Welke differentieelschakelaars zijn verplicht?

3 minutes read

In heel wat situaties zijn bepaalde differentieelschakelaars verplicht in België. Dit staat namelijk zo beschreven in het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI). Het gaat dan bijvoorbeeld om vochtige ruimtes, kringen van verlichting en zonnepanelen. Het doel? De veiligheid van de elektrische installatie verzekeren. In dit artikel overlopen we welke differentieelschakelaars verplicht te voorzien zijn als onderdelen van je zekeringkast.

Differentieelschakelaar 300 mA verplicht voor algemene bescherming

Eerst en vooral ben je verplicht om aan het begin van je elektrische installatie een differentieelschakelaar van 300 mA te plaatsen voor de algemene bescherming van je huis. Dergelijke schakelaar – ook wel de hoofddifferentieel genoemd – onderbreekt de spanning bij stroomverliezen en beschermt zo tegen elektrocutie.

Op zoek naar differentieelschakelaars of automatische zekeringen?
Op zoek naar differentieelschakelaars of automatische zekeringen?
Klanten geven ons gemiddeld 8,9/10 in reviews

 

30 mA differentieelschakelaar verplicht voor vochtige ruimtes en specifieke circuits

Ook verplicht volgens het AREI is het plaatsen van een differentieelzekering van 30 mA als extra bescherming van vochtige ruimtes (badkamer, kelder, wasruimte …) en voor kringen van verlichting en stopcontacten. Zo’n schakelaar is namelijk veel gevoeliger en zal al bij een klein lek uitschakelen.

Type B differentieelschakelaar verplicht voor zonnepanelen en laadpalen

Is er een laadpaal voor een elektrische wagen aanwezig in of aan het huis? Dan moet elk aansluitpunt beveiligd zijn door een differentieelschakelaar van het type B, met een nominale waarde van 30 mA. Hetzelfde geldt voor omvormers van zonnepanelen. Een type B differentieelschakelaar detecteert immers AC-wisselstroom (net als type A) én vlakke DC-gelijkstroom. 

→ Wil je differentieelschakelaars nog beter begrijpen? Dit artikel legt de verschillen uit tussen differentieelschakelaars Type A en B, 300mA en 30mA, enzovoorts.

 

Wat mag nog achter een differentieel 300 mA volgens het AREI?

In het AREI staat beschreven dat enkel vaste toestellen nog beschermd mogen worden door een differentieelschakelaar van 300 mA in je zekeringkast. Denk dan aan je microgolfoven, het ingebouwde fornuis, de rolluiken, de oven …

Wat moet onder differentieel 30 mA volgens het AREI?

Ook nog goed om weten is dat volgens de laatste versie van het AREI (28 maart 2023) je nog maar slechts acht stroombanen mag beveiligen per differentieelschakelaar van 30 mA.

Andere wijzigingen in de AREI-wetgeving

Naast de verplichte soorten differentieelschakelaars voor verschillende situaties, zijn er nog enkele zaken uit het AREI het vermelden waard, zoals:

  • Bij elektriciteitswerken die begonnen zijn vóór 1 juni 2023 tellen de nieuwe regels nog niet.
  • Enkel de elektricien en de keurder moeten het elektriciteitsschema nu nog ondertekenen, de eigenaar niet meer.
  • Alle elektrische bronnen moeten aangeduid zijn op het elektriciteitsschema, met een specifiek symbool voor onder meer zonnepanelen, omvormers en domotica.
  • Daarnaast moet je ook het beveiligingstype van de differentieel en de curve van de automaat vermelden in het elektriciteitsdossier.

Bekijk alle wijzigingen in de nieuwe versie van het AREI.

Meer weten over differentieelschakelaars?

Onze specialisten helpen jou graag verder met het creëren van een veilige zekeringkast. Neem contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder!

Differentieelschakelaar nodig? Ga naar webshop

Foto van auteur Gabriel Akfidan
Geschreven door: Gabriel Akfidan Allround marketeer Laatst geüpdatet: 16 december 2024 om 15:08
x
loader
Bezig met laden...