Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Plaats je een nieuwe elektrische installatie of zekeringkast, voer je een belangrijke wijziging uit aan een bestaande installatie of verkoop/verhuur je een woning? Dan moet de elektrische installatie een keuring ondergaan. In dit artikel vertellen we je onder meer wie elektrische installaties in België keurt en wat zo'n keuringsverslag inhoudt.
Een elektrische keuring is een controle van een elektrische installatie. De keurder gaat na of de elektrische installatie voldoet aan de voorschriften die omschreven staan in het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI). Deze keuring moet gebeuren door een erkend controleorganisme.
Deze keuring is dus belangrijk om het risico op brand te voorkomen. Een veilige, elektrische installatie is altijd een prioriteit voor je woning.
→ Wat is het AREI? Is het AREI de wet? Een antwoord op al je vragen over dit reglement vind je in dit artikel.
Een elektriciteitskeuring is in België verplicht in diverse situaties:
Bij het verhuren van een woning ben je niet verplicht om een attest van de elektriciteitskeuring voor te leggen aan de huurders. Al is het natuurlijk wel aan te raden om huurders sneller te overtuigen. Maar dat de elektrische installatie veilig is, staat normaal gezien ook al aangegeven op het conformiteitsattest dat in sommige gemeenten verplicht is.
Bij de verkoop van een woning is het wel verplicht om een keuringsverslag van de elektrische installatie voor te leggen aan de koper. Een afkeuring van de elektriciteit mag zolang er geen risico is op onveilige situaties, maar het attest houdt de verkoop niet tegen.
Het is in dit geval aan de koper om de installatie in orde te brengen – binnen de 18 maanden (als de installatie dateert van voor 1 oktober 1981) of binnen de 12 maanden (in alle andere gevallen) – en opnieuw te laten keuren.
De prijs van een elektriciteitskeuring hangt af van de tarieven van de keurder, het aantal zekeringkasten in de woning en de complexiteit van de installatie. De prijzen variëren tussen 175 en 300 euro. In de realiteit is er geen echt prijsverschil tussen een grote of kleine woning.
Een keuringsverslag is natuurlijk enkel geldig als de elektrische installatie gekeurd is door een erkende keurder. Vóór je een afspraak maakt met een keurder, kan je nagaan of die op de lijst van de zogenaamde ‘erkende controleorganismen’ staat op de website van de FOD Economie.
In het keuringsverslag van de elektriciteit staat het volgende opgelijst:
De keurder bezorgt je na de elektriciteitskeuring het attest. Dit kan op papier of digitaal. Elke erkende keurder is ook bij wet verplicht om een kopie van dit attest te bewaren gedurende vijf jaar.
Ben je op zoek naar een nieuwe zekeringkast of advies over je kast? Als Belgische groothandel in elektrisch materiaal bieden we jou alles aan voor je elektrische installatie. Neem contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.