Hoe gebruik je een spanningstester?

Een spanningstester is een elektrisch gereedschap dat wordt gebruikt om de aanwezigheid van elektrische spanning in een circuit te controleren. Het is een handig hulpmiddel voor elektriciens en doe-het-zelvers om te bepalen of een elektrische verbinding, schakelaar, stopcontact of ander elektrisch apparaat onder spanning staat. 

Wat is een spanningstester?

Een eenvoudige spanningstester bestaat meestal uit een handvat dat is verbonden met een metalen punt. Het uiteinde van de punt kan in contact worden gebracht met een elektrisch onderdeel, terwijl het handvat is geïsoleerd om de gebruiker te beschermen. Wanneer de punt van de tester in aanraking komt met een spanningsbron, zoals een actief circuit, zal de tester een indicatie geven, zoals een lichtje dat gaat branden of een geluidssignaal dat wordt afgegeven. 

Het gebruik van een spanningstester is een veel voorkomende handeling bij het werken met elektrische installaties om ervoor te zorgen dat er geen spanning aanwezig is voordat onderhouds- of reparatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Het is echter belangrijk op te merken dat een spanningstester alleen aangeeft of er spanning aanwezig is, het meet niet de spanning of stroomsterkte in het circuit. Voor gedetailleerde metingen zijn andere meetinstrumenten nodig, zoals een multimeter


Verschillende types spanningstesters

Er zijn verschillende types spanningstesters zoals een enkelpolige en een tweepolige spanningstester. Bij Elektramat bieden we zowel een enkelpolige als een tweepolige spanningstester aan van bekende merken zoals Fluke, Kyoritsu, Benning en nog veel meer.


Enkelpolige spanningstester

Een enkelpolige spanningstester is de eenvoudigste en goedkoopste spanningstester die je kan gebruiken. Deze tester bestaat uit één meetpen (vaak uitgevoerd als een schroevendraaier) en is volledig geïsoleerd vanaf de kop. Deze isolatie dient ter bescherming tegen elektrische spanning tijdens het testen. Het is belangrijk dat de isolatie niet beschadigd is. Deze spanningstester heeft een bereik van 20V tot 1.000V. 

Belangrijke kenmerken:

  • Volledig geïsoleerd.
  • Een meetpen of punt voor contact met het elektrische circuit.
  • Geschikt voor huishoudelijke stopcontacten, schakelaars en verlichting.
  • Indicatie van spanning via een lampje of geluidssignaal.
  • Spanningsbereik van 20V tot 1.000V.

 

Enkelpolige spanningstester gebruiken

De meetpen of punt kan in een contact pool van een wandcontactdoos worden gestoken. Vervolgens moet je met de vinger contact maken met de achterkant van de enkelpolige spanningstester. Aan de hand van een klein neon lampje dat oplicht, is te zien of er nog spanning aanwezig is. Als het lampje niet gaat branden, betekent het dat het gemeten deel spanningsloos is. 

Het is belangrijk om de meting goed uit te voeren. De spanningstester moet stevig genoeg tegen de geleider aangehouden worden. Het kan ook zijn dat de spanningstester vervuild is, wat het meten moeilijker kan maken. Het lampje kan ook kapot zijn of niet goed functioneren. Daarom is het goed om de spanningstester eerst te gebruiken in een contact pool waarvan je zeker weet dat er spanning op staat. Dit om te zien of de spanningstester goed werkt. 

Spanningstester nodig? Bekijk ons assortiment


Tweepolige spanningstester

Net als met een enkelpolige spanningstester is het mogelijk om met een tweepolige spanningstester gelijk- en wisselspanning te meten. Daarnaast is ook bij de meting te zien of het gaat om wissel- of gelijkspanning. Een tweepolige spanningstester wordt ook wel “duspol” genoemd. Deze naam is afgeleid van een bekend handelsmerk. 

Een tweepolige spanningstester is te herkennen aan twee kleine pennetjes waarmee de elektriciteit kan worden gemeten. Elk pennetje heeft een handgreep, die middels een dunne snoer aan elkaar verbonden zijn. Op de grootste handgreep is de waarde af te lezen die met de spanningstester wordt gemeten. Bij het aflezen gaat er een LED licht branden wanneer er wordt gemeten. Dit maakt het aflezen makkelijker. Deze spanningstester heeft vaak een bereik van 6V tot 400V. Met deze spanningsmeter kan je niet de exacte spanning meten. 

Belangrijke kenmerken:

  • Volledig geïsoleerd.
  • Twee meetpennen voor contact met het elektrische circuit.
  • Geschikt voor stopcontacten, schakelaars, bedrading en andere elektrische componenten. 
  • Indicatie van spanning via een lampje of geluidssignaal.
  • Spanningsbereik van 6V tot 400V.


Tweepolige spanningstester gebruiken

Volg de volgende stappen om een tweepolige spanningstester goed te kunnen gebruiken. 

Stap 1: Tester inschakelen
Schakel de spanningstester in.


Stap 2
: Meten
Leg de pennen van de spanningstester op de te meten elektrische onderdelen.
Let op: Leg de spanningstester nooit langer dan 30 seconden aan de spanning om te meten.


Stap 3
: Aflezen
Lees op de spanningstester of er spanning op de gemeten onderdelen staat. 


Richtlijnen en wetgeving spanningstester

De productie, verkoop en het gebruik van spanningstester vallen onder verschillende richtlijnen en wetgevingen om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen en normen die van toepassing zijn:

  • CE-markering. Net als in de rest van de Europese Unie moeten spanningstesters die in België worden verkocht, voorzien zijn van de CE-markering. Dit geeft aan dat het product voldoet aan de essentiële gezondheids- en veiligheidseisen zoals vastgelegd in de Europese wetgeving. 
  • AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). Het AREI is de Belgische regelgeving die de installatie en het gebruik van elektrische installaties regelt. Het bevat specifieke normen en vereisten met betrekking tot elektrisch materiaal en kan relevant zijn voor spanningstesters. 


Heb je nog vragen over het gebruik van een spanningstester of wil je graag hulp bij het kiezen van de juiste spanningstester? Neem dan contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder. 

Spanningstester nodig? Bekijk ons assortiment

loader
Bezig met laden...