Laadpaal thuis

Er komen steeds meer elektrische wagens op de markt. Hiervoor worden ook steeds meer oplaadpunten geïnstalleerd om jouw elektrische wagen op te kunnen laden. Naast deze oplaadpunten kan je ervoor kiezen om een laadpaal thuis aan te schaffen. Zo kan je makkelijk je elektrische wagen opladen terwijl je thuis bent. Maar wat komt er allemaal kijken bij een laadpaal thuis? En kan je er zelf een installeren? In dit artikel lees je er meer over. 

 

Laadpaal voor thuis

Een laadpaal thuis heeft zijn voor- en nadelen. Je kan namelijk je wagen onbezorgd opladen terwijl je thuis bent. Daarnaast is een laadpaal thuis vaak goedkoper dan publieke laadpalen en zorgt het voor meer veiligheid dan opladen via een stopcontact. Langdurig laden aan een stopcontact kan oververhitting veroorzaken. Er is dan namelijk geen beveiliging en evenmin een begrenzer. Een laadpaal daarentegen heeft dit wel en is daarom veiliger. 

Toch zijn er ook enkele nadelen, zoals de investering die je moet maken in aankoopprijs en installatiekosten. Maar ook eventuele abonnementskosten en aanpassingen aan je zekeringkast. 

Laadpaal installeren

De installatie van een laadpaal thuis kan je best laten gebeuren door een erkende installateur. De installatie, onderhoud en service aan de lader mogen dan ook uitsluitend worden uitgevoerd door gekwalificeerd personeel volgens de geldende plaatselijke voorschriften. 

Een laadpaal thuis moet achteraf altijd gekeurd worden. Deze verplichte keuring moet tevens worden uitgevoerd door een erkend keuringsbedrijf. Wil je een laadpaal aankopen? Houd dan zeker rekening met de volgende zaken: 

Laadpaal

  • De laadpaal moet voorzien zijn van een CE-markering.
  • Kies voor een 1 fase laadpaal of een 3 fase laadpaal. Dit is afhankelijk van je elektrische wagen en zekeringkast. Een 1 fase 16 ampère aansluiting kan maximaal 3,7 kW leveren. Een ook voorkomende 1 fase aansluiting is 1 fase met 32 ampère. Deze kan maximaal 7,4 kW leveren. Bij een 3 fase aansluiting kan je maximaal 22 kW leveren.

Plaats van de laadpaal

  • Plaats de laadpaal in de buurt van je elektrische wagen. Een verlengkabel is hierbij verboden.
  • Kies voor een laadpaal tegen of aan de muur. Het is ook mogelijk om een laadpaal op een bevestigingspaal te plaatsen. 

Aansluiting thuis

  • De meeste woningen in België hebben een 1 fase aansluiting met 230 volt. Een 3 fase aansluiting heeft 3x230 volt. Het voordeel hiervan is dat je wagen sneller kan laden. Echter moet je wagen en laadstation hier wel geschikt voor zijn. 
  • Voor een laadpaal is het verplicht om een aparte groep te hebben in de zekeringkast. 

Laadpaal nodig voor thuis? Kijk nu hier


Laadpaal thuis prijs 

De prijs van een laadpaal thuis is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het soort laadstation
  • Installatie 
  • Eventueel aanpassing zekeringkast
  • Verplichte keuring 

Gemiddeld kost een laadpaal thuis tussen de €500,- tot €2.000,-. Dit is afhankelijk van het soort laadpaal (1 fase of 3 fase) en je thuissituatie. Naast de aankoopprijs zijn er ook installatiekosten en eventueel graafwerkzaamheden. Wanneer het nodig is om van een 1 fase aansluiting naar een 3 fase aansluiting te gaan ben je rond de €300,- aan kosten kwijt. Tot slot is er voor de laadpaal thuis een verplichte keuring die moet plaatsvinden ter waarde van €100,-. 

Let op: Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen en verschillen per installateur. 


Laadpaal kopen

Nu je weet waar je op moet letten en wat de kosten zijn van een laadpaal thuis, is het tijd om een geschikte laadpaal te kopen. Met een ruim aanbod bij Elektramat is er voldoende keuze. Aan de hand van je elektrische wagen kiezen we dan de geschikte laadpaal. Binnen ons assortiment zijn er verschillende merken laadpalen, met verschillende laadvermogens. Het laadvermogen is erg belangrijk en dien je af te stemmen op je elektriciteitsnet thuis. 

Wil je graag meer advies over een laadpaal thuis? Neem gerust contact met ons op via 011 98 84 42 of [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Laadpaal nodig voor thuis? Kijk nu hier