Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Een differentieelschakelaar, aardlekschakelaar of verliesstroomschakelaar is essentieel voor je veiligheid. Deze schakelaar slaat af als er verliesstroom optreedt. Het aansluiten van een differentieelschakelaar hoeft niet moeilijk te zijn. We leggen je stap voor stap uit hoe je een (hoofd)differentieelschakelaar aansluit in je elektriciteitskast.
De eerste stap om een differentieel aan te sluiten is dat je de stroomtoevoer naar de zekeringkast volledig uitschakelt.
Je zoekt de hoofdschakelaar in je zekeringkast en zet deze uit. Dit houdt in dat je schuifknop van de schakelaar naar onder beweegt.
Vervolgens ga je alle individuele zekeringen ook uitzetten, op dezelfde manier. Uiteindelijk staan alle schuifknoppen in de hele zekeringkast uit.
Deze stap richt zich puur op je veiligheid. Je moet eerst testen of de spanningszoeker werkt. Dit controleer je op een stopcontact waar spanning op staat. Als het lampje brandt, weet je dat de spanningszoeker werkt. Nu kunnen alle zekeringen uitgeschakeld worden. Vervolgens controleer je of er nog spanning aanwezig is. Als je nu merkt dat alle spanning weg is, kan je veilig de differentieelschakelaar vervangen.
Nu je zeker bent dat de spanningszoeker werkt, ga je alle kritieke punten af in en rond je elektriciteitskast. Je wilt namelijk 120% zeker zijn dat - nu je alle schakelaars en zekeringen af hebt gezet - er nergens nog stroom gedetecteerd wordt.
Plaats de spanningszoeker op draden die de hoofdvoeding naar de zekeringkast brengen. Geen signaal of geen brandend lampje betekent dat er geen stroom is in deze kabels en draden. Controleer eveneens alle aansluitpunten van de differentieelschakelaar en andere zekeringen. Je kan ook enkele kabels controleren richting apparaten en stopcontacten.
Nergens nog stroom? Dan kan je verder gaan.
De hoofddifferentieelschakelaar staat vaak links onderaan in de zekeringkast omdat daar de voedingskabel van de kast binnenkomt. Deze hoofdschakelaar heeft een gevoeligheid van 300mA en is van toepassing voor droge ruimtes. We raden om deze te laten plaatsen en verzekeren door een erkende elektricien of installateur.
Het AREI (algemeen reglement rond elektriciteit in België) zegt dat je hoofddifferentieelschakelaar van 300mA altijd in het begin van de elektrische installatie moet staan.
Vervolgens ga je achter de hoofddifferentieelschakelaar een differentieelschakelaar van gevoeligheid 30mA plaatsen.
Deze differentieelschakelaar 30mA is specifiek bedoeld voor vochtige kringen (badkamer of wasmachine/droogkast) en voor stopcontacten en verlichting. Deze schakelaar springt sneller af omdat water en vocht een groter risico vormen. Op die manier krijg je nog sneller bescherming tegen eventueel stroomverlies.
Niet vergeten: de 30mA differentieelschakelaar moet je altijd op de hoofddifferentieel aansluiten.
Nu je de differentieelschakelaars hebt aangesloten, ben je klaar om de zekeringkast verder aan te vullen met automatische zekeringen.
Nu heb je een kamgeleider nodig. Onder de automatische zekeringen en differentieelschakelaars zie je allemaal openingen. Via deze openingen kan je de klemmetjes openschroeven. Vervolgens plaats je de kamgeleider in de geopende klemmetjes onderaan de zekeringen en schakelaars. De laatste stap is om dan alles opnieuw vast te schroeven.
Voor deze stap heb je VOB-kabel nodig van 10mm². Ontstrip het uiteinde van je kabel met een striptang. Nu verbind je de onderkant van de hoofddifferentieelschakelaar (300mA) met de onderkant van de eerstvolgende zekering. Dit doe je op exact dezelfde manier met de andere zekeringen en rails in je zekeringkast.
We zijn er bijna! Als laatste leg je een verbinding tussen de onderkant van je hoofddifferentieelschakelaar en de onderkant van de differentieelschakelaar 30mA.
Ben je niet zeker welk type elektriciteitskabel je nodig hebt? Lees dan zeker ons artikel hierover.
Heb je vragen over het aansluiten van differentieelschakelaars en zekeringen? Neem dan contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.