Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Je woning slim maken met behulp van domotica zónder grote werken uit te voeren? Dat kan! We leggen je in dit artikel uit hoe je met Niko Home Control en traditionele bekabeling te werk gaat.
Niko Home Control beschikt over een draadloze slimme hub – het brein van je domotica zeg maar – die geconnecteerd wordt met de bijhorende stopcontacten, schakelaars, motorsturingen en draadloze detectoren. Zo kan je bijvoorbeeld meerdere lampen tegelijk dimmen of aan- en uitzetten, een draadloze bewegingsmelder koppelen, je zonwering automatisch laten omhoog- of omlaaggaan, en zoveel meer.
Of nog een leuke optie: je kan toestellen groeperen onder een ‘routine’ zodat je lampen bijvoorbeeld allemaal tegelijk uitschakelen wanneer je het huis verlaat. Heb je zonnepanelen? Je kan de hub zelfs aansluiten op je digitale meter om zo je energieafname en -injectie in de gaten te houden.
Hét grootste voordeel van dit systeem is dat je bij de installatie geen breekwerk hebt om je traditionele bekabeling te vervangen door kabels speciaal voor domotica (eib bus kabel). Je kan simpelweg je huidige schakelaars en stopcontacten vervangen door de draadloze, met elkaar communicerende exemplaren van Niko Home Control. Vervolgens beheer je de volledige installatie via de Niko Home-app op je smartphone of tablet. Superhandig!
Met traditionele bekabeling bedoelen we klassieke 230V-draden die enkel elektriciteit doorsturen. Via elke schakelaar bedien je dan in principe enkel de kabels die op die schakelaar zijn aangesloten. Maar … dankzij Niko Home Control en de bijhorende geconnecteerde schakelaars en stopcontacten, kan je die dus toch draadloos laten communiceren. Dit laat je toe om bijvoorbeeld je rolluiken en je verlichting te bedienen via één knop in de app.
Starten met de domotica van Niko Home Control voor traditionele bekabeling kan pas als het volgende in orde is:
Verder heb je natuurlijk een internetverbinding nodig, evenals de draadloze hub van Niko Home Control en de Zigbee- of EasyWave-producten die je wenst.
Je kunt alle Zigbee-toestellen koppelen. Zij communiceren dan onderling én met de hub. Je kan maximaal 50 van dit type toestellen connecteren, waarvan maximaal 25 slimme stopcontacten en stekkers.
PS. Zigbee is een manier van communiceren zoals ‘bluetooth’, en bestaat van meerdere merken dan alleen van Niko.
Houd echter wel rekening met de afstand en precieze locatie van elk toestel. Zo kan je de Zigbee-producten op maximaal 10 meter van elkaar plaatsen. Ook de dikte en het materiaal van de tussenmuren kan hierin een rol spelen als gevolg van signaal verlies door een tussenmuur, omdat deze het signaal sterk kan blokkeren.
Verder kan je ook maximaal 50 draadloze Easywave-schakelaars (een uniek Niko product) koppelen aan je draadloze hub. Let wel: je kan op elk lichtpunt maar één geconnecteerde schakelaar of dimmer aansluiten. Als je meerdere bedieningspunten hebt voor één lichtpunt, kan je één van die schakelaars vervangen door een geconnecteerd exemplaar. De andere schakelaars vervang je dan door reguliere drukknoppen.
Bedenk dus even welke toestellen en systemen je precies wil bedienen via Niko Home Control. Al deze producten – gevoed met 230V – vormen een mesh-netwerk: ze sturen onderling het signaal van de draadloze hub door.
Deze domotica voor traditionele bekabeling installeren is een fluitje van een cent. Je wordt dankzij de handleidingen en de app bijgestaan zodat alles in een oogwenk aan elkaar geconnecteerd is.
Goed om te weten: Je vindt online een handleiding voor elk mogelijk item uit de reeks inclusief de routines die mogelijk zijn met elk product.
Heb je vragen? Neem dan contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder!