Hoeveel watt verwarming heb je nodig in je badkamer?

4 minutes read

800 watt? 2.000 watt? Hoeveel watt verwarming is voldoende voor je badkamer? Is een elektrische handdoekradiator of elektrische vloerverwarming met een hoog wattage een goed idee? We helpen je te bepalen welke verwarming je nodig hebt op basis van het elektrische vermogen. Zo kan je een betere keuze maken voor de verwarming van je badkamer.

Wat wordt bedoeld met wattage of vermogen van een verwarming?

Wattage of elektrisch vermogen is de snelheid waarmee een toestel elektriciteit produceert of verbruikt. Wattage wordt aangegeven met de eenheid watt.

Bijvoorbeeld, een verwarmingstoestel met een vermogen van 2000 watt verbruikt twee keer zoveel energie als een toestel van 1000 watt om dezelfde tijd aan te staan. Dit is belangrijk om te weten bij het kiezen van toestellen, omdat het je helpt in te schatten hoeveel stroom ze zullen verbruiken en hoe dit je energiekosten beïnvloedt.

Welke factoren bepalen het benodigde wattage voor je badkamerverwarming?

Grootte van de badkamer

Natuurlijk moet je eerst en vooral de grootte (in m³) van je badkamer bekijken. Dat bereken je door de lengte, de breedte en de hoogte van de ruimte te vermenigvuldigen. 

Gewenste temperatuur

Verder doet het er ook toe hoe warm je het precies wil hebben in de badkamer. In deze ruimte mag het wat warmer zijn dan in andere kamers, want je hebt er meestal geen kleren aan. 

Bovendien is de luchtvochtigheid er sowieso groter dan in andere ruimtes in huis, dus de omgevingstemperatuur moet wat hoger zijn om schimmels en andere vochtproblemen te vermijden. Een temperatuur van 23 à 24°C is daarom aangewezen.

Isolatiegraad van de ruimte

Is je badkamer goed geïsoleerd? Of is dat niet het geval en heb je dus veel warmteverlies? Ook dit is belangrijke info om de benodigde wattage te berekenen.

Zo bereken je hoeveel watt verwarming je nodig hebt per m2

Meestal vermeld de fabrikant van je product hoeveel watt verwarming je nodig hebt per m2, dat dient ook je uiteindelijke uitgangspunt te zijn. Wil je toch al een idee krijgen welke richting het wattage uitgaat, lees dan zeker verder.

Als je alle relevante info verzameld hebt, kan je gaan berekenen hoeveel watt je effectief nodig hebt. Voor een badkamer met een gewenste temperatuur van 24°C heb je normaal gezien ca. 85 watt nodig per m³. Dat getal vermenigvuldig je dus met het aantal m³ van de ruimte.

Vervolgens haal je de isolatiegraad erbij. Is de badkamer slecht geïsoleerd? Denk dan aan enkel glas of geen isolatie aan de vloer en/of het plafond. Dan doe je er 40% bij. Is de isolatie best oké? Dan houd je het op 85 watt/m³ of voeg je er tot 15% aan toe. Of is de isolatie tiptop in orde, inclusief geïsoleerde spouwmuren, plafond en vloer, hoogrendementsglas en niet meer dan twee buitenmuren? Dan mag je er net 10% aftrekken.

Een voorbeeld:

Grootte van je badkamer: 15 m³

Gemiddeld benodigd wattage: 15 x 85 = 1.275 watt

Zeer goed geïsoleerde ruimte: 1.275 – 10% = 1.147,5 watt

Goed geïsoleerde ruimte: 1.275 + 15% = 1.466,25 watt

Slecht geïsoleerde ruimte: 1.275 + 40% = 1.785 watt

Overzichtstabel met verschillende scenario's voor badkamerverwarming. De tabel houdt rekening met:

  1. Drie verschillende groottes van badkamers (klein, middel en groot)
  2. Drie niveaus van isolatie
  3. Een standaard streeftemperatuur van 23°C

 

Betekent meer watt ook meer energieverbruik?

Ja en nee. Het is namelijk wat genuanceerder dan dat. Een elektrisch vuurtje van 2.000 watt zal sowieso meer energie verbruiken dan een lamp van 6 watt. Dat is logisch. 

Toch zal een verwarmingstoestel van 2.000 watt niet per se energieverspillender zijn dan eentje van 1.500 watt. Het hangt er namelijk ook van af hoe lang je het toestel aanzet. Een verwarming met meer vermogen is krachtiger en zal de ruimte sneller opwarmen. 

Als je een elektrische kachel met een hoog vermogen dus maar een halfuur moet opzetten, verbruik je vanzelfsprekend minder energie dan wanneer je eentje met een lager vermogen twee uur lang moet opzetten.

→ Lees ons uitgebreider artikel: Waarom is een elektrisch vuurtje wel zuinig?

Tip! Kies voor een verwarmingstoestel met thermostaat. Dan kan je het zo instellen dat de verwarming vanzelf uitschakelt wanneer de gewenste temperatuur bereikt is. Je wil immers niet dat je elektrische verwarming onnodig op vol vermogen werkt.

Op zoek naar elektrische verwarmingstoestellen?
Op zoek naar elektrische verwarmingstoestellen?
Ontdek al onze types blazertjes en kachels.


Heb je vragen over onze elektrische verwarmingstoestellen en hoeveel wattage je nodig hebt? Neem dan contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder!

Verwarming nodig? Bekijk ze hier
Foto van auteur Gabriel Akfidan
Geschreven door: Gabriel Akfidan Allround marketeer Laatst geüpdatet: 13 maart 2025 om 14:50
x
loader
Bezig met laden...