VOB draad

Bij het aanleggen van installaties heb je VOB draad nodig. Deze draad wordt onder andere gebruikt in de zekeringkast en bij het aanleggen van stopcontacten. Bij Elektramat vind je diverse soorten VOB draad op rol van het merk Nexans.


Wat is VOB draad?

VOB draad is een type installatiedraad. Het wordt ook wel een VOB kabel genoemd. VOB draad bestaat uit een koperen kern, die omhuld is door een mantel van PVC. Deze kern kan massief of samengeslagen zijn. Een massieve kern herken je aan de afkorting VOB H07V-U en een samengeslagen kern aan VOB H07V-R. Een VOB kabel gebruik je voor vaste installaties, zoals in de zekeringkast, bij verlichting en bij schakelmateriaal.

VOB kabel toepassingen

Je kan VOB draad op verschillende manieren toepassen bij vaste installaties. VOB draad is verkrijgbaar in diverse doorsnedes. Hoe dikker de draad, hoe meer stroom deze kan geleiden. De doorsnede bepaalt daardoor waar je de draad voor kan gebruiken:

  • 1,5 mm²: verlichting
  • 2,5 mm²: verlichting en stopcontacten
  • 6 mm²: zware (huishoudelijke) apparaten (zoals elektrische kookplaten en laadpalen)

VOB draad kan je enkel binnenshuis toepassen. Ook zal je de draad in een beschermende buis moeten plaatsen. Je kan daarvoor een flexibele buis gebruiken. Er zijn daarnaast voorbedrade flexibele buizen verkrijgbaar, die al voorzien zijn van VOB draden. Natuurlijk hoef je geen buis te gebruiken als je VOB draad in de zekeringkast gebruikt om onderdelen te verbinden.

VOB draad kleuren

VOB draad is verkrijgbaar in meerdere kleuren. De kleur geeft aan waar je de draad voor kan gebruiken. Zo kun je in een installatie eenvoudig de draden uit elkaar houden. In dit overzicht zie je voor welk doeleinde je welke kleur kan gebruiken:

  • Aarding: geel/groen
  • Nulleider: blauw
  • Fasedraad: bruin
  • Schakeldraad: zwart

VOB draad kopen

Heb je vragen over VOB kabels? Onze technische specialisten en klantenservice helpen je graag verder. Neem gerust contact met ze op. Je kan ons bereiken door te mailen naar [email protected], door te bellen via 011 98 84 42 of door de chatfunctie te gebruiken.