IP-waarde badkamerIn je woning heb je niet zo snel te maken met stof en vocht. Om die reden is het niet nodig om een hoge IP-waarde te hebben op bijvoorbeeld verlichtingen, schakelaars en stopcontacten. Voor de badkamer is dit anders. Dit is een plek in je woning waar juist veel vocht aanwezig is. In deze ruimtes heb je een hogere IP-waarde nodig. Maar wat is een IP-waarde en waar moet je rekening mee houden voor in de badkamer? In dit kennisbank artikel lees je hier meer over. 

 

Wat is IP-waarde?

IP staat voor Ingress Protection, ook wel International Protecting Rate genoemd. De IP-waarde geeft aan in hoeverre de mate van beveiliging is. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer is de bescherming tegen voorwerpen en aanrakingen. Het tweede cijfer is de bescherming tegen water en vocht. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de bescherming. 

IP-waarde: eerste cijfer

IP-waarde: eerste cijfer Bescherming tegen voorwerpen:
IP0X Geen bescherming
IP1X Bescherming tegen voorwerpen groter dan 50 mm
IP2X Bescherming tegen voorwerpen groter dan 12,5 mm
IP3X Bescherming tegen voorwerpen groter dan 2,5 mm
IP4X Bescherming tegen voorwerpen groter dan 1 mm
IP5X Bescherming tegen stof
IP6X Stofdicht

 

IP-waarde: tweede cijfer 

IP-waarde: tweede cijfer Bescherming tegen vocht:
IPX0 Geen bescherming
IPX1 Bescherming tegen verticaal druppelend water
IPX2 Bescherming tegen druppelend water uit hoek van 15°
IPX3 Bescherming tegen sproeiend water
IPX4 Bescherming tegen opspattend water
IPX5 Bescherming tegen waterstralen
IPX6 Bescherming tegen stortbuien
IPX7 Bescherming tegen onderdompeling tot 1 m diep (30 min.)
IPX8 Bescherming tegen verblijf onder water
IPX9 Waterdicht

 

Welke IP-waarde heb ik nodig?

Als het gaat om lampen in de badkamer is de IP-waarde erg belangrijk. Voor de woonkamer en slaapkamer is een IP-waarde van 20 voldoende. Voor de badkamer is het belangrijk om te kijken naar het tweede getal van de IP-waarde, omdat dit aangeeft in hoeverre de bescherming tegen water en vocht is.

LED verlichting voor je badkamer nodig? Kijk nu hier

IP zones badkamer

Voor de badkamer is de IP-waarde erg belangrijk door de combinatie van water en elektriciteit in de ruimte. Je wilt natuurlijk kortsluiting voorkomen. De badkamer is onder te verdelen in een aantal zones die jou helpen bij het kiezen van de juiste IP-waarden. Deze worden hieronder weergegeven:

  • Zone 0: Dit is de zone in de douche of bad. De minimale IP-waarde in deze zone is IP67.
  • Zone 1: De eerste zone is vlakbij de douche of bad, hier is veel water en vocht aanwezig. De verlichting in deze zone hebben dus een hoge IP-waarde nodig. De minimale IP-waarde in deze zone is IP65. Ook moet de verlichting werken op 12V.
  • Zone 2: De tweede zone is rondom de meest natte gedeelte, zoals boven de douche of bad. De minimale IP-waarde in deze zone is IP44.
  • Zone 3: De derde zone heeft weinig last van water en vocht. De minimale IP-waarde in deze zone is IP21.

Naast bovengenoemde IP zones in de badkamer is het belangrijk om goed te kijken naar de plaatsing van stopcontacten. Schakelmateriaal is moeilijk waterdicht te maken. Daarom is het verstandig om dit alleen in zone 3 te plaatsen. De IP zones met bijbehorende IP-waarden in de badkamer staan hieronder weergegeven: 

Heb je vragen over de IP-waarden in de badkamer? Of wil je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]

LED verlichting voor je badkamer nodig? Kijk nu hier