Kabelschoenen

Een kabelschoen is een verbindingsstuk dat wordt gebruikt om een kabel te verbinden met een vlak aansluitvlak of een andere kabel. Vaak is dit een kopergeleider. Deze worden doorgaans bevestigd aan een draad of kabel door middel van een krimptang. Wij bieden zowel geïsoleerde als niet-geïsoleerde kabelschoenen aan.


Kabelschoenen in ons assortiment

Kabelschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo heb je onder andere keuze uit geïsoleerde en niet-geïsoleerde kabelschoenen. De geïsoleerde variant heeft een hulsel van PVC om kortsluiting te voorkomen. Over het algemeen worden geïsoleerde kabelschoenen vaker gebruikt in situaties waar extra bescherming van de elektrische verbinding nodig is, terwijl niet-geïsoleerde kabelschoenen worden gebruikt in situaties waarin dit minder belangrijk is. 

Voordelen van kabelschoenen

 • Veilige en betrouwbare verbindingen: kabelschoenen zorgen voor een stevige en betrouwbare elektrische verbinding. 
 • Bescherming tegen kortsluiting: geïsoleerde kabelschoenen voorkomen kortsluiting.
 • Gemakkelijke installatie: kabelschoenen zijn ontworpen voor eenvoudige en snelle installatie. 
 • Flexibiliteit en onderhoudsgemak: met kabelschoenen kun je gemakkelijk verbindingen maken en verbreken. 
 • Duurzaamheid: kabelschoenen zijn meestal gemaakt van hoogwaardige materialen zoals koper, dat bestemd is tegen corrosie, vocht en andere omgevingsinvloeden. 

Welke kabelschoen heb ik nodig?

Welke kabelschoen je nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren. Deze staan hieronder weergegeven:

 • Kabeldikte: zorg ervoor dat de kabel en schoen goed op elkaar aansluiten.
 • Vorm en maat: kijk welke soort en maat kabelschoen bij jouw klus past.
 • Geïsoleerd of niet-geïsoleerd: voor een kleinere kans op kortsluiting, kun je kiezen voor een geïsoleerde variant.
 • Isolatiemateriaal: kies voor een isolatiemateriaal dat geschikt is voor de omgeving waarin je het gaat gebruiken. 
 • Stroomsterkte: niet elke kabelschoen heeft dezelfde stroomcapaciteit. Een te hoge stroomsterkte kan leiden tot oververhitting of beschadiging. 

Hoe kabelschoen bevestigen?

Een kabelschoen bevestigen is een relatief eenvoudige klus die meestal kan worden uitgevoerd met behulp van het juiste gereedschap, zoals een krimptang en een striptang. Hier is een stappenplan voor het bevestigen van een kabelschoen:

 1. Strip de draad. 
  Strip de isolatie van het uiteinde van de draad met behulp van een striptang. Zorg ervoor dat het gestripte gedeelte goed in de kabelschoen kan worden geplaatst. 

 2. Plaats de draad.
  Plaats het gestripte uiteinde van de draad in de kabelschoen. Zorg ervoor dat de draad volledig in de metalen huls van de kabelschoen gaat. 

 3. Vastzetten.
  Gebruik een krimptang om de metalen huls van de kabelschoen stevig om het draad te bevestigen. Zorg ervoor dat de kabelschoen stevig vast zit en er geen speling is tussen de draad en de kabelschoen. 

Door deze stappen te volgen, kun je een kabelschoen veilig en effectief bevestigen aan een elektrische draad. Toch op zoek naar een ander soortgelijk product? Neem dan een kijkje in ons assortiment adereindhulzen. Een adereindhuls is een huls die wordt bevestigd aan het einde van een draad. Het verschil is dat een kabelschoen wordt gebruikt om een verbinding te maken tussen een kabel en een aansluitpunt. Een adereindhuls wordt gebruikt om meerdere kabels bij elkaar te houden, om zo beter aan te sluiten op een aansluitklem. 

Tips & advies?

Heb je nog vragen over kabelschoenen of wil je graag advies bij het kiezen van de juiste soort? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag met al je vragen. Je kunt ze bereiken op 011 98 84 42, [email protected] en de livechat.