Tweepolige schakelaar vervangen

Een tweepolige schakelaar wordt ook wel een dubbelpolige schakelaar genoemd. Dit is een schakelaar met vier aansluitklemmen. Het wordt veelal toegepast in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, en voor buitenverlichting. Een tweepolige schakelaar schakelt zowel de fase als de nuldraad. Dit maakt het daarom extra veilig. In dit artikel lees je hoe je een tweepolige schakelaar zelf kan vervangen.

Tweepolige schakelaar vervangen 

In dit stappenplan lees je hoe je een tweepolige schakelaar kan vervangen. Voordat je begint met het vervangen van een tweepolige schakelaar, heb je een aantal dingen nodig:

 

Stap 1: Stroom uitschakelen
Voordat je begint met het vervangen van een tweepolige schakelaar, is het voor je veiligheid van belang om het gebied waar je gaat werken spanningsloos te maken. Dit kan je doen door de stroomkring uit te schakelen via de zekeringkast. Met de spanningszoeker kan je controleren of de stroomeffectief is uitgeschakeld. Als de stroom is uitgeschakeld, dan mag het lampje van de spanningszoeker niet branden. 

Stap 2: Bedieningsknop en raamwerk verwijderen
Verwijder met behulp van een schroevendraaier de toets en het afdekplaatje. 

Stap 3: Aansluitdraden losschroeven
Draai de schroeven van de sokkel los en trek deze vervolgens naar je toe, zodat je bij de draden kunt. Schroef vervolgens de draden los. Onthoudt hierbij hoe de draden zijn aangesloten.

Stap 4: Nieuwe tweepolige schakelaar aansluiten
Met een kniptang kan je de draden op de juiste lengte afknippen. Zorg ervoor dat de draden lang genoeg zijn afgestript (10 mm). Mochten de draden te lang zijn afgestript, dan kan dit op de juiste lengte worden afgeknipt. Pak vervolgens de nieuwe tweepolige schakelaar en sluit deze aan volgens het onderstaande schema en stappenplan. 

Een tweepolige schakelaar heeft vier aansluitingen, (L1), (1), (2) en (L2). 

  1. Verbind de toekomende blauwe draad (nuldraad) op (L2)  en de vertrekkende blauwe (draad) op de (2) van de schakelaar.
  2. Sluit de toekomende bruine draad (fasedraad) op (L1). Als er geen bruine draad aanwezig is, sluit je de zwarte draad aan op (L1). 
  3. Sluit de bruine draad (fasedraad) of bij voorkeur de zwarte draad (schakeldraad) naar de lamp toe aan op (1). 

Aansluitdraden tweepolige schakelaar 

Kleur: Aansluiting:
Bruin Fasedraad
Blauw Nuldraad
Zwart Schakeldraad
Geel/groen Aardedraad

 


Tweepolige schakelaar kopen? Bekijk ons assortimentStap 5
: Nieuwe tweepolige schakelaar plaatsen
De nieuwe tweepolige schakelaar is nu aangesloten. Plaats deze terug in de inbouwdoos en draai de schroeven aan om de sokkel vast te zetten. 

Stap 6: Bedieningsknop en raamwerk aansluiten
Plaats het afdekplaatje en de toets terug. 

Stap 7: Tweepolige schakelaar testen
Schakel de spanning in en test of de nieuwe tweepolige schakelaar naar behoren werkt. Heb je vragen over een tweepolige schakelaar vervangen? Neem dan gerust contact met ons op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder! 

Tweepolige schakelaar kopen? Bekijk ons assortiment