Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Het uitbreiden van je elektriciteitskast is een noodzakelijke stap om te voldoen aan de toenemende vraag naar elektriciteit in moderne Belgische huishoudens. In dit artikel bespreken we de belangrijkste zekeringkast onderdelen die je kan toevoegen in je kast, hoeveel schakelaars je per rij kan plaatsen, de rol van het eendraadschema, en wanneer het tijd is om een extra tweede kast te plaatsen.
Van laptops en zonnepanelen tot gsm-opladers, droogmachines en oven. Het moderne gezin neemt veel meer elektriciteit af ten opzichte van vroeger. Een Belgische studie gaf recent aan dat huishoudens gemiddeld 31 stopcontacten hebben in hun woning, waarvan een derde permanent in gebruik is. Per kamer noteerden ze een nood aan twee extra stopcontacten. Dat is dus een tekort van 23 stopcontacten per woning.
Oude zekeringkasten komen onder druk te staan, zowel in grootte als in capaciteit. Meer toestellen is gelijk aan meer kringen, wat op zijn beurt leidt tot meer schakelaars en automatische zekeringen. Zeker in oudere huizen en installaties kan dit leiden tot het uitvallen van je elektriciteit of een te kleine kast.
Wanneer je je elektriciteitskast uitbreidt, zijn er enkele belangrijke componenten of zekeringkast onderdelen die je waarschijnlijk zult toevoegen:
→ Meer informatie nodig over differentieelschakelaars?
Lees dan zeker over de verschillende soorten differentieelschakelaars en het verschil tussen een automaat en een differentieelschakelaar.
De grootte van een zekeringkast wordt uitgedrukt in het totale aantal modules of rijen van modules. De meeste standaard elektriciteitskasten hebben een capaciteit van 12 of 18 modules per rij. Dit betekent dat je maximaal 12 of 18 enkele modules kunt plaatsen per rij in de zekeringkast.
PS: je zal dus ook merken dat alle zekeringkasten die wij verkopen een veelvoud van 12 of 18 modules in hun productnaam hebben.
Je moet dus weten hoeveel modules een onderdeel aan plaats nodig heeft in je kast. Enkele voorbeelden:
Bij het plannen van de uitbreiding is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte in de kast en je eendraadschema. Het eendraadschema is de gids van je onderdelen en dus ook van de modules die je nodig hebt in je zekeringkast.
Maar hoe weet je nu welke kringen er zijn in je woning? En hoeveel modules je echt nodig hebt? Het antwoord is simpel: het eendraadschema. Dit elektrisch schema, getekend door je elektricien, heb je digitaal of op papier ontvangen. Dit schema is trouwens verplicht om je elektrische installatie te laten keuren.
Op dit eendraadschema kan je verschillende groepen of kringen identificeren, zoals verlichting, stopcontacten, keuken, enzovoorts. Door de belasting en het gebruik van elke kring te evalueren, kun je zien waar er mogelijk overbelasting kan ontstaan bij toevoeging van nieuwe apparatuur of circuits.
Op basis hiervan kun je beslissen welke nieuwe modules of kringen nodig zijn, of zelfs wanneer het tijd is om een extra zekeringkast te installeren voor een veilige en effectieve elektrische installatie.
Als er nog ruimte over is in je zekeringkast, kun je deze zeker nog uitbreiden. Maar soms volstaat het niet om je huidige, oude elektriciteitskast uit te breiden. Hier zijn enkele signalen dat het tijd is om een extra, tweede zekeringkast te plaatsen:
Heb je vragen over de keuze of uitbreiding van je zekeringkast? Neem dan contact op met onze specialisten via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.