Schroeven

Schroeven (ook wel vijzen genoemd) zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het materiaal waarin je de schroeven gaat gebruiken, kies je een geschikte schroef. Bij Elektramat hebben we verschillende soorten schroeven, zoals spaanplaatschroeven, M3 schroeven en M4 schroeven voor een voordelige prijs! Neem zeker eens een kijkje in ons assortiment. 

De voordelen van Elektramat

De voordelen van Elektramat

  • 90 dagen retourtermijn
  • Specialist in elektromaterialen
  • Gratis verzending vanaf €100,-*

Soorten schroeven 

Schroeven zijn er in verschillende soorten en maten. Een schroef bestaat uit een langwerpig deel waar een schroefdraad omheen zit. Aan het uiteinde zit een aandraaivoorziening, dit noemen ze ook wel de uitsparingen. Hier moet je rekening mee houden, omdat een schroevendraaier of schroefboormachine hierin moet passen. De meest voorkomende schroeven zijn: Torx, kruiskop Pozidriv (PZ), kruiskop Philips (PH), sleufkop en inbuskop.

  • Torx: Deze type schroef heeft de vorm van een zespuntige ster. De Torx is ooit gekomen als alternatief voor de kruiskop en heeft de meest populaire aandrijving bij schroeven. Dit komt doordat de Torx makkelijker kracht kan overbrengen op de schroeven. De vorm van een zespuntige ster zorgt voor meer grip. Ideaal voor zware werkzaamheden dus!
  • Kruiskop Pozidriv (PZ): Deze type schroef lijkt veel op de kruiskop Philips (PH), maar heeft een extra inkeping. Dit zorgt ervoor dat je in een kleine hoek kan schroeven. Ook dit zorgt voor meer grip. Dit komt goed van pas als je wat minder bewegingsruimte hebt. 
  • Kruiskop Philips (PH): Dit is één van de meest gebruikte schroeven. Deze vorm heeft geen extra inkepingen, zoals de kruiskop Pozidriv (PZ) hierboven. 
  • Sleufkop: Dit is de simpelste variant en wordt tegenwoordig wat minder vaak gebruikt. Dit komt voornamelijk doordat andere schroeven meer grip bieden dan de sleufkop. 
  • Inbuskop: De inbuskop heeft zes hoeken en is te bevestigen met een inbussleutel. Deze schroef wordt vaak gebruikt in de meubelindustrie.

Universele schroeven 

Universele schroeven worden ook wel spaanplaatschroeven genoemd. Spaanplaten zijn gemaakt van zaagsel, stukjes hout en bindmiddel. Maar let goed op, niet iedere schroef is geschikt voor dit soort materiaal. Hier zijn namelijk spaanplaatschroeven voor nodig. Spaanplaatschroeven zijn ontworpen met een diepe en scherpe schroefdraad, waardoor ze makkelijk door de spaanplaten heen te draaien zijn. 

Metaalschroeven 

Metaalschroeven worden in het materiaal geschroefd. Hierbij worden ook moeren gebruikt. Bij Elektramat zijn metaalschroeven leverbaar in M3 schroeven en M4 schroeven. Dit zijn veel gebruikte schroeven. De M3 schroeven worden gebruikt om schakelmateriaal vast te zetten op een nieuwere inbouwdoos. De oudere modellen zijn nog vaak van metaal en hebben daarom M4 schroeven nodig voor bevestiging. Deze metaalschroeven worden in diverse lengtes aangeboden en voor beide groepen heeft Elektramat wel een passend aanbod. 

Schroeven kopen 

Wil je graag advies ontvangen over welke schroeven je moet kopen bij het soort materiaal dat je wilt vastmaken? Bel ons dan gerust op het volgende telefoonnummer 011 98 84 42 of stuur een mail naar [email protected].