Hoeveel stopcontacten per kamer heb je nodig?

8 minutes read

Voldoende stopcontacten per kamer in huis hebben … je merkt pas wat een luxe het is als je er te weinig hebt en je dus wéér maar eens een verdeelstekker of stekkerdoos gebruikt. Beter installeer je dus meteen genoeg stopcontacten én neem je wat extra marge. Hoe je dat aanpakt? Dat vertellen we je in dit artikel. En we tippen trouwens ook enkele zéér handige stopcontacten zoals een stopcontact met USB-C en UTP contactdozen.

Algemene regels voor stopcontacten

Los van het aantal stopcontacten per kamer dat je nodig hebt, moet je natuurlijk ook perfect veilig te werk gaan. Je wil immers overbelasting en kortsluiting vermijden. We laten je hieronder weten wat in Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) staat. 

Hoeveel stopcontacten en lichtpunten op 1 kring?

Op 1 kring mag je volgens het AREI maximaal acht stroompunten per stroomkring (goed voor één zekering) aansluiten.
Goed om te weten: een dubbel stopcontact geldt als één stroompunt. En ook een lichtpunt zonder stopcontact geldt als één stroompunt. 2 enkelvoudige stopcontacten zijn in totaal 2 stroompunten.

In ruimtes zoals de keuken, is het aanbevolen om de toestellen met een groter vermogen (koelkast, oven, kookplaat, vaatwassen, diepvriezer) te spreiden over verschillende kringen. Zo is er minder kans op overbelasting. De koelkast en diepvriezer raden wij ook aan om op een aparte kring te zetten zodat niets anders op de kring ervoor kan zorgen dat je koelkast of diepvriest uitvalt. Je wilt natuurlijk zorgen dat alles koel blijft.

Minimum hoogte van stopcontact per kamer volgens AREI

De minimale hoogte van de stopcontacten verschilt naargelang het om een droge of vochtige ruimte gaat. In een droge ruimte – woonkamer, slaapkamer, bureau – moeten de stopcontacten minstens 15 cm boven de afgewerkte vloer zitten. In een vochtige ruimte nog wat hoger: op minstens 25 cm. Zelf raden wij altijd een hoogte van 30cm aan; zo ben je in elke situatie volgens het AREI in orde en wij vinden dit esthetisch beter uitzien.

Hoeveel stopcontacten per kamer?

Bepalen hoeveel stopcontacten je nodig hebt, begint natuurlijk met een optelsom van de noodzakelijke stopcontacten per ruimte. Denk dus goed na hoeveel toestellen je in elke ruimte in huis (tijdelijk of permanent) zal plaatsen. Op dit aantal wil je niet besparen. Je hebt liever een paar stopcontacten op overschot.
Reminder, zoals hierboven al aangehaald, je mag maximaal 8 stroompunten per kring.

Aantal stopcontacten in de keuken

In de keuken bevinden zich heel wat elektrische apparaten. Denk maar aan je fornuis aansluiten, dampkap, koelkast, microgolfoven, oven, vaatwasser, koffieapparaat, waterkoker, enzovoort. En dan heb je nog alle toestellen die je 'los' gebruikt zoals een mixer, toaster, blender en wafelijzer. Een vijftiental stopcontacten is dus zeker aangeraden. Hier en daar kun je natuurlijk dubbele exemplaren installeren.

Hou rekening met dat je grote vermogende apparaten op een aparte kring dienen te staan zoals de koelkast, oven, kookplaat, vaatwassen en diepvriezer. Zo is er minder kans op overbelasting. De koelkast en diepvriezer raden wij aan om op een aparte kring te zetten, zodat niets anders op de kring ervoor kan zorgen dat je koelkast of diepvriest uitvalt. Je wilt natuurlijk zorgen dat alles koel blijft.

Houd bij de plaatsing van de stopcontacten rekening met je werkwijze en manier van bewegen in de keuken. Sommige toestellen gebruik je aan of op je fornuis (vb. mixer). Andere zet je eerder op een vaste plek op het aanrecht (vb. koffieapparaat) of haal je altijd op dezelfde plek uit de kast (vb. toaster). Op al deze plaatsen moet je vlot de stekker kunnen insteken. Anders ga je je gegarandeerd dagelijks ergeren aan de onhandige opstelling. Je gsm makkelijk opladen in de keuken? Plaats boven je aanrecht een zwart stopcontact met usb c 

Aantal stopcontacten in de woonkamer

In de woonkamer voorzie je best minstens 1 stopcontact per 4 m². Je gebruikt er wellicht minder toestellen dan in de keuken, maar als je de optelsom maakt plús er een paar extra bijtelt, kom je toch al vlug uit op 10 à 12 stopcontacten. 

Ga zelf maar even na: de tv, de digibox, de radio, hier en daar een sfeerlamp, … Je zal ook geregeld je laptop, gsm, e-reader, tablet, e.d. willen opladen. Je zal er willen stofzuigen. En misschien zijn er ook gamers in huis? Of laat je graag al eens muziek door de speakers knallen? Sta voldoende stil bij hoe jij precies gebruikmaakt van je woonkamer. 

Tip over zuiver geluid door je speakers: Zet je speakers op een aparte kring. Stel je zet de speaker op dezelfde kring als microgolf / zonnebank. Dan zorgt de microgolf of zonnebank voor storing op de speaker (soort faxgeluiden). Dit kan je voorkomen door je speaker op een aparte kring te zetten. Je wilt natuurlijk een zuiver geluid uit die speaker.

Plaats de stopcontacten op handige plekken én zoveel mogelijk dubbele stopcontacten, die gelden ook gewoon als 1 stroompunt: meerdere stopcontacten achter de tv-kast, in elke hoek, op elke muur, nabij vensterbanken, … Doorheen je leven zal je ongetwijfeld je interieur eens veranderen. Zorg er dus voor dat je ook dan overal waar nodig een stekker in de muur kan steken. 

Aantal stopcontacten in de slaapkamer

In een slaapkamer volstaat het gewoonlijk om een achttal stopcontacten te installeren. Veel hangt natuurlijk af van jouw levensstijl. Handig is het sowieso om aan elke kant van het bed, ter hoogte van een nachtkastje een tweetal stopcontacten te voorzien. Dan kan je er een nachtlampje en/of wekker zetten en je gsm opladen. Tip: plaats een stopcontact met usb langs je bed.

Tip 2: zorg ervoor dat er tussen deze (dubbele) stopcontacten minstens een tweepersoonsbed kan, anders zit je voortdurend te sukkelen met stekkers achter je bed.

Denk verder ook aan eventuele sfeerverlichting op andere plaatsen in de kamer. Mogelijk wil je in de zomer een ventilator plaatsen. Of wie weet slaap je met een diffuser aan. En als je iemand bent die graag tv in bed kijkt, houd je daar natuurlijk ook rekening mee.

Aantal stopcontacten in de badkamer

In een badkamer wil je niet té veel stopcontacten plaatsen, want water en elektriciteit matchen niet. Handig is het wel om enkele stopcontacten aan de wastafel te voorzien voor bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel, een haardroger of scheerapparaat. Als je van plan bent om af en toe een elektrisch verwarmingstoestel te gebruiken, heb je daar ook een extra stopcontact voor nodig. Of een stopcontact voor je elektrische handdoekradiator.

Meer weten over de afstand van je stopcontact tov de kraan in je badkamer? Lees dan ons artikel over IP zones in de badkamer.

Aantal stopcontacten in je thuiskantoor

Als je een bureauruimte hebt en vaak thuiswerkt, heb je vast al gemerkt dat voldoende stopcontacten bijzonder van pas komen. Zo kan je tegelijk aan je computer zitten werken, met een extra scherm, je printer ernaast, wat lampen aan, de radio op, … Voorzie ook een apart Niko stopcontact met usb a+c, ideaal om terwijl je gsm op te laden.

Ben je niet de enige thuiswerker in huis? Dan mag je er nog wat stekkers bijtellen. Zorg dus zeker voor een tiental stopcontacten, waarvan enkele dubbele stopcontacten zodat je geen extra kring hoeft te voorzien.

Extra tip: 1 of 2 stopcontacten in de gang

We horen vaak dat op situatieschema’s stopcontacten in de gang/hal vergeten zijn. We willen als extra tip daarom zeker meegeven om in je hal 1 of 2 stopcontacten te voorzien. Dit is namelijk ideaal om bijvoorbeeld je stofzuiger in te steken. 

 

Veelgemaakte fouten bij het tellen en plaatsen van stopcontacten

De fout die het meest gemaakt wordt, is ongetwijfeld het onderschatten van het aantal nodige stopcontacten. Maar laat je verder ook niet vangen door:

  • Stopcontacten voor losse apparatuur te vergeten zoals stofzuigers en opladers.
  • Stopcontacten op lastige hoogtes of plekken te plaatsen, met als gevolg dat je er moeilijk meubels kan zetten. Of als gevolg dat de snoeren van je lampen te kort blijken.
  • Niet verder dan vandaag te denken en dus niet voorbereid te zijn op wijzigingen in het gebruik of de indeling van ruimtes.
  • Stopcontacten te kiezen die mismatchen met je muurbekleding.

Deze speciale stopcontacten komen ook van pas

Ook in de wereld van stopcontacten is er innovatie te bespeuren. Profiteer jij alvast van de voordelen van deze stopcontacten met een handige, soms extra functie?

  • Stopcontacten met USB-C of USB-A
    Stopcontacten met USB-C of USB-A komen van pas om je telefoon of laptop zonder adapter snel op te laden. Je sluit simpelweg je USB-kabel erop aan. De meeste smartphones en andere digitale toestellen zijn tegenwoordig uitgerust met een USB-C uitgang, dus als je toekomstgericht denkt, is dat een slimme optie.
  • UTP-stopcontacten
    Zoals de naam doet vermoeden, dient deze UTP contactdoos voor UTP-kabels. Dergelijke kabels worden vaak ingezet om een stabiele internetverbinding te verkrijgen door er bijvoorbeeld een wifiversterker op aan te sluiten. In de woonkamer of bureau is het dus het overwegen waard.
  • Stopcontacten met kinderbeveiliging
    Er zijn ook stopcontacten beschikbaar die veiliger zijn voor kinderen. De stopcontacten zijn dan voorzien van een soort afdekplaatje. Je kan de gaten in het contact pas bereiken als je beide openingen in het plaatje tegelijk aanduwt. Een pak moeilijker (maar veel veiliger) voor kinderhandjes dus!
  • Stopcontacten die je vanop afstand bedient
    Ook kan je dankzij draadloos bedienbare contactdozen je stopcontacten vanop afstand in- en uitschakelen. Dit kan van pas komen om sluimerverbruik tegen te gaan. Of als je gewoonweg niet elke keer de schakelaar van pakweg een lamp wil gebruiken natuurlijk.

Op zoek naar nieuwe stopcontacten?
Op zoek naar nieuwe stopcontacten?
Bekijk ons uitgebreide aanbod.


Heb je vragen? Bel naar 011 98 84 42 of mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder!

Stopcontact nodig? Bekijk ze hier

Foto van auteur Gabriel Akfidan
Geschreven door: Gabriel Akfidan Allround marketeer Laatst geüpdatet: 20 maart 2025 om 12:11
x
loader
Bezig met laden...