Elk gebouw of woning beschikt over een zekeringkast of elektriciteitskast. Maar wat houdt deze kast eigenlijk in? Wat vind je allemaal terug in een zekeringkast? Met dit artikel maken we elektrische klussen nog eenvoudiger. Op die manier kan je ook de juiste vragen stellen aan jouw elektricien of installateur.
Een zekeringkast wordt ook wel een elektriciteitskast of verdeelkast genoemd. Het is in feite het hart van de elektrische installatie van de woning of het gebouw, want het zorgt ervoor dat alle toestellen de nodige stroom krijgen om te functioneren.
Vergis je niet, de zekeringkast is niet hetzelfde als je meterkast of digitale meter. Deze kast of meter is door Fluvius geplaatst en geeft het verbruik door aan de netbeheerder. Deze kast heeft een heel andere functie.
→ ontdek in dit artikel wat de ideale plaats is voor je zekeringkast of meterkast
De 3 functies van een zekeringkast:
Benieuwd hoeveel het plaatsen van een nieuwe zekeringkast kost? We geven jou in dit artikel een idee van de prijs van een nieuwe elektriciteitskast.
De automatische zekeringen in een elektriciteitskast zijn ontworpen om uit te schakelen bij een te hoge stroom, zoals bij kortsluiting of overbelasting. Dit voorkomt schade aan apparaten, bedrading en vermindert het risico op brand.
Differentieelschakelaars in een elektriciteitskast schakelen uit wanneer er stroomverlies optreedt, bijvoorbeeld door versleten verlengkabels die vocht hebben opgenomen of buitenverlichting die vocht aantrekt.
Een zekeringkast zorgt ervoor dat elk circuit alleen de benodigde stroom ontvangt en voorkomt stroomverlies. Je elektriciteitskast beschermt zowel tegen directe en indirecte aanraking. De elektrische onderdelen zijn veilig weggeborgen en afgedekt.
Een zekeringkast bevat allerlei schakelaars, aardlekschakelaars, zekeringen, elektriciteitskabels, enzovoort. We overlopen enkele belangrijke elementen:
Een zekeringkast heeft best een minimale beschermingsgraad van IP40 of hoger in specifieke omgevingen zoals vochtige of stoffige ruimtes.
Ook noodzakelijk in een zekeringkast zijn de hoofddifferentieelschakelaar (300 mA) en gevoelige differentieelschakelaars (30 mA) – ook verliesstroomschakelaars of lekstroomschakelaars genoemd.
Kamgeleiders zijn nodig om automatische zekeringen en differentieelschakelaars door te koppelen. Daardoor is er een gelijke stroomverdeling.
Een XVB-kabel – een installatiekabel die bestaat uit minimaal twee VOB-draden – komt dan weer van pas om te verbinden met je meterkast.
VOB-kabels zijn losse, enkele elektriciteitsdraden om verlichting, toestellen, schakelaars en stopcontacten aan te sluiten.
Automaten of automatische zekeringen verdelen de stroom in de zekeringkast en beschermen de circuits tegen overbelasting.
→ Lees meer over het verschil tussen een differentieelschakelaar en een automaat
Differentieelautomaten combineren dan weer de functies van een differentieelschakelaar en een automaat: ze beschermen tegen verliesstroom en overbelasting. Als je voor een circuit een differentieelautomaat gebruikt, heb je dus geen aparte differentieelschakelaar en automaat nodig.
Er bestaan elektriciteitskasten in verschillende maten, merken en soorten. Om te weten welke zekeringkast het best in jouw gebouw past, kun je gebruikmaken van onze zekeringkast configurator.
Je kunt daar meteen aangeven of je 1-fasig of 3-fasig wilt werken, hoeveel (hoofd)differentieelschakelaars en zekeringen je nodig hebt, welk merk je verkiest enzovoort. Bovendien voert onze tool ook een controle uit op de conformiteit van je samenstelling aan de Belgische wetgeving (AREI).
Heb je vragen over zekeringkasten of elektriciteitskasten? Neem dan contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.be. Onze experten helpen je graag verder met elektrische klussen!