Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Sinds 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen over rookmelders beschikken. Deze verplichting geldt voor zowel huur- als koopwoningen. De laatste jaren is het aantal woningbranden in België toegenomen. Jaarlijks ligt dit aantal op ongeveer 10.000 branden in gebouwen. In 2022 vielen er in België minstens 76 doden door woningbranden. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.
Om nog meer slachtoffers te voorkomen is een rookmelder essentieel. Mede daarom is het installeren van een rookmelder dus ook verplicht. Maar dit is niet helemaal nieuw. Deze verplichting was er al voor nieuwbouwwoningen, huurwoningen, studentenwoningen en woningen met een sociale lening. Alleen nu geldt deze verplichting voor àlle Vlaamse woningen.
In alle soorten woningen (eengezinswoningen, appartementen, studio's, studentenkamers is de installatie van een rookmelder verplicht op elke bouwlaag van de woning.
Dit geldt ook voor een appartement, zodat ook een duplex-appartement (minstens) op elke verdieping een rookmelder moet hebben.
Bij (studenten)kamers moet er dus in de kamer zelf minstens een rookmelder zijn. Voor een goede werking van een rookmelder gelden er een aantal algemene richtlijnen:
Hieronder zie je alvast waar je de rookmelders in een kamer kan plaatsen.
Verder is het goed om te weten dat je tijdens je slaap het meest kwetsbaar bent voor het uitbreken van brand. Daarom is het dus verstandig om een rookmelder in je slaapkamer te plaatsen. Ook is het goed om een rookmelder te plaatsen waar een hoger risico op mogelijk brandgevaar is. Denk hierbij aan ruimtes met een droogkast, houtkachel of een verwarmingsstoel.
Nu duidelijk is waar je wel/geen rookmelders moet plaatsen, gaan we dieper in op hoe je rookmelders kunt plaatsen. Het plaatsen van een rookmelder is namelijk best eenvoudig. Er zijn drie verschillende methoden om dit te doen.
Door het gebruik van schroeven en pluggen zorg je ervoor dat de rookmelder stevig wordt vastgemaakt. Schroeven worden ook altijd meegeleverd in de verpakking. Het enige nadeel van deze methode is dat je gaten moet boren. Hieronder een stappenplan:
Overigens is het goed om te weten dat niet elke rookmelder hetzelfde is. Lees daarom altijd even goed de beschrijving voordat je de rookmelder gaat plaatsen.
Door het gebruik van een magneet montageset hoef je niet te boren. Dit maakt het monteren een stuk makkelijker. De magneet montageset bestaat uit twee metalen (magnetische) plaatjes die voorzien zijn van dubbelzijdige tape. Het ene deel komt op de bodemplaat van de rookmelder, en het andere komt op het plafond. Zorg ervoor dat je de metalen plaatjes goed aandrukt bij het plaatsen zodat ze goed blijven kleven.
Door het gebruik van zelfklevende dubbelzijdige tape is het nog eenvoudiger dan een rookmelder met een magneet. Het enige wat je moet doen is de tape bevestigen aan de melder en hem op de gewenste plaats hangen.
Om de rookmelder goed te onderhouden kun je een paar dingen doen. Test elke maand je rookmelder. Dit kun je doen met het testknopje op de rookmelder. Mocht de test goed verlopen, dan werkt alles naar behoren. Is dat niet het geval? Kijk dan even of er een nieuwe batterij nodig is. Voor rookmelders zijn er vervangbare en niet-vervangbare batterijen. Een niet-vervangbare batterij heeft een levensduur van zo’n 10 jaar. Deze wordt dan ook zeker aangeraden. Tot slot is het goed om maandelijks het stof op de rookmelder te verwijderen. Dit kun je doen met een microvezeldoek of stofzuiger. Gebruik bij het schoonmaken absoluut geen water.
Heb je vragen over rookmelders of wil je graag meer informatie over deze toepassing? Neem dan gerust contact met ons op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.