Pluggen

Wil je iets bevestigen aan een niet-elastisch materiaal en heb je daarvoor pluggen nodig? Die koop je met het grootste gemak online bij Elektramat. Binnen de categorie pluggen kan je kiezen tussen: 

  • Nylon pluggen 
  • Slagpluggen 
  • En gipsplaatpluggen 

In ons uitgebreide assortiment vind je ongetwijfeld de juiste plug!

Selecteer een product


Soorten pluggen 

Pluggen zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Welke soorten pluggen je nodig hebt, is afhankelijk van het bouwmateriaal en de ondergrond. Binnen het assortiment van Elektramat bieden we een ruim aanbod aan verschillende pluggen waaruit je kan kiezen. Bij elk product wordt aan de hand van productbeschrijvingen precies aangegeven waar je het voor kan gebruiken. Welk type wand je ook hebt, bij Elektramat vind je ongetwijfeld de juiste plug: 

  • Nylon pluggen (S-pluggen): Dit is één van de meest gebruikte pluggen. Deze kan je gebruiken om tot middelzware objecten op te hangen. De weerhaken bij deze plug zorgen ervoor dat het goed op zijn plek blijft zitten wanneer de schroef er wordt ingedraaid. 
  • Slagpluggen (Spijkerpluggen): Deze pluggen kan je gebruiken bij het monteren van bijvoorbeeld plinten of profielen. Nadat je het gat boort door het materiaal kan je met de meegeleverde spijker het vastslaan met een hamer.
  • Gipsplaatpluggen: Dit is een inzetstuk dat in combinatie met de juiste schroef een sterke bevestiging kan vormen op een gipsplaat of soortgelijke holle wand. Dankzij de zelfborende punt is voorboren zelfs niet nodig en kan je het rechtstreeks aandraaien. 

Hoe kies je de juiste plug? 

Door alle verschillende soorten pluggen is het soms lastig om de juiste soort te kiezen. Om tot de juiste soort plug te komen is het belangrijk om te weten of het gaat om een holle wand of een massieve wand. Bij een holle wand gebruik je namelijk hollewandpluggen die je kan herkennen aan hun unieke vorm. Hollewandpluggen worden daarom ook wel paraplupluggen genoemd. Bij een massieve wand gebruik je dan weer slagpluggen of nylon pluggen. 

Heb je de juiste soort plug gekozen? Dan is de grootte van de pluggen de laatste keuze die je moet maken. De grootte van je plug hangt af van de lengte en de dikte van de schroeven. Hiervoor kan je de volgende formule hanteren: schroeflengte = ankerlengte + bevestingsdikte + schroefdiameter. 

Het gebruik van pluggen 

Voordat je een plug gebruikt, is het een goed idee om zowel de pluggen als de plaats vooraf te controleren. De ondergrond bepaalt welke soorten pluggen je nodig hebt, maar ook wat de juiste boormethode is. Voor cellenbeton en wandplaten moet er draaiend geboord worden met een gewone boormachine. Dit om het bouwmateriaal niet te breken en het gat niet te groot te maken. Voor metselwerk met een dichte structuur gebruik je dan weer een klopboormachine en voor massief steen hanteer je een boorhamer. Zorg ervoor dat er geen stof blijft liggen zodat je een goede plaatsing kan creëren. 

Pluggen kopen 

Elektramat biedt een ruim assortiment aan verschillende soorten pluggen aan. Wil je graag advies over welke pluggen je nodig hebt bij het soort materiaal dat je wilt vastmaken? Bel ons dan gerust op 011 98 84 42 of stuur een mail naar [email protected].