Hoe vervang je de batterij van een rookmelder?

4 minutes read

Om de veiligheid van je rookmelder te garanderen, is het belangrijk om de batterijen op tijd te vervangen. Dit geldt niet alleen voor rookmelders die volledig op batterij werken, maar ook voor bedrade rookmelders. Want die zijn vaak uitgerust met een back-upbatterij of zogenoemde noodbatterij. In dit artikel bespreken we waarom het vervangen van de batterij zo belangrijk is en geven we een handig stappenplan.

Waarom vervang je de batterij van je rookmelder best?

De meeste rookmelders functioneren alleen optimaal als ze van stroom worden voorzien. Bij draadloze rookmelders is de batterij natuurlijk de belangrijkste energiebron. Als de batterij leeg is of niet goed werkt, detecteert de rookmelder geen rook en geeft het apparaat bijgevolg geen alarmsignaal. En dat kan natuurlijk ernstige gevolgen hebben bij rookontwikkeling of een brand. 

Veel moderne rookmelders laten een piepend geluid horen als de batterij bijna leeg is. Dit geluid is een waarschuwing om de batterij snel te vervangen. 

Wanneer moet je de batterij van je rookmelder vervangen?

Het vervangen van de batterij is afhankelijk van het type rookmelder dat je hebt:

  • Rookmelders met een standaard batterij: Omdat deze rookmelders vaak op 9V-batterijen of AA-batterijen werken, vervang je ze best één keer per jaar. Het is handig om dit in te plannen, bijvoorbeeld bij de start van het nieuwe jaar of bij de overgang van winter- naar zomertijd. 
  • Rookmelders met een niet-vervangbare batterij: Sommige rookmelders hebben een ingebouwde lithiumbatterij die tien jaar meegaat. Wanneer de batterij van deze rookmelder leeg is, moet je de volledige rookmelder vervangen. 
  • Netstroomrookmelders met back-upbatterij: Deze melders zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, maar hebben een back-upbatterij of noodbatterij voor het geval de stroom uitvalt. Ook deze batterij controleer je regelmatig en vervang je best één keer per jaar. 

Let op: Check de specificaties van je rookmelder om de juiste batterij te gebruiken.

Stappenplan voor het vervangen van de batterij in een rookmelder

Volg onderstaande stappen om de batterij van je rookmelder veilig en correct te vervangen:

Stap 1: Verwijder de rookmelder van het plafond

Als je dit doet bij een bedrade 230V-rookmelder, schakel je eerst de stroom uit via de meterkast. Daarna kan je de rookmelder veilig losmaken.

Om de rookmelder los te maken van het bevestigingsplaatje, maak je meestal een draaibeweging naar opzij. Bij sommige modellen kan het nodig zijn om met een schroevendraaier het lipje van het bevestigingsplaatje in te drukken. 

Er zijn twee methoden om dit te doen:

  • Druk het plastic lipje in of weg met een kleine schroevendraaier.
  • Draai de rookmelder tegen de klok van de bevestiging in om los te maken. 

Stap 2: Verwijder de lege batterij

Haal de lege batterij uit de achterkant van de rookmelder. Meestal zit de batterij achter een klepje of schuifje. Je kan de lege batterij inleveren bij winkels die batterijen verkopen of deponeren in een Bebat-verzamelpunt in het recyclagepark. 

Stap 3: Nieuwe batterij plaatsen

Plaats een nieuwe batterij van hetzelfde type in de rookmelder. Zorg ervoor dat de plus (+) aan dezelfde kant zit als de plus (+) van de oude batterij.

Stap 4: Batterijklepje sluiten

Afhankelijk van het type rookmelder sluit je de batterij af door het klepje of schuifje weer dicht te doen. 

Stap 5: Rookmelder ophangen

Bevestig de rookmelder terug op het bevestigingsplaatje door hem in de tegenovergestelde richting te draaien, erop te klikken of te schuiven. Zorg ervoor dat hij stevig vastzit en schakel, indien van toepassing, de stroom weer in. 

Wil je controleren of de rookmelder op de juiste plek hangt? Lees dan ons artikel over het plaatsen van een rookmelder

Stap 6: Rookmelder testen

Druk de testknop op de rookmelder minimaal vijf seconden in om te zien of de melder opnieuw werkt. Als alles goed is, gaat het alarm af en zie je een rood knipperlichtje. 

Het vervangen van de batterij in je rookmelder is een eenvoudige, maar belangrijke taak om de veiligheid van je huis te garanderen. Plan een jaarlijks vervangingsmoment in, test je rookmelder regelmatig en zorg ervoor dat het apparaat altijd optimaal functioneert. Door een goed onderhoud kan een rookmelder tijdig waarschuwen bij rookontwikkeling of een brand en dat kan levens redden.

Rookmelder kopen?
Rookmelder kopen?
Ontdek ons ruime assortiment in onze webshop


Heb je vragen over hoe je de batterij van een rookmelder moet vervangen? Neem gerust contact met ons op via 011 98 84 42, [email protected] of onze livechat. We helpen je heel graag verder!

Rookmelder nodig? Bekijk ze hier

Foto van auteur Gabriel Akfidan
Geschreven door: Gabriel Akfidan Allround marketeer Laatst geüpdatet: 20 maart 2025 om 11:29
x
loader
Bezig met laden...