Bewegingsmelders

Een bewegingsmelder, ook wel bekend als bewegingssensor, is een elektronisch apparaat dat bewegingen detecteert binnen een specifiek gebied en daaropvolgend een signaal uitzendt. Dit signaal activeert vervolgens verlichting of een alarmsysteem. Door een bewegingsmelder te gebruiken kan je jouw gemak en veiligheid rondom en in je huis verbeteren.  

Filteren
Sorteer op
24

Wat is een bewegingsmelder?

Een bewegingsmelder is een elektronisch apparaat dat bewegingen detecteert en meldt. Meestal zijn deze apparaten uitgerust met een PIR-sensor, wat staat voor passieve infraroodsensor. Deze sensor maakt gebruik van infraroodstraling om bewegingen te detecteren die worden uitgezonden door objecten en levende wezens. Wanneer een bewegingsmelder een verandering in de infraroodstructuur detecteert, stuurt het een signaal uit. Dit signaal kan bijvoorbeeld worden gebruikt om automatisch een lamp aan te zetten wanneer een persoon of dier langs loopt, waardoor ongewenst bezoek wordt afgeschrikt en energie wordt bespaard. 

Naast PIR zijn er ook HF-bewegingsmelders. Deze bewegingssensoren nemen bewegingen waar, door het uitzenden elektromagnetische golven. Deze elektromagnetische golven worden weerkaatst door objecten en mensen. Een verandering in de golven wordt gedetecteerd en waargenomen als een beweging. Waardoor er een signaal wordt uitgezonden om bijvoorbeeld de lamp aan te zetten.

Bewegingsmelders binnen of buiten 

Bewegingsmelders zijn zowel voor binnen als buiten verkrijgbaar. Bewegingsmelders voor binnen hebben vaak een kleiner gezichtsveld, omdat ze doorgaans in kleinere ruimtes worden geplaatst. In deze kleine ruimtes worden ze vaak ingezet om de verlichting te regelen.

Bewegingssensoren voor buiten worden vaak gebruikt voor verlichting en alarmsystemen. Deze sensoren zijn vaak uitgerust met een beschermingsklasse van IP44. Dit betekent dat de bewegingsmelder goed bestand is tegen weersomstandigheden. De IP-waarde geeft aan in welke mate een apparaat bestand is tegen stof en water. Als de bewegingssensor onder een afdak of overkapping is geplaatst, is IP23 vaak al voldoende. Bovendien is het mogelijk om een bewegingssensor met buitenlamp in één te kopen, hiermee heb je gelijk een lamp en bewegingsmelder die voor buiten bestemd zijn. 

Bewegingsmelder inbouw of opbouw

Een ander onderscheid dat gemaakt kan worden bij bewegingsmelder is inbouw of opbouw. Inbouw bewegingsmelders kunnen worden geplaatst in een muur of plafond, waardoor ze minder opvallen. Opbouw bewegingssensoren moeten ergens aan worden bevestigd, waardoor ze vaak meer opvallen. 

Plaatsen van bewegingsmelders

Bij het plaatsen van een bewegingsmelder is het belangrijk om rekening te houden met de locatie. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat je hem plaatst op een plek waar geen dieren, planten of andere bewegende objecten staan. Dit is om vals alarm te voorkomen.

Ook is het ook belangrijk om rekening te houden met verwarmingselementen die aan en uit gaan. Door veranderingen in de hoeveelheid infraroodstraling kan een bewegingsalarm met PIR-sensor dit interpreteren als een beweging in de infraroodstructuur, wat resulteert in een onnodig signaal van de bewegingsmelder.  

Heb je nog meer vragen over bewegingsmelders? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder. Je kan ons bereiken via 011 98 84 42, [email protected] of via de chatfunctie.  

loader
Bezig met laden...