Stopcontact aansluiten

Wil je ergens een stopcontact plaatsen of heb je in de ruimte niet genoeg stopcontacten? Dat kan eenvoudig, maar het is natuurlijk wel van belang dat je veilig te werk te gaat. Volg de stappen en gebruik het schema in dit artikel om het stopcontact goed aan te sluiten. Heb je toch nog vragen na dit artikel? Zorg er dan voor dat een elektriciën deze klus voor je uitvoert.

Gereedschap stopcontact aansluiten

Om een stopcontact aan te sluiten heb je het volgende gereedschap nodig: Striptang, spanningszoeker, schroevendraaier en eventueel drie 2,5 mm2 draden. Gebruik je een Preflex buis? Afhankelijk van de situatie zijn nagelklemmen, kegs en/of buisbeugels ook handig om te gebruiken. Daarnaast heb je wanneer je in de muur gaten moet boren of sleuven moet zagen ook een gatenboor of muurfrees nodig.

Stopcontact aansluiten kleuren

Een stopcontact met penaarde aansluiten doe je met drie verschillende kleuren:

Wanneer het stopcontact geen penaarde heeft, is de geel/groene aarding niet nodig om aan te sluiten. Bekijk goed hoe je een stopcontact moet aansluiten aan de hand van het schema.

Stopcontact aansluiten stappen

Voer de onderstaande stappen uit om op de juiste methode een stopcontact aan te sluiten.

Voorbereiding:
Stap 1: Stopcontact kiezen
Bepaal eerst welk stopcontact je wenst te gebruiken. Kies tussen een enkel- of meervoudig stopcontact. Een meervoudig stopcontact heeft meerdere stopcontacten in één geheel. Kies daarna of je een horizontale of verticale plaatsing wenst.

Stap 2: Positie stopcontact afbakenen en tekenen
Baken de plek van het stopcontact af. Teken de omtrek van de inbouwpot op de muur. De middenlijn van het stopcontact moet op minimaal 15 centimeter van de grond zijn. Voor de veiligheid is dat in een vochtige ruimte op minimaal 25 centimeter hoogte.

Stap 3: Kiezen van de stroomkring
Kies de juiste stroomkring zodat het nieuwe stopcontact voldoende stroom krijgt. Je mag maximaal acht stopcontacten (enkel- of meervoudige) in totaal per stroomkring gebruiken.
Let op: Wanneer een lichtpunt op deze kring is aangesloten, telt deze als contactpunt.


Stap 4: Uitkappen en/of gaten maken
Kap de afgetekende plek uit en maak de gaten. Houdt bij het kappen één centimeter marge aan elke kant van de gaten. Zorg ervoor dat de gaten diep genoeg zijn voor de inbouwpots.

Indien je meerdere stopcontacten wil doorlussen stap 5 uitvoeren.
Stap 5: Sleuf frezen
Wanneer je meerdere stopcontacten wil doorlussen kan het zijn dat je door de muur een sleuf moet frezen. Gebruik indien nodig een muurfrees om een sleuf in de muur te maken. Door de sleuf kan je met nieuwe kabels meerdere stopcontacten verbinden. De sleuf moet de juiste diepte hebben. Voordat je de muur gaat vullen met gips of mortel moet de buis eerst worden vastgezet met kegjes. Controleer daarna de verpakking hoe je het gips of de mortel moet gebruiken.

Weet je niet zeker hoe dit moet, of heb je niet het juiste gereedschap hiervoor? Schakel dan een vakman in.

Stap 6: Enkele of meervoudige inbouwdoos in de muur plaatsen
Volg de onderstaande aanwijzingen wanneer je een enkelvoudig, meervoudige verticale of horizontale plaatsing gebruikt.

Enkelvoudige inbouwdoos:
Maak het gat van de inbouwdoos stofvrij. Daarna plaats je de inbouwdoos op de gewenste manier in het gat. Let op of je de inbouwdoos horizontaal of verticaal wil plaatsen.

Meervoudige verticale plaatsing:
Wanneer je meervoudige inbouwdoos verticaal plaatst klik dan de inbouwpotjes in elkaar. Doe dit zo dat de geribbelde binnenkanten telkens zijdelings zitten. Daarna is het mogelijk om de verticale tussenschotten eruit te breken met een schroevendraaier.

Meervoudige horizontale plaatsing:
Bij het plaatsen van meervoudige horizontale inbouwdozen koppel je de dozen met de geribbelde binnenzijde aan elkaar. Het is belangrijk dat je de tussenschotten er niet uit breekt. Wanneer je dit wel doet hebben de bevestigingsklauwen van het stopcontactframe geen steunpunt meer.

Stap 7: Gaten in de muur opvullen
Na het plaatsen van de inbouwdozen vul je het gat/gaten met snelgips of mortel. Op de verpakking van de gips of mortel staat de werkwijze hoe dit moet.



Stopcontact aansluiten

Stap 1: Stroom uitschakelen
Schakel alle stroom uit. Test voordat je begint of de stroom is uitgeschakeld. Doe dit met een spanningzoeker.

Gebruik altijd voor het aansluiten van stopcontacten kabels met geleiders die minimale een doorsnede hebben van 2,5 mm2.

Stap 2: Draden strippen
Strip de draden voldoende lang met een striptang langs beide kanten. De lengte van ontmantelen is afhankelijk van het merk en soort stopcontact. Duw na het ontmantelen de draden door de openingen van de inbouwpot.

Stap 3: Stopcontact aansluiten schema
Het stopcontact sluit je aan met dit aansluitschema. Plaats de aarding (geel/groen) in het midden. Sluit daarna de nulgeleider (blauw) en fasegeleider (bruin) aan op de twee buitenste aansluitingen. Hoe om je de nulgeleider en fasegeleider aansluit maakt niet uit.

Kleur: Aansluiting:
Bruin, F in schema (fasegeleider) L
Blauw, N in schema (nulgeleider) N
Geel/groen (aarding) PE of Aarde symbool

 

Hieronder is het aansluitschema voor meervoudige horizontale stopcontacten weergegeven.


Hieronder is het aansluitschema voor meervoudige horizontale stopcontacten weergegeven.
Stap 4: Doorlussen van stopcontacten
Wanneer je stopcontacten wil doorlussen steek je de kleuren van de bedrading bij elkaar. Per aansluiting zijn er twee aansluitklemmen. Bij het doorlussen moet je per stopcontact dezelfde volgorde van kleuren aanhouden.

Stap 5: Afdekraampje plaatsen
Plaats het afdekraampje op het stopcontact/stopcontacten. Schroef de bijbehorende schroefjes met een schroevendraaier vast.

Stap 6: Stopcontacten op zekeringkast aansluiten
De stroomkring met stopcontacten wordt beveiligd met een automaat van maximaal 20A of met een zekering van 16A. Sluit het stopcontact of stopcontacten op de juiste automaat/zekering aan.

Stap 7: Stroom inschakelen
Wanneer je klaar bent met het aansluiten van je stopcontact, kan je de stroom weer inschakelen.

Stap 8: Stopcontact(en) testen
Test of het stopcontact of de stopcontacten naar behoren werkt.

Stap 9: Elektrisch dossier aanpassen
Een stopcontact of stopcontacten op een circuit plaatsen is geen grote aanpassing. De installatie hoeft niet opnieuw worden gekeurd. Dit is enkel nodig bij zwaardere renovaties. Wel dien je deze aanpassing aan te duiden in het elektrisch dossier.


Heb je vragen over een stopcontact aansluiten? Neem dan contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Veelgestelde vragen

Hoe sluit ik nieuw stopcontact aan?
In negen stappen uw stopcontact aansluiten: 1: Stroom uitschakelen. ... 2: Draden ontmantelen. ... 3: Stopcontact aansluiten schema. ... 4: Doorlussen van stopcontacten … 5: Afdekraampje plaatsen. ... 6: Stopcontacten op groepenkast aansluiten. ... 7: Stroom inschakelen. ... 8: Stopcontact(en) testen. ... 9: Elektrisch dossier aanpassen.

Hoe draden in stopcontact?
Welke draden worden gebruikt in het stopcontact ligt eraan of je een stopcontact met of zonder penaarde gebruikt. De blauwe draad is de nulgeleider. Dit is de afvoerdraad van de stroom. De bruine draad is de fasegeleider. Dit is de afvoerdraad van de stroom. Deze draad zorgt voor de aanvoer van elektriciteit. De geel/groene draad is de aarding. Deze zorgt voor de aarde.

Wat is L en N in stroom?
De fasegeleider wordt met de letter 'L' aangegeven. L staat voor het Engelse woord 'live'. De nulgeleider heeft de letter ‘N’ als afkorting. N staat voor het Engelse woord 'neutral'.

Hoe stopcontact doorverbinden?
Stopcontacten doorverbinden doe je zo: 1: Stroom uitschakelen. 2. Stopcontact losmaken 3: Eventueel sleuf door de muur frezen. 4: Knip drie 2,5 mm2 draden per stopcontact af. Gebruik de kleuren blauw (nulgeleider), bruin (fasegeleider) en eventueel groen/geel (aarding). 5: Trek de draden naar het volgende stopcontact. 6: Ontmantel elk uiteinde één centimeter lang. 7: Verbind de stopcontacten met behulp van de draden aan elkaar. Let op de volgorde van de draden. 8: Afdekraampje plaatsen.

loader
Bezig met laden...