Hoeveel kost een elektriciteitskeuring?

4 minutes read

Moet er een keuring van de elektriciteit in je woning gebeuren? Dan wil je graag vooraf een idee hebben van de kostprijs. We vertellen je in dit artikel meer over de prijs van de elektrische keuring (en eventuele herkeuring) én de elementen die de totaalkost bepalen.

Wat is een elektrische keuring in België?

Een elektriciteitskeuring is een controle van de elektrische installatie in een gebouw of woning. Deze controle moet de voorschriften van het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI) volgen. De keuring moet ook gebeuren door een erkend controleorganisme.

→ Lees in dit artikel meer over wat het AREI is
→ Lees in dit artikel wie in België een elektriciteitskeuring mag uitvoeren?

De 4 stappen van een elektrische keuring of controle

Je maakt vanzelfsprekend eerst een afspraak. Op het afgesproken tijdstip komt de keurder langs. Hij of zij controleert of je elektrische installatie aan de voorschriften van het AREI voldoet en dat op vier manieren:

  1. Administratieve controle
    Is er een eendraadschema voor je zekeringkast? En een situatieplan? Beschik je al over een EAN-code? In een eerste stap wordt dit gecheckt. Leg belangrijke documenten dus al klaar! 
  2. Visuele controle
    Vervolgens gaat de keurder na of de schema’s correct zijn opgemaakt, of ze echt overeenstemmen met de installatie en of de installatie op de juiste manier wordt gebruikt.
  3. Testcontrole
    De keurder test ook of de differentieelschakelaars goed functioneren.
    PS: Je kan dit zelf op voorhand testen! In dit artikel lees je hoe je de testknop van een differentieelschakelaar gebruikt.
  4. Meetcontrole
    Tot slot voert de inspecteur nog enkele metingen uit: van de aarding, de continuïteit, de isolatie, enz. Dit om de veiligheid van je elektrische installatie te controleren.

Aarding nodig?
Aarding nodig?
Ontdek ons ruime assortiment in onze webshop

 

Meteen na de elektriciteitskeuring ontvang je een keuringsverslag of keuringsattest. Hierop staat aangegeven of je elektrische installatie goedgekeurd of afgekeurd is. 

Bij afkeuring is een herkeuring nodig voordat je de elektrische installatie mag gebruiken. Je krijgt geen boete als je installatie niet conform is, je krijgt wel een bepaalde termijn opgelegd om de installatie conform te maken. Gemiddeld gaat het om een termijn van maximaal 12 of 18 maanden (afhankelijk van de reden van de afkeuring).



Wat is de gemiddelde prijs van een elektriciteitskeuring?

Een keuring van de elektrische installatie hangt niet af van de grootte van de woning, maar eerder van het aantal elektriciteitsmeters en de complexiteit van de installatie. Voor een standaard pand met één elektriciteitsmeter kan je een gemiddelde kost van 200 à 250 euro (incl. BTW) verwachten.

En hoeveel kost een herkeuring dan?

Een herkeuring is in verschillende gevallen nodig:

  • De elektrische installatie van je woning is afgekeurd.
  • Je kocht een pand met een negatief keuringsverslag.
  • Het is 25 jaar geleden dat je woning nog een elektriciteitskeuring onderging.
  • Je deed een uitbreiding, wijziging of renovatie van je elektrische installatie.

De herkeuring kost je gewoonlijk evenveel als een eerste keuring, al spelen het vorige keuringsverslag en de daarop aangeduide fouten wel een rol voor de berekening van de kostprijs voor het extra werk van de elektricien.


Is de elektriciteitskeuring in België verplicht?

Ja, in heel wat gevallen is een elektriciteitskeuring en beschikken over het bijhorende attest verplicht:

  • Vóór je de elektrische installatie in gebruik neemt
  • Bij een belangrijke wijziging of uitbreiding van de installatie (bijvoorbeeld bij zonnepanelen, een laadpaal …)
  • Bij een verzwaring van de aansluiting op het elektriciteitsnet door Fluvius
  • Bij de verkoop van een woning met een oude installatie (al is een positief verslag dan niet verplicht)
  • Periodiek om de 25 jaar bij een woning

Wie voert de elektriciteitskeuring uit?

Een elektrische keuring moet gebeuren door een erkend controleorganisme. Enkel een erkende keurder kan een geldig verslag voor je opstellen. Vaak kan je elektricien enkele nuttige contacten van keurders doorgeven die erkend zijn in jouw buurt of regio. Besef dus wel dat de elektricien geen erkende keurder is. Elektriciens mogen zelfs niet hun eigen installatie keuren.

Meer weten?

Heb je vragen naar aanleiding van een elektriciteitskeuring? Of wil je zeker zijn dat je zekeringkast over alle verplichte onderdelen beschikt? Neem dan contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder!

Zekeringkast onderdelen nodig? Bekijk ze hier

Foto van auteur Gabriel Akfidan
Geschreven door: Gabriel Akfidan Allround marketeer Laatst geüpdatet: 20 maart 2025 om 11:17
x
loader
Bezig met laden...