Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste soorten differentieelschakelaars of verliesstroomschakelaars. We leggen de verschillen uit tussen: Type A vs. Type B, 300mA vs. 30mA en 2-polig vs. 4-polig. Op die manier kan je een nog betere keuze maken voor jouw elektrische klussen.
Een differentieelschakelaar meet continu de inkomende en uitgaande stroom van je elektrische installatie. Deze hoort altijd gelijk te zijn. Als je differentieelschakelaar toch een verschil meet, dan slaat deze af.
De differentieelschakelaar voorkomt schade aan je elektriciteitskast, je huis en jezelf. Deze schakelaar vormt de bescherming tegen elektrocutie en onrechtstreekse, elektrische schokken. Het is dus super belangrijk om de juiste differentieelschakelaar te kiezen. Daar helpen we graag mee!
Een 2p differentieel gebruik je voor een monofasige of enkelfasige aansluiting. Een 1-fasige aansluiting heeft twee koperdraden voor de aansluiting met het elektriciteitsnet.
Deze 2-polige differentieel is de standaard voor de meeste huizen en appartementen.
Een 4-polige differentieelschakelaar is breder dan de 2-polige en is iets duurder. De 4p differentieel gebruik je voor een 3-fasige aansluiting. Bij een driefasige aansluiting bestaat de verbinding uit 3 of 4 koperdraden.
Sommige energieleveranciers tonen het type aansluiting op hun facturen of in hun online klantenportaal. Je kan het ook opvragen bij hun klantendienst.
Een andere manier is om het aantal kabels of het aantal polen te tellen op de hoofdschakelaar in je elektriciteitskast. Twee draden duiden op een eenfasige aansluiting, drie of vier draden wijzen op een driefasige aansluiting. Dit kan je op de onderstaande afbeelding beter zien.
Differentieelschakelaars hebben 2 verschillende gevoeligheden: 300mA en 30mA. De differentieelschakelaars van 30mA zijn veel gevoeliger. Bij een kleiner verlies van stroom gaat deze dus sneller uitvallen.
Het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties in België) verplicht een differentieelschakelaar van 30mA te plaatsen voor kringen van vochtige ruimtes, maar ook voor kringen van stopcontacten en verlichting. Per differentieel van 30 mA mag je maximaal 8 kringen beveiligen.
Daarnaast is het verplicht een differentieelschakelaar 300mA te plaatsen in het begin van je elektrische installatie. Dat is meteen ook de reden waarom dit type differentieel de ‘hoofddifferentieelschakelaar’ genoemd wordt. Deze schakelaar is minder gevoelig en perfect voor kringen met vaste toestellen (microgolfoven, oven, rolluik, kookplaat, …).
Type A differentieelschakelaars zijn ontwikkeld om wisselstroom (AC) en pulserende gelijkstroom (DC) lekstromen te spotten. Deze differentieelschakelaar is standaard in woningbouw.
Daarnaast heb je de Type B differentieelschakelaars. Deze detecteren - net als Type A - wisselstroom (AC), maar ook vlakke DC gelijkstroom.
Bij het installeren van een laadpaal voor het laden van elektrische voertuigen geldt dat elk aansluitpunt beveiligd moet zijn door een differentieel van het type B met een nominale aanspreekstroom van 30 mA. Daarnaast is een differentieelschakelaar Type B eveneens aangeraden voor omvormers van zonnepanelen.
Je kan ook altijd kijken in de handleiding van de apparaten om zeker te zijn welk type differentieelschakelaar nodig is (A of B).
Heb je nog andere vragen over types differentieelschakelaars? Neem dan contact op via 011 98 84 42 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.