Waarom valt de elektriciteit uit?

4 minutes read

De elektriciteit valt uit: hoe oplossen en oorzaken

Wanneer de elektriciteit in je woning uitvalt, is dat natuurlijk heel vervelend. We helpen je graag snel weer op het juiste pad. Het is belangrijk om eerst te controleren of het een algemeen probleem in de straat is, of dat het alleen in jouw woning gebeurt.

Als het een probleem in de straat is, raden we je aan om contact op te nemen met Fluvius via het telefoonnummer 078 35 35 00.

In dit artikel bespreken we enkel de stappen en oorzaken als het probleem in jouw eigen zekeringkast zit. Meestal betekent dit dat een schakelaar is afgesprongen.

Welke schakelaar springt af: differentieel of automaat?

De allereerste stap is om te bepalen welk type schakelaar is afgesprongen in je zekeringkast. Ofwel is het de schakelaar van de teller of meterkast, de (hoofd)differentieelschakelaar of een automatische zekering.

Hieronder laten we zien hoe je elk van deze zekeringkast onderdelen kan herkennen:



Automatische zekering of teller is afgesprongen

Als er een automatische zekering is gesprongen of de schakelaars van de meterkast, dan duidt dit op overbelasting of kortsluiting. We raden aan om de schakelaar(s) opnieuw omhoog te schuiven en te kijken of deze meteen opnieuw afspringen. Als deze opnieuw afspringen, dan kan je best een elektricien verwittigen.

2 meest voorkomende oorzaken als een zekering of ‘plomb’ springt:

  • Je hebt te veel elektrische apparaten tegelijk aangesloten. Als dit herhaaldelijk voorkomt, kan het nodig zijn om je elektriciteitskast uit te breiden of je elektrische aansluiting van Fluvius te verzwaren.
    →In dit artikel leggen we je uit hoe je een zekeringkast uitbreidt.
  • Iemand heeft bekabeling beschadigd, bijvoorbeeld door in een elektriciteitskabel te boren. Dit geeft vaak een onmiddellijke en duidelijke reactie, namelijk een vonk of slag.

Stappenplan als de stroom uitvalt
Stappenplan als de stroom uitvalt
Volg dit stappenplan om het probleem op te lossen


Hoofdschakelaar of differentieelschakelaar is afgesprongen: stroomverlies tot gevolg

Als de (hoofd)differentieelschakelaar springt, leidt dit tot een heel ander proces. Dit wijst op een stroomverlies in een van de stroomkringen. 

5 stappen om stroomverlies op te sporen in je huis

  • Stap 1: Zet alle schakelaars uit, zowel de automatische zekeringen als de differentieelschakelaars. De schakelaars wijzen dus naar onder.
  • Stap 2: Je zet eerst de hoofddifferentieelschakelaar op. Blijft die aan? Ja, dan kan je naar de volgende stap. Neen, dan contacteer je best Fluvius.
  • Stap 3: Zet 1 per 1 de automatische zekeringen opnieuw op. Wacht even kort tussen elke zekering om vast te stellen of deze niet opnieuw afspringt.
  • Stap 4: Er springt een automatische zekering af. Gevonden! In deze kring is er een stroomverlies. Neem je eendraadschema erbij en ga na welke apparaten of lichtpunten in deze kring opgenomen zijn.
  • Stap 5: Trek alle apparaten uit die op deze stroomkring aangesloten zijn. Zet vervolgens de zekering opnieuw aan. Sluit telkens een apparaat extra aan totdat de zekering afspringt. Op die manier achterhaal je welk apparaat de boosdoener is. Je kan ook stroomverlies meten in deze kring met een multimeter.

Als je met deze stappen niet tot een conclusie komt, raden we aan om een elektricien te bellen. Hij of zij heeft meer ervaring om dit snel uit te pluizen.

7 meest voorkomende oorzaken van verliesstroom

Problemen door verliesstroom nemen toe bij langdurige regenval of doen zich vooral voor bij opstart van de zomer. Dit is namelijk de periode dat kapotte bekabeling of defecte apparaten opnieuw actief gebruikt worden, die in de winter niet of weinig gebruikt worden.