Enkelpolige schakelaar vervangen

Een enkelpolige schakelaar is een schakelaar voorzien van twee aansluitklemmen en een schakelknop. Met een enkelpolige schakelaar wordt één geleider of fasedraad onderbroken. Daardoor is dit de meest eenvoudige schakelaar die wordt toegepast. Met een enkelpolige schakelaar kan je vanaf één plaats het licht bedienen. In dit artikel lees je meer over hoe je een enkelpolige schakelaar kan vervangen. 

Enkelpolige schakelaar vervangen 

In dit stappenplan lees je hoe je een enkelpolige schakelaar kan vervangen. Voordat je begint met het vervangen van een enkelpolige schakelaar, heb je een aantal dingen nodig:

 

Stap 1: Stroom uitschakelen
Voordat je begint met het vervangen van een enkelpolige schakelaar, is het voor je eigen veiligheid van belang om het gebied waar je gaat werken spanningsloos te maken. Dit kan je doen door de stroomkring uit te schakelen via de zekeringkast. Met de spanningszoeker kan je controleren of de stroomeffectief is uitgeschakeld. Is de stroom uitgeschakeld, dan mag het lampje van de spanningszoeker niet branden.


Stap 2: Bedieningsknop en raamwerk verwijderen
Verwijder met behulp van een schroevendraaier de toets en het afdekplaatje.


Stap 3: Aansluitdraden losschroeven
Draai de schroeven van de sokkel los en trek deze vervolgens naar je toe, zodat je bij de draden kunt. Schroef vervolgens de draden los. Onthoud hierbij hoe de draden zijn aangesloten.


Stap 4: Nieuwe enkelpolige schakelaar aansluiten
Met een kniptang kan je de draden op de juiste lengte afknippen. Zorg ervoor dat de draden lang genoeg zijn afgestript (10 mm). Mochten de draden te lang zijn afgestript, dan kan dit op de juiste lengte worden afgeknipt. Pak vervolgens de nieuwe enkelpolige schakelaar en sluit deze aan volgens het onderstaande schema en stappenplan.

Een enkelpolige schakelaar heeft slechts twee aansluitingen, (L1) en (1). 

  1. Sluit de toekomende bruine draad (fasedraad) aan op (L1). 
  2. Sluit zwarte draad (schakeldraad) naar de lamp toe op (1). 

 

Aansluitdraden enkelpolige schakelaar 

Kleur: Aansluiting:
Bruin Fasedraad
Blauw Nuldraad
Zwart Schakeldraad
Geel/groen Aardedraad

 


Enkelpolige schakelaar kopen? Bekijk ons assortiment

 

Stap 5: Nieuwe enkelpolige schakelaar plaatsen
De nieuwe enkelpolige schakelaar is nu aangesloten. Plaats deze terug in de inbouwdoos en draai de schroeven aan om de sokkel vast te zetten.


Stap 6: Bedieningsknop en raamwerk aansluiten
Plaats het afdekplaatje en de toets terug.


Stap 7: Enkelpolige schakelaar testen
Schakel de spanning in en test of de nieuwe enkelpolige schakelaar naar behoren werkt. Heb je vragen over een enkelpolige schakelaar vervangen? Neem dan gerust contact met ons op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder! 

Enkelpolige schakelaar kopen? Bekijk ons assortiment