Verbindingsmateriaal

Verbindingsmateriaal is een term die wordt gebruikt om twee of meer materialen stevig aan elkaar te verbinden. Dit kan hout, metaal, kunststof of andere materialen zijn. Verbindingsmaterialen kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder een steekklem, lusterklem, lasdop, kabelschoenen, adereindhulzen, krimpkous en gietmoffen. Bij Elektramat bieden we verbindingsmaterialen van bekende merken zoals Wago, Cimco, Conex, Klauke en meer. 


Verbindingsmaterialen binnen ons assortiment 

Er zijn verschillende soorten verbindingsmaterialen beschikbaar. Binnen ons assortiment hebben we de volgende soorten verbindingsmaterialen:

 • Steekklem: Een steekklem, ook wel bekend als kroonsteen, is een elektrische verbindingsklem die wordt gebruikt om draden met elkaar te verbinden zonder te solderen. Steekklemmen worden vaak gebruikt in elektrische installaties voor het verbinden van draden in schakelkasten of stopcontacten. 
 • Lusterklem: Een lusterklem is een elektrische klem die wordt gebruikt voor het verbinden van meerdere draden. Het heeft meerdere aansluitpunten en wordt vaak gebruikt in verlichtingsarmaturen om de bedrading van meerdere lampen met elkaar te verbinden. 
 • Lasdop: Een lasdop, ook wel draad connector genoemd, is een hulsvormig apparaat dat wordt gebruikt om elektrische draden met elkaar te verbinden. De lasdop wordt over de blootliggende draden geplaatst en vastgedraaid, waardoor een veilige elektrische verbinding ontstaat. Dit wordt veel gebruikt in huishoudelijke bedrading en elektrische installaties. 
 • Kabelschoenen: Kabelschoenen zijn metalen of kunststof hulzen die worden gebruikt om elektrische draden aan te sluiten op bijvoorbeeld schroefklemmen. Ze kunnen worden bevestigd op de uiteinden van de draden voor een betrouwbare elektrische verbinding. Je kan hierbij kiezen tussen geïsoleerde en ongeïsoleerde kabelschoenen. 
 • Adereindhulzen: Adereindhulzen zijn kleine metalen hulzen die over de blootliggende uiteinden van draden worden geplaatst. Ze dienen om de draden te beschermen, de flexibiliteit te behouden en zorgen voor een betere verbinding wanneer ze worden aangesloten op klemmen of aansluitpunten. 
 • Krimpkous: Een krimpkous is een buisvormig materiaal dat krimpt bij verhitting. Het wordt vaak gebruikt om draden te isoleren en te beschermen. Door verhitting krimpt de kous strak rond de bedrading, waardoor een stevige isolatie ontstaat. Het wordt ook gebruikt voor bundeling en bescherming van kabels. 
 • Gietmoffen: Gietmoffen zijn afsluitbare omhulsels die worden gebruikt om verbindingen tussen draden of kabels te beschermen. Ze worden vaak gevuld met een giethars of gel om de elektrische componenten te isoleren en te beschermen tegen vocht, stof en andere omgevingsinvloeden. Gietmoffen worden gebruikt in situaties waar extra bescherming nodig is, zoals in de buitenlucht of in een vochtige omgeving. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van verbindingsmateriaal?

Bij het kiezen van verbindingsmateriaal is het belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen om ervoor te zorgen dat de verbinding veilig, betrouwbaar en duurzaam is. 

 • Materiaal: Zorg ervoor dat het verbindingsmateriaal geschikt is voor de materialen die je wil verbinden. Verschillende materialen kunnen variërende eigenschappen hebben zoals thermische uitzetting, corrosiebestendigheid etc.
 • Toepassing: Overweeg de specifieke toepassing waarvoor je het verbindingsmateriaal nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld in bouwprojecten andere verbindingen nodig dan in elektronica toepassingen. 
 • Omgevingsfactoren: Let op of het verbindingsmateriaal geschikt is voor bepaalde omgevingsfactoren zoals vocht of extreme temperaturen. 
 • Installatie: Houd rekening met de eenvoud en efficiëntie van de installatie. Sommige verbindingen vereisen gespecialiseerde gereedschappen of vaardigheden, terwijl andere eenvoudiger te installeren zijn. 
 • Duurzaamheid: Overweeg de verwachte levensduur van de verbinding en kies materialen die duurzaam zijn en lang meegaan, vooral in toepassingen waar regelmatig vervangen niet wenselijk is. 

Verbindingsmateriaal kopen

Bij Elektramat vind je een uitgebreid assortiment aan verbindingsmaterialen. Ook voor installatiemateriaal en bevestigingsmateriaal kan je bij ons terecht. Heb je hulp nodig met het vinden van het juiste verbindingsmateriaal? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. Dit kan via 011 98 84 42 of [email protected].