Welke elektriciteitskabel heb je nodig?

Het kopen van elektriciteitskabels vereist een zorgvuldige overweging, om ervoor te zorgen dat je de juiste kabel voor jouw specifieke toepassing krijgt. Er zijn verschillende soorten elektriciteitskabels. Welke elektriciteitskabel je nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren zoals de toepassing, omgeving en de hoeveelheid stroom. Bij Elektramat hebben we verschillende soorten draad en kabels in ons assortiment. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten elektriciteitskabels.

Soorten elektriciteitskabels

Er zijn verschillende soorten elektriciteitskabels. Elk type is ontworpen voor specifieke toepassingen. Hier is een overzicht van de meest voorkomende elektriciteitskabels en hun toepassingen.

XVB kabel: kabels voor elektrische installaties binnenshuis

De XVB kabel is een type elektrische kabel dat veel wordt gebruikt in elektrische installaties, met name in woningen en gebouwen. De term “XVB” is een aanduiding voor een bepaald type installatiekabel dat veel wordt gebruikt in België.

Kenmerken en toepassingen:

• Samenstelling: XVB kabels bestaan meestal uit meerdere geleiders (draden) voor elektrische stroom, omgeven door isolatiemateriaal.
  • Isolatiemateriaal: Het isolatiemateriaal rond de geleiders is meestal van kunststof zoals PVC.
  • Aderkleuren: De verschillende aders in de kabel zijn vaak gekleurd om onderscheid te maken tussen de fase, nul en aarde.
  • Toepassing: XVB kabels worden vaak gebruikt voor de binneninstallatie van elektrische bedrading in gebouwen. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende elektrische apparaten zoals stopcontacten, schakelaars, verlichting etc.

Let op: De XVB kabel is niet geschikt voor grote gebouwen (hoger dan 25 meter).

EXVB kabel: kabels voor buitenshuis

De EXVB kabel is een type elektrische kabel dat specifiek is ontworpen voor gebruik buitenshuis, vandaar de “X” in de aanduiding. Dit staat voor “exterieur” of “outdoor”. Deze kabel wordt vaak gebruikt voor de buiteninstallatie van elektrische bedrading, zoals in de grond of in buizen.

Kenmerken en toepassingen:

• Samenstelling: De EXVB kabel bestaat meestal uit meerdere koperen geleiders, omgeven door isolatiemateriaal van PVC.
  • Isolatiemateriaal: Het PVC-isolatiemateriaal biedt isolatie en bescherming van de geleiders, waardoor de kabel geschikt is voor buitengebruik.
  • Aderkleuren: De verschillende aders in de kabel zijn vaak gekleurd om onderscheid te maken tussen de fase, nul en aarde.
  • Toepassing: EXVB kabels worden vaak gebruikt voor de buiteninstallatie van elektrische bedrading, bijvoorbeeld voor verlichting, stopcontacten en andere elektrische apparaten in tuinen, opritten en andere buitenruimten.

Let op: De EXVB kabel dient minimaal 60 centimeter diep geplaatst te worden.

XGB kabel: halogeenvrije kabels buitenshuis

De XGB kabel is een halogeenvrije variant van de XVB kabel. Deze kabel is te herkennen aan de groene buitenmantel. De XGB kabel is niet brandverspreidend en is hierdoor veiliger dan de XVB variant. De XGB kabel is ideaal voor diverse toepassingen zoals schakelmateriaal, verlichting en zekeringkasten.

Kenmerken en toepassingen:

• Samenstelling: XGB kabels bestaan uit meerdere geleiders (draden) die omhuld zijn door de halogeenvrije buitenmantel.
  • Aderkleuren: De verschillende aders in de kabel zijn vaak gekleurd om onderscheid te maken tussen de fase, nul en aarde.
  • Toepassing: XGB kabels zijn verplicht voor gebouwen die hoger zijn dan 25 meter. Ook in gebouwen die publiek toegankelijk zijn is deze kabel verplicht.

VOB kabel: installatiedraden voor binnenshuis

De VOB kabel is een type installatiedraad voor binnenshuis. Het bestaat uit een koperen kern die omhuld is door een PVC mantel. De VOB kabel gebruik je voor vaste installaties zoals bij schakelmateriaal, verlichting en zekeringkasten.

Kenmerken en toepassingen:

• Samenstelling: De VOB kabel bestaat uit een koperen kern, omgeven door isolatiemateriaal van PVC.
  • Isolatiemateriaal: VOB kabels hebben meestal isolatie gemaakt van PVC.
  • Aderkleuren: De verschillende aders in de kabel zijn vaak gekleurd om onderscheid te maken tussen de fase, nul en aarde.
  • Toepassing: VOB kabel is in diverse doorsneden. Hoe dikker de draad, hoe meer stroom deze kan geleiden. De doorsnede bepaalt waarvoor je het kan gebruiken.
  • 1,5 mm²: verlichting.
  • 2,5 mm²: verlichting en stopcontacten.
  • 6 mm²: zware (huishoudelijke) apparaten zoals elektrische kookplaten en laadpalen.

Draad en kabels nodig? Bekijk ze hier

H07RN-F kabel: kabels voor industriële omgevingen

De H07RN-F kabel is een type flexibele rubberen kabel die vaak wordt gebruikt in industriële en bouwtoepassingen. De aanduiding “H07RN-F” geeft specifieke eigenschappen van de kabel aan volgens Europese normen.

Kenmerken en toepassingen:

• Isolatiemateriaal: H07RN-F kabels hebben meestal een isolatie en mantel gemaakt van synthetisch rubber, zoals neopreen (chloropreen) of een vergelijkbaar materiaal.
  • Temperatuurbereik: H07RN-F kabels hebben doorgaans een breed temperatuurbereik en zijn bestand tegen zowel lage als hoge temperaturen.
  • Water- en oliebestendigheid: Deze kabels bieden weerstand tegen water, olie en chemicaliën, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in verschillende omgevingen.
  • Toepassing: Deze kabels zijn ontworpen voor gebruik in zware omstandigheden en zijn geschikt voor toepassingen waar flexibiliteit en duurzaamheid vereist zijn.

Siliconenkabel: kabels voor hoge temperaturen

Een siliconenkabel is een elektrische kabel waarvan de isolatiemantel gemaakt is van siliconenrubber. Siliconenkabels worden vaak gebruikt in situaties waarin flexibiliteit, hoge temperaturen en bestendigheid tegen chemische stoffen en oliën cruciaal zijn.

Kenmerken en toepassingen:

• Isolatiemateriaal: Siliconenkabels hebben isolatie en een mantel gemaakt van siliconenrubber, een synthetisch polymeer dat bekend staat om zijn hoge temperatuurbestendigheid en flexibiliteit.
  • Temperatuurbereik: Siliconenkabels bieden uitstekende prestaties over een breed temperatuurbereik, inclusief hoge temperaturen. Ze behouden hun flexibiliteit  en isolatie eigenschappen, zelfs bij extreme temperaturen.
  • Chemische weerstand: Siliconenkabels bieden over het algemeen goede weerstand tegen chemische stoffen.
  • Toepassingen: Deze kabels worden vaak gebruikt in toepassingen waar extreme temperaturen een rol spelen, zoals in de buurt van ovens, verlichtingen of zonne-energiesystemen.

Heb je vragen over de verschillende soorten elektriciteitskabels of wil je graag advies bij het kopen van de juiste elektriciteitskabel? Neem dan contact op via
011 98 84 42 of stuur een mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Draad en kabels nodig? Bekijk ze hier

loader
Bezig met laden...