Rookmelder piept


Wanneer een rookmelder piept kan dit meerdere redenen hebben. Dit hoeft dit niet altijd vanwege rook of brand te zijn. Rookmelders zijn belangrijk bij het tijdig detecteren van rook zodat er voldoende tijd is om te vluchten. Het kan voorkomen dat de rookmelder piept zonder dat er rookvorming is. Dit kan meerdere oorzaken hebben. In dit artikel worden alle mogelijke oorzaken beschreven. Daarnaast kun je met een aantal tips voorkomen dat de rookmelder uit het niets gaat piepen.

 

Rookmelder piept zonder reden

Een rookmelder piept nooit zonder reden. Wanneer je korte piepjes achter elkaar hoort kan dit betekenen dat de rookmelder een technisch probleem heeft. Rookmelders kunnen door verschillende redenen gaan piepen. Om erachter te komen waarom dit gebeurt wanneer er geen rookvorming is, dien je de rookmelder goed te controleren op bepaalde punten.

Deze punten zijn onder andere:

  • Is de rookmelder defect?
  • Is de aansluiting van de rookmelder op netspanning correct?
  • Heeft de rookmelder een lege of slechte batterij?
  • Is de rookmelder stoffig of vervuild?
  • Moet je de rookmelder vervangen?
  • Hangt de rookmelder op de juiste locatie?

Een rookmelder moet voldoen aan bepaalde eisen, per gewest zijn de regels ten aanzien van rookmelders anders. In het artikel: rookmelder verplicht lees je hier alles over.

Defecte rookmelder:
Wanneer een rookmelder defect is geeft deze een alarm. De rookmelder piept zonder dat er rook aanwezig is. Reset de rookmelder en controleer of het piepen is opgehouden. Wanneer dit niet werkt kun je het beste de melder vervangen voor een nieuwe. Daarnaast geeft een slimme rookmelder met een notificatie een waarschuwing op je smartphone dat deze niet meer goed functioneert.

Aansluiting op netstroom:
Rookmelders die aangesloten zijn op netstroom kunnen bij een verkeerde of slechte aansluiting gaan piepen. Je kan controleren of de aansluiting goed is. Let op dat je eerst de stroom uitschakelt wanneer je dit wil controleren. Daarna kan je de rookmelder van het plafond demonteren. Controleer of de bodemplaat goed is vastgeklikt en of de bedrading correct is aangesloten.

Lege of slechte batterij:
Een veelvoorkomende oorzaak van een rookmelder die piept zijn problemen met de batterijen. Niet alle rookmelders geven zelf aan wanneer de batterij leeg is. Let daarom zelf goed op wanneer ze opeens stoppen met werken. Wanneer de rookmelder wel aangeeft dat de batterij leeg is, gebeurt dit met het ‘lege-batterij- waarschuwingssignaal’. Dit signaal kan 30 dagen te horen zijn. Dat geeft je nog voldoende tijd om de batterij te vervangen. Zorg ervoor dat je dit tijdig doet.

Let op: Niet alle rookmelders geven zelf aan wanneer de batterij leeg is.

Rookmelders met een ingebouwde batterij maken gebruik van lithium batterijen en hebben een levensduur van 10 jaar, dit is gelijk aan de levensduur van een rookmelder.



Vervuiling door stof of vuil:
Het kan voorkomen dat stof of vuil op je rookmelder komt. Het is daarom belangrijk om de rookmelder regelmatig schoon te maken. Er zijn rookmelders die uit zichzelf aangeven dat deze vies of stoffig zijn. Als er vervuiling zit in één van de openingen van de melder, kan de rookmelder alarm slaan zonder dat er gevaar is. Maak de rookmelder schoon met een vochtige doek. Let op dat dit doekje niet te nat is. Doe dit met beleid zodat de melder geen waterschade oploopt.

Na 10 jaar de rookmelder vervangen:
Een rookmelder heeft een levensduur van maximaal 10 jaar, daarna dien je deze te vervangen. Op elke rookmelder is een vervangdatum zichtbaar. Daarnaast kun je op de rookmelder de productiedatum controleren, om te zien hoe oud de melder is. Tijdig de melder vervangen is belangrijk om valse meldingen te voorkomen.

Locatie van de rookmelder:
Zorg dat een rookmelder nooit te gevoelig is ingesteld en ook niet op een plek waar waterdampen kunnen voorkomen. Een rookmelder kan waterdampen zien als rookvorming en hierdoor kan deze alarm slaan, terwijl dat niet de bedoeling is. Ook door giftige stoffen, bijvoorbeeld verf, kan de melder afgaan. Daarnaast is het verstandig een rookmelder niet in de buurt van kachels, boilers, ovens, ramen en lampen op te hangen.


Heb je vragen over het piepen van een rookmelder, of wens je graag meer informatie over rookmelders? Neem dan contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Veelgestelde vragen

Wat te doen als de rookmelder piept?
Wanneer je korte piepjes achter elkaar hoort kan dit betekenen dat de rookmelder een technisch probleem heeft. Rookmelders kunnen door verschillende redenen gaan piepen.
Deze punten zijn onder andere:

  • Is de rookmelder defect?
  • Is de aansluiting van de rookmelder op netspanning correct?
  • Heeft de rookmelder een lege of slechte batterij?
  • Is de rookmelder stoffig of vervuild?
  • Moet je de rookmelder vervangen?
  • Hangt de rookmelder op de juiste locatie?


Hoe lang piept een rookmelder als de batterij bijna leeg is?
De rookmelder gaat een aantal keer kortstondig piepen wanneer de batterij bijna leeg is. Het ‘lege-batterij- waarschuwingssignaal’ kan 30 dagen duren, maar vervang de batterij tijdig wanneer deze leeg is.

Let op: Niet alle rookmelders geven zelf aan wanneer de batterij leeg is.