandig om een rookmelder in je slaapkamer te plaatsen. Ook is het goed om een rookmelder te plaatsen waar een hoger risico op mogelijk brandgevaar is. Denk hierbij aan ruimtes met een droogkast, houtkachel of een verwarmingsstoel. 

Hoe plaats je een rookmelder?

Nu duidelijk is waar je wel/geen rookmelders moet plaatsen, gaan we dieper in op hoe je rookmelders kunt plaatsen. Het plaatsen van een rookmelder is namelijk best eenvoudig. Er zijn drie verschillende methoden om dit te doen.

Rookmelder met schroeven en pluggen

Door het gebruik van schroeven en pluggen zorg je ervoor dat de rookmelder stevig wordt vastgemaakt. Schroeven worden ook altijd meegeleverd in de verpakking. Het enige nadeel van deze methode is dat je gaten moet boren. Hieronder een stappenplan: 

 1. Kies eerst de juiste plek.
 2. Locatie markeren: Om te beginnen kun je op de plek van de rookmelder een markering maken met een potlood op de plaatsen van de schroefgaten. Dit is een goede voorbereiding voor het boren van gaten. Je geeft dan aan waar je moet gaan boren. 
 3. Boren: Nadat de markering is gezet, is het tijd om te gaan boren. Breng na het boren de pluggen aan in de boorgaten. 
 4. Montageplaat bevestigen: Vervolgens kun je de montageplaat bevestigen met de bijgeleverde schroeven. De schroeven kun je dan vastdraaien in de montageplaat met een schroevendraaier. 
 5. Batterij plaatsen: Plaats daarna de batterij in de houder van de melder. 
 6. Melder bevestigen: Bevestig de melder op de montageplaat die al is bevestigd. Zorg ervoor dat de melder goed vast komt te zitten. 
 7. Testen: Nadat je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, is het belangrijk om de rookmelder te gaan testen. Test het alarm door de testknop in te drukken. Werkt de rookmelder? Dan staat die gereed. 

Overigens is het goed om te weten dat niet elke rookmelder hetzelfde is. Lees daarom altijd even goed de beschrijving voordat je de rookmelder gaat plaatsen. 

Rookmelder met magneet

Door het gebruik van een magneet montageset hoef je niet te boren. Dit maakt het monteren een stuk makkelijker. De magneet montageset bestaat uit twee metalen (magnetische) plaatjes die voorzien zijn van dubbelzijdige tape. Het ene deel komt op de bodemplaat van de rookmelder, en het andere komt op het plafond. Zorg ervoor dat je de metalen plaatjes goed aandrukt bij het plaatsen zodat ze goed blijven kleven. 

Rookmelder met tape

Door het gebruik van zelfklevende dubbelzijdige tape is het nog eenvoudiger dan een rookmelder met een magneet. Het enige wat je moet doen is de tape bevestigen aan de melder en hem op de gewenste plaats hangen. 

Rookmelder onderhouden

Om de rookmelder goed te onderhouden kun je een paar dingen doen. Test elke maand je rookmelder. Dit kun je doen met het testknopje op de rookmelder. Mocht de test goed verlopen, dan werkt alles naar behoren. Is dat niet het geval? Kijk dan even of er een nieuwe batterij nodig is. Voor rookmelders zijn er vervangbare en niet-vervangbare batterijen. Een niet-vervangbare batterij heeft een levensduur van zo’n 10 jaar. Deze wordt dan ook zeker aangeraden. Tot slot is het goed om maandelijks het stof op de rookmelder te verwijderen. Dit kun je doen met een microvezeldoek of stofzuiger. Gebruik bij het schoonmaken absoluut geen water.

Heb je vragen over rookmelders of wil je graag meer informatie over deze toepassing? Neem dan gerust contact met ons op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.