Aftakdozen

Een aftakdoos is een elektrisch onderdeel dat wordt gebruikt in bedradingssystemen. Het is een verdeeldoos waarin elektrische draden worden samengebracht en verdeeld. De aftakdoos wordt gebruikt om elektrische circuits te splitsen of om extra stopcontacten, verlichting of andere elektrische apparaten aan te sluiten.

OBO kabeldoos M20 IP67 (2001861)
Artikelnr: 401011882
OBO kabeldoos M20 IP67 (2001861)
Levertijd 1 werkdag

Waarom gebruik je een aftakdoos?

Een aftakdoos kan je gebruiken voor verschillende redenen:

  • Uitbreiding: Als je extra stopcontacten, verlichting of andere elektrische apparaten wilt toevoegen aan een bestaand elektrisch systeem gebruik je een aftakdoos. Via een aftakdoos kan je bedrading splitsen en nieuwe onderdelen toevoegen.
  • Organisatie van bedrading: Een aftakdoos helpt bij het organiseren en beheren van de bedrading. Door draden op een geordende manier in de doos te plaatsen wordt het elektrische systeem overzichtelijker en gemakkelijker te onderhouden.
  • Veiligheid: Door het gebruik van een aftakdoos kunnen elektrische circuits op een veilige manier worden verdeeld en beheerd. Het zorgt ervoor dat de stroom op een gecontroleerde manier wordt verdeeld. Zo is er minder kans op overbelasting van het systeem.
  • Flexibiliteit: Met een aftakdoos kan je eenvoudig wijzigingen aanbrengen in het elektrische systeem zonder grote aanpassingen te hoeven doen aan de hoofdbedrading. Dit maakt het systeem flexibel aan te passen aan veranderende behoeften.

Waterdichte aftakdoos voor buiten

Waterdichte aftakdozen zijn handig voor situaties waarin elektrische bedrading blootgesteld kan worden aan vocht. Denk hierbij aan badkamers, wasruimtes of andere vochtige omgevingen. Ook rondom het huis en in de tuin is het gebruik van waterdichte aftakdozen van essentieel belang. Bij het aanleggen van tuinverlichting, buitenstopcontacten of vijverpompen zijn waterdichte aftakdozen onmisbaar. De aftakdozen bieden bescherming tegen regen, vocht en waterindringing waardoor het systeem bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Door waterdichte aftakdozen te gebruiken wordt de veiligheid van het elektrische systeem vergroot en voorkomt het kortsluiting.

Aantal kabels in een aftakdoos

Het aantal kabels dat in een aftakdoos kan worden geplaatst hangt af van verschillende factoren:

  • Afmetingen van de aftakdoos
  • Ontwerp van de aftakdoos
  • Diameter van de kabels
  • Type elektrische installatie

Over het algemeen kunnen er meerdere kabels in één aftakdoos. Het is van belang om de maximale belasting niet te overschrijden. Te veel kabels kunnen oververhitting veroorzaken en zo een veiligheidsrisico vormen. 

Hulp nodig?

Heb je vragen over aftakdozen? Of wil je graag hulp bij het kiezen van het juiste type aftakdoos? Eén van onze deskundige medewerkers staat je graag te woord via 011 98 84 42, [email protected] en onze livechat.