Afzuiging voor de badkamer

Een goede ventilatie in de badkamer is essentieel voor het behoud van de luchtkwaliteit, het voorkomen van schimmelvorming en het verminderen van vochtproblemen. In dit kennisbank artikel lees je meer over badkamerventilatoren

Waarom is afzuiging in de badkamer belangrijk?

De badkamer is een ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Telkens wanneer je doucht of een bad neemt, komt er vocht in de lucht. Als dit vocht niet wordt afgevoerd, kan het leiden tot schimmelgroei op muren, plafonds en in voegen. Afzuigventilatie verwijdert de vochtige lucht uit de badkamer en voert deze naar buiten. Hierdoor blijft de lucht droger en wordt de kans op schimmelvorming verkleind. Daarnaast helpt afzuiging bij het verwijderen van onaangename geuren en verbetert het de algehele luchtkwaliteit in de badkamer. 

Belangrijke redenen om voor afzuiging in de badkamer te kiezen:

  • Voorkomen van schimmelvorming: De badkamer is een vochtige omgeving door het regelmatige gebruik van warm water. Als het vocht niet goed wordt afgevoerd, kan het zich ophopen op muren, plafond en andere plekken, wat leidt tot schimmelvorming. 
  • Verbeterde luchtkwaliteit: Ventilatie verwijdert niet alleen vocht, maar voorkomt ook dat muffe geuren blijven hangen. Dit zorgt voor een schonere lucht en betere luchtkwaliteit in de badkamer. 
  • Verlengde levensduur van de badkamer: Goede ventilatie voorkomt niet alleen schimmel en verbetert de luchtkwaliteit, maar draagt ook bij aan een langere levensduur van de badkamer. Dit komt doordat de ventilatie schade aan verf, houtwerk en andere materialen voorkomt. 

Mechanische afzuiging badkamer

Badkamerventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. Dit is afhankelijk van jouw wensen, situatie en grootte van de badkamer. De meest voorkomende diameters worden hieronder beschreven.

  • Buisdiameter 80 mm (3 inch): Ventilatoren die geschikt zijn voor een buisdiameter van 80 mm zijn compact en worden voornamelijk gebruikt in kleine badkamers en toiletten. Ze hebben een lagere luchtstroomcapaciteit en zijn geschikt voor ruimtes waar niet veel vocht wordt geproduceerd. 
  • Buisdiameter 100 mm (4 inch): Ventilatoren die worden gecombineerd met een buisdiameter van 100 mm zijn het meest gangbaar. Deze ventilatoren zijn geschikt voor badkamers van standaardformaat. Ze zijn compact, bieden voldoende luchtstroomcapaciteit en zijn geschikt voor de meeste huishoudelijke toepassingen. 
  • Buisdiameter 125 mm (5 inch): Deze buisdiameter en bijbehorende ventilatoren worden vooral gebruikt in grote badkamers of in situaties waar veel vocht wordt geproduceerd, zoals bij een bubbelbad of stoomdouche. Deze ventilatoren hebben een hogere luchtstroomcapaciteit en voeren efficiënt vocht af. 

Extra functionaliteiten: Je kan kiezen voor badkamerventilatoren die handmatig met een schakelaar worden bediend of die automatisch inschakelen. Er zijn ook ventilatoren beschikbaar met een geïntegreerde vochtsensor en een nalooptimer. 

Badkamerventilator nodig? Bekijk hier alle opties

Hoeveelheid afzuiging badkamer berekenen

Om de afzuiging effectief te laten werken, is het essentieel om de lucht in de ruimte 10 keer per uur te verversen. Met een formule kan je berekenen hoeveel capaciteit je voor jouw badkamer nodig hebt. De formule is: Lengte x breedte x hoogte van de badkamer (in meters) x 10. De eenheid die je hebt berekend is m3/h. 

Richtlijnen per diameter: 

Diameter:

Badkamerventilator opbouw:

Buisventilator badkamer:

100 mm

95 m3/h

240 m3/h

125 mm

180 m3/h

345 m3/h

150 mm

-

555 m3/h

 

Vragen over badkamerventilatoren? Of wil je graag meer informatie over ons assortiment? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via 011 98 84 42, [email protected] en onze livechat. 

Badkamerventilator nodig? Bekijk hier alle opties